Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altın Küre ödüllerini dağıtan Hollywood Yabancı Basın Birliği’ne “çeşitlilik eksikliği” eleştirisi: Hollywood yıldızlarının tepkisinin ardından televizyon kanalı NBC, Altın Küre’yi yayınlamama kararı aldı

ABD merkezli televizyon kanalı NBC, Altın Küre ödüllerini dağıtan Hollywood Yabancı Basın Birliği’ne (HFPA) yönelik ırkçılık ve cinsiyetçilik eleştirileri üzerine 2022 Altın Küre Ödül Töreni’ni yayınlamayacağını açıkladı. Scarlett Johansson başta olmak üzere pek çok Hollywood yıldızı, HFPA’ya, 87 üyesinden hiçbiri siyah olmadığı ve birlik içinde “çeşitlilik eksikliği” olduğu gerekçesiyle tepki göstermişti.

The Prestige (Prestij), The Avengers (Yenilmezler) ve Marriage Story (Evlilik Hikayesi) gibi filmleriyle tanınan Oscar ödüllü aktris Scarlett Johansson, sinema ve televizyon sektöründe çalışan herkesin HFPA’daki eşitsizliklere karşı bir duruş sergilemesi gerektiğini belirterek örgütü boykot etme çağrısında bulunmuştu. Beş kez Altın Küre ödüllerine aday gösterilen Johansson ayrıca, uzun yıllar konferanslara ve ödül törenlerine katılmama sebebinin HFPA üyelerinin cinsiyetçi soruları ve sözleriyle yüzleşmek istememesi olduğunu söylemişti. 

Reuters’ta yer alan habere göre, ünlü aktör Tom Cruise da Johansson’un çağrısına destek vererek Jerry Maguire, Magnolia ve Born on the Fourth of July (Doğum Günü Dört Temmuz) filmlerindeki rolleriyle kazandığı üç Altın Küre ödülünü iade edeceğini açıkladı. 

Scarlet Johansson ve Tom Cruise

Cinsiyetçilik ve ırkçılık suçlamalarının hedefindeki HFPA, gelişmeler karşısında bünyesine daha fazla siyah üye katacağını, ardından da 18 ay içinde organizasyon yapısında çeşitli değişiklikler yapacağını duyurdu. HFPA, yaptığı açıklamada, bu değişiklikler için ayrıntılı bir zaman çizelgesi de paylaştı. Çizelgeye göre birlik, Ağustos 2021’e kadar yeni bir yönetici işe alacak ve bünyesine 20 yeni üye ekleyecek. Çizelgede, birlikteki üye sayısının 18 ay içinde yüzde 50 artması ve yeni üyelerin tümünün, temsiliyeti yeterli olmayan gruplardan olması hedefi de yer aldı. HFPA, ayrıca, yeni bir davranış kuralını onaylayacağını ve birlikte görev alan herkese çeşitlilik ve cinsel taciz eğitimi verileceğini duyurdu.

Hollywood camiasındaki tepkilerin ardından 2022 Altın Küre Ödülleri’ni yayınlamama kararı alan televizyon kanalı NBC ise örgütün bu planını memnuniyetle karşılamakla beraber, verilen sözlerin tutulup tutulmayacağını görmek için zamana ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı: “Bu büyüklükte bir değişiklik, zaman ve çaba gerektirir. HFPA’nın bunu doğru yapmak için zamana ihtiyacı olduğunu hissediyoruz. Bu nedenle NBC, birliğe gerekli zamanı verecek ve 2022 Altın Küre’yi yayınlamayacaktır. Organizasyonun planını uyguladığını varsayarsak, ödül törenini Ocak 2023’te yayınlayabiliriz.”

HFPA’ya tepkiler

Scarlett Johansson’ın başlattığı “HFPA’yı boykot çağrısına”, Tom Cruise’un yanı sıra, aralarında Netflix, Amazon Studios ve WarnerMedia’nın da olduğu çok sayıda medya şirketi destek verdi.

ABD’nin önde gelen televizyon kanallarından HBO ve film stüdyosu Warner Bros’u bünyesinde barındıran WarnerMedia, HFPA’ya yazdığı mektupta, birliğin Altın Küre adaylıkları ve ödül teslimleri sürecindeki basın konferansları ile diğer etkinliklerindeki “ırkçı, cinsiyetçi ve homofobik eğilimlerinden” endişe duyduğunu bildirdi.

Film yapımcısı Ava DuVernay de Tom Cruise’un ödüllerini iade etmesi üzerine yaptığı Twitter paylaşımında, “Cruise, kazandığı Altın Küre’lerini HFPA göndererek cinsiyetçilik, homofobi, taciz, önyargı ve ırkçı uygulamalara karşı durmuş oldu” dedi.

HFPA, cinsiyetçilik ve ırkçılığın yanı sıra, kişiye özel uygulamalar yapmak, kurum ve kuruluşlardan cömert ikramiyeler talep etmek ve basın etkinliklerinde yaşanan ırkçı, cinsiyetçi, homofobik olaylar karşısında duyarsız kalmakla da suçlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.