Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UEFA Şampiyonlar Ligi finali İstanbul’dan Portekiz’e alındı: Manchester City ve Chelsea, Porto’da kozlarını paylaşacak

UEFA, bugün (13 Mayıs) yaptığı açıklama ile Türkiye’de oynanması bu yıla ertelenen Şampiyonlar Ligi finalinin geçen yıl olduğu gibi bir kez daha Portekiz’de oynanacağını kamuoyuna duyurdu. 29 Mayıs Çarşamba günü Manchester City ile Chelsea’nin karşılaşacağı final müsabakası, UEFA’nın açıklamasına göre Portekiz’in Porto şehrindeki Dragao Stadyumu’nda oynanacak. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) tüm itirazlarına ve yetkililerin verdiği demeçlere rağmen son iki senedir bir türlü İstanbul’da düzenlenemeyen Şampiyonlar Ligi finali ile ilgili yaşanan süreci, Medyascope’tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.  

Atatürk Olimpiyat Stadyumu

İstanbul, UEFA Şampiyonlar Ligi finalini düzenlemeye hak kazandı

İstanbul’daki Atatürk Olimpiyat Stadı ve Portekiz’in Lizbon kentindeki Işık Stadı (Estadio da Luz), 2020 yılında oynanması planlanan UEFA Şampiyonlar Ligi finali için 22 Eylül ile 31 Ekim 2017 tarihleri arasında ülkelerinin kurumları aracılığı ile adaylık başvurularını UEFA’ya iletti. 3 Kasım 2017 tarihinde ise UEFA, bu iki stadyumun 2020’deki Şampiyonlar Ligi finali organizasyonunu düzenleyebilmek için yarışacağını kamuoyuna duyurdu. UEFA yetkilileri, yaklaşık altı ay boyunca organizasyona hangi stadyumun daha iyi ev sahipliği yapabileceği konusunda araştırmalarda bulundu ve nihai kararını 24 Mayıs 2018 tarihinde açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Atatürk Olimpiyat Stadı, rakibini geçmeyi başararak 30 Mayıs 2020 tarihinde oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi finalini düzenlemeye hak kazandı. Yaklaşık iki yıl boyunca birçok farklı olayın yaşanacağı sancılı süreç ise böylece başlamış oldu.

Servet Yardımcı ve Yıldırım Demirören

‘’UEFA’nın mümkün olan en iyi ortağı olmaya kararlıyız’’

UEFA’nın, Şampiyonlar Ligi finalinin 2020 yılında İstanbul’da düzenleneceğini kamuoyuna bildirmesinin hemen ardından dönemin Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi ve TFF 1. Başkanvekili Servet Yardımcı, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin bu organizasyonun altından kalkabilecek potansiyelinin olduğunun altını çizen Demirören, 2005 yılının ardından ilk kez böyle bir karar alan UEFA’ya ise teşekkürlerini sundu: “Avrupa ve dünya futbol takvimlerindeki en önemli mücevherlerden biri olan 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahibi olarak duyurulmaktan çok memnunuz. Finalin ikinci kez bize verilmesi Avrupa futbol ailesinin ve UEFA’nın Türkiye’ye duyduğu güven ve inancın güçlü bir göstergesi. Uluslararası bir finale ev sahipliği yapmak için olağanüstü kabiliyetimiz var. İstanbul ve Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun büyüsünü iki yıl boyunca Avrupa ve ötesinden oyuncular ve taraftarlar ile paylaşmayı ümit ediyoruz.”

Servet Yardımcı da Türkiye’nin gelecek yıllardaki spor organizasyonlarını düzenleyebilmesinde, alınan bu kararın önemli bir dönüm noktası olabileceğinin altını çizdi ve ekledi: “Bu sadece büyük bir onur değil, aynı zamanda dünya standartlarında uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapan muhteşem tarihimize de katkıda bulunuyor. UEFA’nın mümkün olan en iyi ortağı olmaya kararlıyız. Bu alandaki önemli deneyimimiz, UEFA’nın hem 2020’de hem de gelecekte gerçekten gurur duyacağı etkinlikleri sunmamızı sağlayacaktır.’’

