Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan lise sınavlarına yeni düzenleme – Sınavlara katılmak istemeyen öğrencilerin velileri dilekçe verecek – Eğitim-Sen: “Bu açıklama ile bakanlık, sınav ısrarında ne kadar yanlış bir tutum içinde olduğunu kabul etmiştir”

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), resmi ve özel ortaöğretim kurumlarındaki sınav uygulamalarını, salgın tedbirleri doğrultusunda yeniden düzenledi. Bu kapsamda, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci ve ikinci dönemine ilişkin sınavların 12’nci sınıflarda tamamlanmış, hazırlık, 9, 10 ve 11’inci sınıfların önemli bir kısmında ise sınavların yapılmış olması göz önünde bulundurularak ölçme ve değerlendirme uygulama ve süreçleri yeniden belirlendi.  

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yapılan düzenlemeleri Twitter hesabından öğrencilere duyurdu.

Yeni düzenlemeye göre resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine ilişkin her dersten tek sınav yapılacak. 12’nci sınıflar düzeyinde birinci ve ikinci döneme ilişkin sınavlar tamamlandığı için bu sınıfların 2020-2021 eğitim ve öğretim yılına ilişkin iş ve işlemleri, ilgili yönetmelik hükümleri doğrultusunda yürütülerek tamamlanacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

Sınavlara katılmak istemeyen öğrencilerin velileri dilekçe verecek

2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde yapılacak sınavlara yönelik hazırlık, 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerine, bu sınavlara katılıp katılmama hususunda tercih hakkı sunulacak. Sınavlara katılmak istemeyen öğrencilerin velileri, bu taleplerini içeren dilekçeleriyle en geç 21 Mayıs 2021 tarihine kadar eğitim kurumu müdürlüklerine başvuracak. İkinci dönem sınavlarına katılmayacak öğrencilerin, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonuna ilişkin iş ve işlemleri, birinci dönem notlarına göre tamamlanacak ve bu öğrencilere yönelik başka herhangi bir ölçme ve değerlendirme yapılmayacak.

İkinci dönem sınavlarına girmek isteyen öğrencilerin 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonuna ilişkin iş ve işlemleri, sınavlarla birlikte diğer ölçme ve değerlendirme uygulamaları değerlendirmeye alınarak tamamlanacak.

Hazırlık, 9, 10 ve 11’inci sınıfta olup, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine yönelik sınavları tamamlanmış olan öğrencilere de tercih hakkı sunulacak ve istemeleri halinde bu öğrenciler de sadece birinci dönem notları ile değerlendirilecek.

İkinci dönem sınavlarına katılmayı seçen öğrencilere 1 Kasım 2020-26 Mart 2021 tarihleri arasında işlenen konular sorulacak

2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine katılmak isteyen öğrencilerin sınavları, 1 Kasım 2020-26 Mart 2021 tarihleri arasında işlenen konu ve kazanımları kapsayacak şekilde planlanarak uygulanacak. İkinci dönem sınavların yapılacağı 24 Mayıs-18 Haziran 2021 tarihleri arasında farklı bir ilde ve yurtdışında olan öğrencilere de bulundukları yerlerde sınav uygulamaları yapılabilecek. 

İkinci dönemin son iki haftası içinde yapılması gereken sorumluluk sınavları, 21 Haziran-2 Temmuz 2021 tarihleri arasında olacak. 12’nci sınıf öğrencilerinin başarısız oldukları derslerden oluşacak sorumluluk sınavları da 21 Haziran-2 Temmuz 2021 tarihleri arasında yapılacak.

Birinci ve ikinci dönem yapılan sınavlara geçerli mazereti nedeniyle girememiş öğrenciler ile 24 Mayıs-18 Haziran 2021 tarihleri arasında yapılacak sınavlara katılmak isteyip de geçerli mazereti nedeniyle katılamayacak öğrencilere, 21 Haziran-2 Temmuz 2021 tarihleri arasında sınav hakkı tanınacak.

