Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da bir okula silahlı saldırı düzenlendi: Yedisi çocuk en az dokuz kişi hayatını kaybetti

Rusya’ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’daki bir okula düzenlenen silahlı saldırıda, yedisi çocuk en az dokuz kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı düzenlediğinden şüphelenilen 19 yaşındaki bir kişi gözaltına alındı. 

Rusya’ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da bulunan bir okula bugün (11 Mayıs) sabah saatlerinde silahlı saldırı düzenlendi. Tataristan Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un ofisinden yapılan açıklamada, saldırıda yedisi öğrenci, biri öğretmen, biri de okul çalışanı olan en az dokuz kişinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Saldırı sonrasında güvenlik güçleri okulda operasyon düzenledi. Saldırıyı düzenlediğinden şüphelenilen 19 yaşındaki bir kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiyi “terörist” olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Minnihanov, olayı “büyük bir trajedi” olarak tanımladı. 12’si öğrenci 16 kişinin hastanede tedavi altında olduğunu söyleyen Minnihanov, “Terörist gözaltına alındı. 19 yaşında. Silah ruhsatı var” dedi. 

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1392051756197105666?s=20

19 yaşındaki şüphelinin dört yıl önce aynı okuldan mezun olduğu ve saldırı öncesinde mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden okula yönelik bir eylem planlandığını açıkladığı ortaya çıktı. Zanlının okul binasına ana kapıdan giriş yaptığı ve elindeki makineli tüfekle etrafa ateş açtığı belirtildi.

Tataristan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Minnihanov’un kararıyla 12 Mayıs günü ülkede ulusal yas günü ilan edildi. 

Putin’den başsağlığı mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, “Devlet Başkanı silahlı bir saldırıda hayatını kaybeden çocukların yakınlarına başsağlığı ve olayda yaralananlara da geçmiş olsun dileklerini iletmektedir” dedi. 

Peskov ayrıca, Putin’in Eğitim Bakanı Sergey Kravtsov ve Sağlık Bakanı Mihail Muraşko’ya Kazan’a gitme talimatı verdiğini söyledi.  

Putin’den bireysel silahlanmaya yönelik yeni düzenleme 

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov Kazan’da yaşananlardan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rusya Ulusal Muhafızlar Birliği (Rosgvardiya) Başkanı Viktor Zolotov’a, sivillerin kullanabileceği silahlar ile ilgili kuralların acilen sıkılaştırması talimatı verdiğini duyurdu. Peskov,  “Saldırganın kullandığı silah göz önünde bulundurularak, Zolotov’a sivillerin elinde hangi tür silahların bulunabileceğine ilişkin acil bir düzenleme üzerinde çalışması talimatı verildi” dedi.  

Türkiye Dışişleri’nden taziye mesajı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Kazan’daki saldırıya ilişkin taziye mesajı yayımladı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da bir okula yönelik düzenlenen silahlı saldırıda çok sayıda öğrenci ve öğretmenin hayatını kaybettiği ve yaralananlar olduğu üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifa, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti halkına içten taziyelerimizi sunuyoruz” denildi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.