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin

2024 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonası’nı düzenleme hakkı alınamadı

2017 yılı, çeşitli futbol organizasyonlarına ev sahipliği yapmak isteyen Türkiye’nin bu konuda somut adımlar attığı bir yıl oldu. Yıldırım Demirören başkanlığındaki TFF, ilk olarak 2024 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonası’nı düzenleyebilmek için 3 Mart 2017 tarihinde UEFA’ya başvuruda bulundu. TFF’nin başvurusunda modern ve yeni stadların fazlalığının altı çizilirken aynı zamanda İstanbul’un bir zamanlar gözbebeği olan Atatürk Olimpiyat Stadı’nın yıkılıp yeniden yapılacağı vurgulandı. Daha önce üç defa başvurulup ev sahipliği hakkı kazanılamayan Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Türkiye, 2024 yılındaki organizasyon için Almanya ile mücadele etti. Yaklaşık bir buçuk sene sürecek olan bu rekabette Türkiye, 24 Mayıs 2018 tarihinde 2020’deki Şampiyonlar Ligi finalinin İstanbul’a verilmesi kararından güç alarak daha da umutlandı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da yaptığı bir açıklamada hakkaniyetli davranılması durumunda organizasyonun Türkiye’de düzenleneceğinden emin olduğunu söyledi. Kararın açıklanacağı 27 Eylül 2018 tarihinde Manisa’da bulunan Kasapoğlu, bir esnafın kendisine yönelttiği Türkiye’nin EURO 2024‘ü alıp alamayacağı sorusu üzerine şu cümleleri kurdu: “Almamız lazım, vermeleri lazım, anlatabiliyor muyum? Çünkü bizim hakkımız. Adaletli davranırlarsa alırız inşallah.” 

Ancak UEFA’nın kararı, Türkiye’nin beklentileri doğrultusunda olmadı. UEFA Yönetim Kurulu üyeleri tarafından gerçekleştirilen oylamada Almanya, Türkiye’ye 12-4’lük üstünlük sağlayarak 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ev sahipliğini üstlenme hakkı kazandı. Kararın ardından konuşan FIFA Konseyi’nin Avrupa üyesi Aleksey Sorokin‘in ise söylemleri dikkat çekiciydi. Rus basınına değerlendirmelerde bulunan Sorokin, ‘‘Başvurunun arkasında olan hikâyeden bahsedecek olursak, Türkiye’nin duygusallık yükü daha fazlaydı. Almanlar başvurularını Avrupa Şampiyonası organize etme yeteneklerinin üzerinde kurdu. Türkler ise sunumda Avrupa Şampiyonası’nın ev sahipliğini yapmak için ilk kez başvurmadıklarını, bunun Avrupa’daki süreçlerle bir bütünleşme olduğunu söylediler, siyasi bileşen olduğunu belirttiler” diye konuştu. 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı Almanya’ya kaybeden Türkiye, böylelikle yalnızca 2020 yılındaki UEFA Şampiyonlar Ligi finali ile yetinmek zorunda kaldı.

Nihat Özdemir

Nihat Özdemir, TFF’nin yeni başkanı oldu

26 Şubat 2012’de TFF Başkanlığı’na seçilen Yıldırım Demirören, 28 Şubat 2019 tarihinde istifa ederek Türk futbolunda yeni bir dönemin kapısını açtı. Demirören, yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “26 Şubat 2012’den beri sürdürmekte olduğum Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı’ndan İddaa, Misli.com’un, Demirören Holding bünyesine katılımından ve sözleşmelerin devri yasal olarak tamamlandığından dolayı görevimden istifa ediyorum. Bugüne kadar şerefle ve gururla taşıdığım bu milli görevi, Türkiye ve dünya kamuoyunda tartışmalara mahal bırakmamak ve gölge düşürmemek gerekçesiyle bu kararı almış bulunmaktayım.”

