Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bursa Atılım Tekstil’in sahibi, çalışanlarının e-devlet şifrelerini isteyip sendikaya üye olanları tespit etti ve bir sendikalı işçiyi işten çıkardı, işçiler eylem yaparak üretimi durdurdu

Bursa’nın Kestel ilçesinde faaliyet gösteren Atılım Tekstil fabrikasında örgütlenme çalışması yapan Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası’na (TEKSİF) üye işçilerin işten çıkarılması üzerine sendika, üretimi durdurarak fabrika önünde eylem yaptı. İşveren ve işveren vekilleri daha önce, “İzin belgesi alacağız” diyerek işçilerin e-devlet şifrelerini istemiş ve bir sendikalı işçi işten atılmıştı.

Bursa’nın Kestel ilçesindeki Atılım Desen Apre Boya Tekstil fabrikasında işveren ve işveren vekilleri, çalışma izin belgesi çıkaracakları gerekçesiyle işçilerin e-devlet şifrelerini topladı. 460 kişinin çalıştığı fabrikada işveren, topladığı şifrelerle hangi işçilerin sendikaya üye olduğunu tespit etti.

Türk-İş’e bağlı TEKSİF, işletmede örgütlenme çalışmalarını hızlandırarak toplu sözleşme imzalamak için gerekli olan çoğunluğu kısa sürede sağlayıp, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na 22 Nisan’da yetki başvurusunda bulundu. E-devlet şifreleri sayesinde sendikaya üye olan işçileri tespit eden işveren, işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapmaya başladı. Sendika çalışması yürüten Serap Yumuşak‘a 7 Mayıs günü işbaşı yaptırılmadı. İki hafta önce de başka bir işçi sendikal faaliyet yürütürken Kod 29’dan işten çıkarılmıştı. Serap Yumuşak’a işbaşı yaptırılmaması üzerine vardiyada olan işçiler üretimi durdurdu. Sendika da yasadışı uygulamaları ve baskıları, fabrika önünde protesto etti.

TEKSİF Sendikası Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker, işçilerin anayasal haklarını kullanarak TEKSİF’e üye olduklarını ancak işveren ve işveren vekillerinin işçilerin bu tercihine saygı duymayarak baskı kurduğunu, buna sessiz kalmayacaklarını belirtti. İşyerindeki yasadışı uygulamaların Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil ettiğini de hatırlatan Şeker, cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

İşçilerin üyesi olduğu Türk-İş’e bağlı TEKSİF’in, işveren ve işveren vekilleri hakkında suç duyurusunda bulunacağı da öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.