Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK, sanayi, perakende, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinde Mart 2021 verilerini açıkladı: Üretim ve satışlarda artış görülüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2021’e ilişkin sanayi, perakende ve sektörel ciro verilerini açıkladı.

Sanayi üretimi yıllık %16,6 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Mart 2021’de, bir önceki yılın aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %14,8, imalat sanayi sektörü endeksi %17,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %11,9 yükseldi.

Yıllıktaki %16,6 artışa karşılık sanayi üretimi aylık %0,7 oranında artabildi. Alt sektörlere bakıldığında, Mart 2021’de, bir önceki aya göre, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinin %1,7 azaldığı, imalat sanayi sektörü endeksinin %0,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin %7,3 arttığı görüldü.

Mart 2021’de perakende satış hacmi ise yıllık %19,2 arttı. Satış hacmi, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) %36,9, otomotiv yakıtı satışlarında %12,1 artarken, gıda, içecek ve tütün satışlarında %0,8 azaldı.

Perakende satış hacmi aylık olarak %5,1 yükseldi. Mart ayında bir önceki aya göre gıda, içecek ve tütün satışları hacmi %1,4, gıda dışı satışların hacmi (otomotiv yakıtı hariç) %7,2, otomotiv yakıtı satışları hacmi %5,1 arttı.

Perakendede yıllık ciro da %38,9 yükseldi. Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütün satışları %16,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %60, otomotiv yakıtı satışları %29,6 arttı.

Perakende ciro aylık olarak da %5,7 yükseldi. Mart ayında bir önceki aya göre gıda, içecek ve tütün satışları %2,8, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %8,1, otomotiv yakıtı satışları %4 yükseldi.

Öte yandan, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi de Mart 2021’de, yıllık %49,9 arttı. Toplam yıllık cironun alt detaylarına bakıldığında, sanayi sektörü ciro endeksinin %53,5, inşaat ciro endeksinin %27,7, ticaret ciro endeksinin %52,5, hizmet ciro endeksinin de %39,9 arttığı görüldü.

Toplam ciro aylık olarak ise %5,3 arttı. Aylıkta sanayi sektörü ciro endeksi %5,7, ticaret ciro endeksi %5,6, hizmet ciro endeksi %7,2 artarken, inşaat ciro endeksi %4,2 azaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.