Yedi yıl süren Yıldırım Demirören döneminin kapanmasının ardından TFF Başkan Vekili Hüsnü Güreli, haziran ayında yapılması planlanan genel kurula kadar federasyonda vekâleten başkanlık görevini yürüttü. Güreli’nin vekâleten başkanlığı yaklaşık üç ay sürdü ve Nihat Özdemir, 1 Haziran 2019 tarihinde yapılan seçim ile birlikte TFF’nin yeni başkanı oldu. Yaptığı teşekkür konuşmasında önemli vaatlerde bulunan Özdemir, ”Ben futbolun Nihat Ağabeyi olarak, dört yıl boyunca Türk futbolunu yönetmeye talibim. Kurullarımızda çalışacak arkadaşlarımızı belirlerken de en fazla önem vereceğimiz konu liyakat konusudur. Layık olan arkadaşlarımızı bu görevlere getirmeye çalışacağız. Sponsorluk gelirlerimizin artırılması için etkin bir çalışma ortamı yaratacağız. Beş büyük futbol ülkesinin çalışmalarını yakından araştırmak için komite kuracağız. Bu komiteye yönetim kurulumuzdan, MHK’dan, kulüp lisans temsilcilerimizden ve hatta basınımızdan da değerli arkadaşları almayı planlamaktayız” dedi. Ancak tüm dünyanın olduğu gibi Özdemir’in de kısa bir süre sonra ortaya çıkacak koronavirüs salgınından haberi yoktu. 

Koronavirüs salgını, Türk futbolunu olumsuz etkiledi

Demirören döneminde başlayan 2020 yılındaki UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin organizasyon süreci, Özdemir döneminde de devam etti. Dev finale ev sahipliği yapacak olan Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yenileme çalışmaları, UEFA’nın denetimi altında tamamlandı. 31 Temmuz 2002’de açılan stadyumda yer alan atletizm pisti, 2019 yılının Ekim ayı ile birlikte kaldırıldı ve stadyum zemininde çimlendirme çalışmalarına hız verildi. Ancak aralık ayının başında Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs salgını, hayatın her alanını olduğu gibi futbol dünyasını da derinden etkiledi. Süper Lig ve İstanbul’da düzenlenecek UEFA Şampiyonlar Ligi finali de çeşitli futbol organizasyonlarının ertelenmek zorunda kaldığı bu süreçten nasibini aldı. TFF, ilk koronavirüs vakasının 11 Mart 2020’de görüldüğü ülkemizde 3 Nisan tarihinde liglere bir müddet ara verildiğini açıklarken 6 Mayıs tarihinde ise ara verilen futbol liglerinin 12-13-14 Haziran’da başlatılacağını duyurdu. Bu maçların seyircisiz oynatılacağı yönüdeki karar , 29 Mayıs 2020’de kamuoyu ile paylaşıldı. TFF ile UEFA, bu kaotik süreçte UEFA Şampiyonlar Ligi finali hakkında sık sık görüş alışverişinde bulundu.

‘’Seyircisiz 2020’yi verelim, seyircili 2021’i alalım’’

TFF ile UEFA arasındaki görüşmeler, 17 Haziran 2020’ye kadar devam etti. Pek çok formülün masaya yatırıldığı bu görüşmelerde TFF Başkanı Nihat Özdemir, asıl düşüncelerinin ne olduğunu Hürriyet Gazetesi Spor Müdürü Mehmet Arslan’a 5 Haziran’da açıkladı. Final organizasyonunun seyircili bir şekilde oynanmasını istediklerini söyleyen Özdemir, ”Türkiye Futbol Federasyonu, Şampiyonlar Ligi finalinin oynanacağı Atatürk Olimpiyat Stadı’na ciddi bir yatırım yaptı. Buradaki amacımız hem mükemmel bir organizasyona ev sahipliği yapmak hem ülke tanıtımına katkı sağlamak hem de Türkiye’de on binlerce misafirimizi ağırlamaktı. Elbette biz Şampiyonlar Ligi finalinin seyircili olarak oynanmasını istiyoruz. Bizim birinci önceliğimiz bu. ‘Seyircisiz 2020’yi verelim, seyircili 2021’i alalım’ formülü de TFF’nin planları arasında. Yönetim kurulumuz ve tüm profesyonellerimiz bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. Önümüzdeki dönemde en sağlıklı ve en iyi sonucu alacağımızı düşünüyorum” diye konuştu. UEFA’dan beklenen karar ise 17 Haziran 2020 tarihinde açıklandı. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, normal şartlarda İstanbul’un ev sahipliği yapacağı Şampiyonlar Ligi finalinin seyircisiz olarak Portekiz’in Lizbon şehrindeki Işık Stadyumu’nda oynanmasına karar verildiğini duyurdu. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nın ise 2021 yılındaki dev finale ev sahipliği yapacağı açıklandı. Diğer senelerde yapılacak final organizasyonlarının da bir yıl ertelemeli şekilde aynı ülke tarafından düzenleneceği belirtildi.  

