Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaymakamın düzenlediği toplantıya katılmadıkları için İstanbul-Eyüpsultan’da görev yapan yedi aile hekimine soruşturma açıldı – Dr. Mustafa Tamur: “Kaymakamların aile hekimlerinin çalışma saatlerini düzenleme yetkisi yok”

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde görev yapan yedi aile hekimi hakkında Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara’nın 8 Eylül 2020’de düzenlediği toplantıya katılmadıkları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur, hekimlere açılan soruşturmayı Medyascope’a değerlendirdi. 

Aile hekimlerinin valilikle sözleşme imzaladığının altını çizen Tamur, mesai saatleri dahilinde görev yapan aile hekimlerinin kamunun yapacağı ve katılmaları gereken toplantılar konusunda sadece valilik ve il sağlık müdürlüğünün yapacağı çağrı ve düzenlemeye uymaları gerektiğini söyledi.

Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara, kendi düzenlediği toplantıya gelmeyen aile hekimlerini şikayet etti 

Aile hekimlerinin kaymakamlara bağlı olmadığını belirten Dr. Tamur, “Kaymakam, aile hekimlerine toplantı yazısını ilçe sağlık müdürlüğü aracılığıyla yolluyor. İlçe sağlık müdürlüğü, bizim için amir konumunda değildir, düzenleyici bir işlem yapamaz. Mesai içinde kaymakam, aile hekimlerini Eylül 2020’de bir toplantıya çağırıyor. O dönem salgın koşullarında aile hekimlerinin mesai saatleri içinde işyerlerini terk etmeleri mümkün değildi. Bir kısım aile hekimleri gitmiyor. Kaymakam toplantıya gelmeyenler hakkında şikayette bulunuyor. Anlaşılan gururu kırılıyor” dedi. 

“Kaymakamlık makamının toplantısına katılmak için görev yerinden ayrılmak cezai sorumluluk getirir”

Yapılan şikayet üzerine toplantıya katılmayanlara Eyüpsultan İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün soruşturma başlattığını söyleyen Tamur, “Kaymakam aile hekimleriyle bir çalışma yapmak istiyorsa talebini il sağlık müdürlüğüne bildirmelidir. İl sağlık müdürlüğü, uygun ve gerekli görürse aile hekimlerinin yerine birilerini görevlendirerek onlara görevlendirme verir. İşyerimizi terk ettiğimiz anda kapıdaki hastalar, ‘Nereye gidiyorsun’ der, çok haklı olarak. Kaymakamlık makamının toplantısına katılmak için görev yerinden ayrılmak cezai sorumluluk getirir. Sağlık müdürlüğü bunun için de ceza yazabilir” diye konuştu.  

İl Sağlık Müdürlüğü Disiplin Şubesi’nin sürekli aynı hataları yaptığını anlatan Tamur, “Köpeğe ilaç yazmadık diye de ceza yazmaya çalıştılar, maskesiz kişiyi Aile Sağlığı Merkezi’ne kabul etmediğimizde de ceza yazmaya çalıştılar. Kaymakamın bizim çalışma şeklimizi ve yönetmeliklerimizi, düzenlemelerimizin kimin tarafından yapıldığı konusunda bilgi eksikliği var anlaşılan” diye ekledi.  

“Artık boşa kürek çektiğimizi düşünüyoruz, artık yorulduk”

Kaymakamın aile hekimleri ile toplantı düzenlemeye yetkisinin olmadığını belirten Tamur, şöyle devam etti: “Şaka gibi bir şey. Kaymakamların aile hekimlerinin çalışma saatlerini düzenlemek gibi yetkileri yok. Aile hekimlerinin yaptığı şey doğrudur. Kaymakam beni de çağırsa toplantıya ben de gitmem, kendisini sağlık müdürlüğüne yönlendiririm. Artık boşa kürek çektiğimizi düşünüyoruz, artık yorulduk.”

Sağlık Bakanlığı, İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur hakkında, geçen ağustos ayında İstanbul Pendik’teki bir aile sağlığı merkezinde bir hastaya maske takmasını söylediği ve maskesiz bir şekilde içeri girmesine izin vermediği için soruşturma başlatmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.