Eğitim-Sen: “Bir anda bütün okullarda vakalar patladı ve onlarca eğitim emekçisi hayatını kaybetti”

MEB’in lise sınavlarıyla ilgili bu açıklamalarını Eğitim-Sen Genel Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Sinan Muşlu, Medyascope’a değerlendirdi. Muşlu, aşı takvimi muğlaklığını korurken bir yandan 12’nci sınıflar için yüz yüze eğitime geçilmesi, diğer yandan hızla 9, 10 ve 11’inci sınıflarda sınavların yüz yüze yapılmaya başlanacak olmasının okul nüfusunun artmasına ve hareketlenmesine yol açacağını söyledi. 

Eğitim-Sen Genel Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Sinan Muşlu

Sınavların iptal edilmesini istediklerini belirten Muşlu, şöyle konuştu:

“Bir anda bütün okullarda vakalar patladı ve onlarca eğitim emekçisi hayatını kaybetti. 26 Şubat tarihinde MEB’e yazdığımız ‘Ortaöğretim Kurumlarında İkinci Dönem Yüz Yüze ve Diğer Uygulamalar’ konulu yazımızda birinci dönem yapılamayan sınavların 1 Mart 2021 tarihinde başlayıp iki hafta içinde yapılacağı ve 19 Mart 2021 tarihine kadar bu konudaki tüm işlemlerin tamamlanacağı belirtilmiştir. Öncelikle uzaktan eğitime milyonlarca öğrencinin erişemediği MEB verileriyle sabit iken söz konusu sınavların ve üstelik de tüm müfredattan sorumlu olunacak şekilde yapılması fırsat eşitsizliğini derinleştirecek, bu eşitsizlik söz konusu sınavlarda kullanılan notlar Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda etkili olan ortaöğretim başarı puanında kullanılacağından yıllara yayılacaktır. Yazımızda, ‘Aynı zamanda bu kurumlarda ortaya çıkacak bulaş riski toplumun geneli için salgının yayılmasına neden olabileceği gibi, normalleşmenin değil tekrar ve daha kapsamlı kapanmayı zorunlu hale getirebilecektir’ diyerek sınavların iptal edilmesini istemiştik.”

“MEB, sınav ısrarında ne kadar yanlış bir tutum içinde olduğunu kabul etmiştir”

Daha birçok yazıyla benzer taleplerini gerekçeleri ile ortaya koyduklarını ancak MEB’in eğitim politikalarını belirlemede tek irade olmaması ve demokratik katılımcı bir zihniyetinin bulunmaması sonucunda bu çağrılarına o tarihlerde dikkat edilmediğini belirten Muşlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi geldiğimiz noktada, 11 Mayıs’ta yapılan açıklama ile sınavlar konusunda yeniden ve oldukça esnek bir planlama yapılmıştır. Öğrencinin ve velinin taleplerini dikkate alacaklarını belirten bir açıklama yaparak yakın zamanda ortaya koydukları sınav ısrarında ne kadar yanlış bir tutum içinde olduklarını kabul etmişlerdir.”

“LGS ve YKS sınavlarının da ertelenmesi en sağlıklı karar olacaktır”

Sinan Muşlu, MEB’in bundan sonrası için yaşananlardan ders çıkararak demokratik kurullar oluşturması ve salgın sürecinde eğitim politikalarını bu kurulların önerilerini dikkate alarak belirlemesi gerektiğini bir kez daha belirttiklerini vurguladı:

“Veli derneklerlerinden, eğitim alanındaki sendika temsilcilerinden oluşacak bir kurulla birlikte eğitim politikalarını ve sınav süreçlerini kararlaştırmaları en doğru ve demokratik yöntem olacaktır. Ayrıca eğitimin içine girmiş olduğu bu kaotik ortamda LGS ve YKS sınavlarının da ertelenmesi en sağlıklı karar olacaktır. Siyasal iktidar acil önlemleri almadığı, okul sağlığı ve güvenliğini sağlamadığı için 2020 yılında işgünü olarak okulları en çok gün kapatan OECD ülkeleri içinde dördüncü sırada yer alan ülkemiz koşullarında bir an önce ve seferberlik düzeyinde aşılamaların yapılması ve yüz yüze eğitime geçildikten sonra telafi eğitimlerinin gerçekleştirilmesinin ardından bu sınavların yapılması en doğru tutum olacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.