‘’Bu güzel statta seyircisiz final oynatmaya gönlümüz el vermedi’’

UEFA’nın İstanbul’daki Şampiyonlar Ligi finalini ertelemesi, TFF yetkilileri tarafından memnuniyet ile karşılandı. Kararın hemen ardından konuşan Nihat Özdemir, ertelemenin kendi onayları doğrultusunda olduğunu söyledi ve geçmiş senelerde Türkiye’de düzenlenen organizasyonlardan da bahsetmeyi ihmal etmedi: “İçinde bulunduğumuz stadyum Şampiyonlar Ligi tarihinin en özel anılarını barındırıyor. 15 yıl önce stadyumda 70 bin taraftar ve dünyadaki milyonlarca insan Liverpool – Milan maçının heyecanını yaşadılar. Türkiye olarak finali düzenlemenin ve konuklarımızı ağırlamanın onurunu yaşadık. İstanbul 2009’daki UEFA finali, 2013’teki U20 Dünya Kupası finali ve bu sezon başında da UEFA Süper Kupa maçının coşkusunu yaşadı. Salgın planlarımızı yeniden gözden geçirmemizi gerektirdi. Futbola üç ay ara verilmesi sonucunda UEFA ile görüşüp bu seneki hakkımızdan vazgeçip finali 2021 yılında İstanbul’da seyircili oynatmak için talepte bulunduk. Servet Yardımcı’nın çabalarıyla UEFA bugün yaptığı toplantıyla talebimizi olumlu olarak değerlendirmiştir. Böylece 2020’de seyircisiz değil 2021’de seyircili olarak finali oynatacağız.’’

Atatürk Olimpiyat Stadı’na yapılan yatırımlardan da bahseden Nihat Özdemir, ‘’Son yatırımlarımızdan sonra bu güzel statta seyircisiz final oynatmaya gönlümüz el vermedi. Finaller şehri İstanbulumuz’un turizm patlamasına yol açacak bu görkemli organizasyona ev sahipliği yapacaktır. Böyle güzel bir stadyumda seyircisiz oynamaktansa 100 binden fazla turistin gelmesi, gelir bırakması fikri yerindedir. Bu final için çok emek verdik. Stadı adeta yeniden yaptık. Bütün alanları yeniledik. Kapasitemizi 76 bine yükselttik” diye konuştu.

Atatürk Olimpiyat Stadı

”2021 yılı Türkiye’nin yılı olacak’’

Normal şartlarda İstanbul’da oynanması gereken UEFA Şampiyonlar Ligi finali,  23 Ağustos tarihinde Bayern Münih ve Paris Saint-Germain arasında Portekiz’in Lizbon şehrindeki Işık Stadyumu’nda seyircisiz bir şekilde oynandı. Karşılaşmayı 1-0’lık skor ile kazanan Almanya temsilcisi, Avrupa’nın bir numaralı kupasını müzesine götürdü. Ancak koronavirüs salgını, futbol organizasyonlarını olumsuz şekilde etkilemeye devam etti. Salgın, özellikle İstanbul başta olmak üzere Türkiye’yi günden güne etkisi altına aldı. 11 Eylül tarihinde başlayabilen Süper Lig’de taraftarlar, sezon boyunca takımlarını destekleyebilmek adına tribünlere gidemedi. Ancak yaşanan tüm bu sancılı sürece rağmen Nihat Özdemir başkanlığındaki TFF, 2021 yılına ertelenen UEFA Şampiyonlar Ligi finali hakkında net ifadeler kullanmayı tercih etti. Özdemir, 31 Aralık 2020 tarihinde Türk futbol kamuoyuna şöyle seslendi: “2021 yılı Türkiye’nin yılı olacak. Ülke olarak 29 Mayıs’ta Atatürk Olimpiyat Stadı’nda UEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapmanın gurur ve onurunu yaşayacağız. Hazırlıklarımız neredeyse tamamlandı, şimdi sabırsızlıkla finali bekliyoruz. Ülkemize yeni turnuvaların kapısını açacak bir organizasyonla gücümüzü dünyaya bir kez daha göstereceğiz. Yarınlara umutlu bakıyoruz.”

