Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği-Rusya gerilimi artıyor: Rusya’nın AB Büyükelçisi görüşmeye çağrıldı

Avrupa Birliği (AB), Moskova’nın geçen hafta sekiz Avrupalı diplomata ülkeye giriş yasağı getirmesine tepki olarak Rusya’nın AB Büyükelçisi Vladimir Chizhov’u görüşmeye çağırdı.

Rusya’nın AB Büyükelçisi Vladimir Chizhov

Rusya’nın ocak ayında Avrupalı diplomatları sınır dışı etmesiyle başlayan AB-Rusya diplomatik geriliminde Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yaptırım kararı almasının ardından Moskova, AB yaptırımlarına misilleme olarak üst düzey bazı Brüksel yetkilileri de dahil olmak üzere sekiz Avrupalı diplomatı kara listeye almıştı.

Brüksel ise Moskova’nın misillemelerine dün (3 Mayıs) Rusya’nın AB Büyükelçisi Vladimir Chizhov’u görüşmeye çağırarak karşılık verdi.

AB sözcüsü Peter Stano, Büyükelçi Chizhov’un Avrupa Komisyonu ve AB diplomatik servisinden üst düzey yetkililerle görüşeceğini söyledi. Stano, Rusya’nın AB diplomatlarına uyguladığı yaptırımlara yönelik, “Bu karşı yaptırımlar açıkça siyasidir ve herhangi bir yasal gerekçeden yoksundur. Moskova hükümetine bu kararı şiddetle kınadığımızı ve reddettiğimizi ileteceğiz” dedi.


Ne olmuştu?
AB’nin, cezaevindeki Rus muhalif lider Aleksey Navalni‘nin serbest bırakılmasını talep ederek çok sayıda Rus yetkiliyi kara listeye alması iki taraf arasındaki gerilimi artırmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından geçen cuma (30 Nisan) yapılan açıklamada ise Avrupa Komisyonu’nun değerler ve şeffaflıktan sorumlu biriminin başkan yardımcısı Vera Jourova, Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nden Jacques Maire’in de aralarında olduğu sekiz yetkiliye Rusya’ya giriş yasağı getirmişti. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve David Sassoli, cuma günü (30 Nisan) yaptıkları ortak açıklamada, Moskova’nın tedbirlerinin “temelsiz” olduğunu söyleyerek Rusya’yı kınamış ve “karşılık olarak uygun tedbirlerle” cevap vereceklerini duyurmuştu.

Kremlin ile AB arasındaki gerilim, Ukrayna krizi, Navalni tartışması ve bazı diplomatlara getirilen yasaklar nedeniyle giderek büyüyor.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.