Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Paris’te 1 Mayıs yürüyüşüne binlerce kişi katıldı, polis yürüyüşe müdahale etti

1 Mayıs İşçi Bayramı, tüm dünyada olduğu gibi Fransa’nın başkenti Paris’te de kutlandı. Medyascope’tan Fırat Fıstık’ın izlediği Paris’teki 1 Mayıs yürüyüşünde, polisle göstericiler arasında çatışma çıtı. En az 46 kişi gözaltına alınırken birçok kişi yaralandı. 

Paris’te Republique Meydanı’nda başlayan 1 Mayıs yürüyüşünün Nation Meydanı’nda sonlanması planlanıyordu. 14.00’te başlaması planlanan yürüyüş, polisin kitlenin önüne geçerek durdurması nedeniyle iki saat gecikmeli başladı. 

Fransa’nın en büyük sendikalarından Genel Emek konfederasyonu (CGT), Force Ouvrière, Solidaires ve Fransa Eğitim Sendikaları Federasyonu’nun (FSU) öncülük ettiği yürüyüşte, Sarı Yelekliler ve sol partilerin üyeleri de yer aldı. Bu yılki 1 Mayıs’ın teması ise koronavirüs salgını ile birlikte artan eşitsizlikler, işsizlik, gündemde olan işsizlik sigortası reformu, istihdam ve sosyal haklardı. 

Paris’teki yürüyüşe CGT’ye göre 25 bin, polise göre ise 17 bin kişi katıldı. Republique Meydanı’ndan yürüyüşün başlamasının ardından Voltaire Bulvarı’nda polis, eylemcilere gazla müdahale etti ve çatışma çıktı. 

Fransa İçişleri Bakanlığı’nın paylaştığı bilgilere göre ülkedeki 1 Mayıs eylemlerinde, 46’sı Paris’te olmak üzere toplam 56 kişi gözaltına alınırken üçü Paris’te olmak üzere altı polis yaralandı. Polislerin yanı sıra, atılan plastik mermiler ve gazlar nedeniyle onlarca gösterici de yaralandı. 

Eylemde sık sık, “Tout le monde déteste la police” (Herkes polisten nefret ediyor), “A bas l’état policier” (Kahrolsun polis devleti), “Macron demission” (Macron istifa) sloganları atıldı.

Kitlenin Nation Meydanı’na varmasının ardından polis, yeniden göstericilere gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Bu sırada Sarı Yelekliler ve Black Bloc ile CGT üyeleri arasında da tartışma yaşandı. Konfederasyon temsilcilerine göre CGT özellikle hedef alındı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.