Bu sırada hızla yayılan koronavirüs salgını, 2021 yılının başlarında Avrupa ülkelerinden çok Türkiye’nin canını yakacaktı.

‘’Kuzu kuzu gelip oynayacaklar’’

Koronavirüs salgını, 2021 yılı ile birlikte Türkiye’yi esir aldı. Alınan bazı önlemler ile yüksek vaka sayılarının önüne geçilmeye çalışıldı fakat istenilen sonuç elde edilemedi. Son olarak 29 Nisan-17 Mayıs tarihlerinde tam kapanmaya geçen Türkiye’de futbol kamuoyu, hem Süper Lig’i kimin kazanacağına hem de UEFA Şampiyonlar Ligi’nin İstanbul’da düzenlenip düzenlenmeyeceği sorularına kafa yordu. Bu süreçte ise 29 Mayıs tarihinde oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi finaline Manchester City ve Chelsea yükseldi. İki İngiliz kulübünün birlikte finale yükselmesinin ardından İstanbul’da oynanacak final ile ilgili soru işaretleri daha da arttı. İngiliz basınında çıkan haberlere göre İngiltere hükümeti, Türkiye’deki vaka sayılarının yüksekliğini gerekçe göstererek finalin Londra’daki Wembley Stadı’na alınması için girişimlerde bulundu. Yaşanan bu gelişmelerin sonrasında TFF Başkanı Nihat Özdemir, kafalardaki soru işaretlerini giderebilmek için 7 Mayıs tarihinde Akşam gazetesinden Kenan Karcı’ya açıklamalarda bulundu. Açıklamasında çok net cümleler kuran Özdemir, iki İngiliz kulübünün de İstanbul’a geleceğini şöyle anlattı: ”Kuzu kuzu gelip oynayacaklar. Her şeyimizle finale hazırız. Bütün tedbirler alınmış. UEFA ile görüşmelerimiz devam ediyor. Hiçbir şekilde başka yere alınması söz konusu olamaz. Bu maç inşallah 29 Mayıs’ta İstanbul’da oynanacak. Sağlık, güvenlik, ulaşım her türlü tedbirler alınmış, planlanmış durumda. İki İngiliz takımının tarihi bir finali olacak. Manchester City aynı zamanda İngiltere’nin şampiyonu, Chelsea de önemli bir takım. Real Madrid gibi bir dünya devini yenerek finale kaldılar. Sportif anlamda çok güzel bir maç izlettirecekler seyircili maç olacağı için. Dünya uzun süredir böyle bir tabloyu özlemişti. Stadımız çok güzel. Zemini olsun, giriş çıkış, bütün şartlar tamamen sağlık kurullarına uygun şekilde planlanmış durumda. Her türlü tedbiri aldık.”

Ancak Nihat Özdemir’in bu açıklamasının geçerliliği yalnızca bir hafta sürdü.

UEFA, Şampiyonlar Ligi finalini İstanbul’un elinden bir kez daha aldı

UEFA, bugün (13 Mayıs) yaptığı açıklama ile Türkiye’de oynanması bu seneye ertelenen Şampiyonlar Ligi finalinin geçen sene olduğu gibi bir kez daha Portekiz’de oynanacağını kamuoyuna duyurdu. 29 Mayıs Çarşamba günü Manchester City ile Chelsea’nin karşılaşacağı final müsabakası, UEFA’nın açıklamasına göre Portekiz’in Porto şehrinde bulunan Dragao Stadyumu’nda oynanacak. Ayrıca dev final için kulüp başına altı bin bilet ayrıldığı ve biletlerin 24 Mayıs’ta satışa sunulacağının da altı çizildi. Resmi Twitter adresinden yapılan açıklamanın devamında UEFA, şu cümleler ile Türk futbol kamuoyuna seslendi: ”Türk futbol otoritelerinin devam eden ortaklık ve işbirliği ruhunun yanı sıra, bu özel durumda gösterdikleri anlayıştan dolayı da minnettarız. İstanbul şehri için gelecekteki fırsatları acilen araştıracağız.” 

UEFA’nın Şampiyonlar Ligi finalinin Portekiz’de düzenleneceğine dair yapmış olduğu açıklama:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.