Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kademeli normalleşme” başladı – İstanbul sokakları her zamankinden daha boş, esnaf her zamankinden daha dertli: “Evimize ekmek götüremedik”

İstanbul’da 18 günlük tam kapanmanın ardından başlayan “kademeli normalleşme” ile sokağa çıkanlar alışverişe değil, bankalara koştu. Muhabirimiz Alp Akiş, 20 gündür dükkanları kapalı olan İstanbul esnafıyla konuştu. Etraflarındaki birçok dükkanın kepenk indirdiğini belirten esnaf, kapanma süresince hükümetten destek görmediklerini belirtti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “helallik istemesi” üzerine bir esnaf, “Ben hakkımı helal etsem, iki çocuğumun hakkını kim helal edecek?” diyerek tepki gösterdi.

Beşiktaş çarşısına çıkan, özellikle havanın güzel olduğu böyle günlerde kalabalık olan sokaklarda 18 günlük kapanmanın ardından sakinlik ve memnuniyetsizlik hâkimdi. 18 gündür evde olan İstanbul halkı tahminlerin aksine çarşıya alışverişe değil, bankalara fatura ödemeye akın etti. Öğle saatlerinde bankaların önünde kuyruklar oluşurken birçok dükkan henüz siftah yapmamıştı. Kapanma sırasında dükkanını açamayan esnaf başta olmak üzere dükkan sahipleri ve çalışanları yaşadıkları ekonomik zorluğu anlattı, maddi ve manevi destek görmediklerinden şikayet etti.

“Neyi helal edelim? Haram olsun”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs Çarşamba günü dile getirdiği “Kısıtlamalardan etkilenen esnaflarımızın bir kısmı ile turizm sektörümüze de bu zor dönemde ayakta kalabilmeleri için her türlü desteği vermenin gayreti içerisindeyiz. Buna rağmen sıkıntıya düşen insanlarımız, esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz” sözleri esnafın tepkisine yol açtı. Medyascope’a konuşan esnafın bir kısmı “Helal etmiyorum” derken bir esnaf, “Neyi helal edelim? Hiçbir yardım görmedik ki” diyerek tepki gösterdi. Başka bir esnaf ise “Devlete karşı boynumuz kıldan ince. Ben şahsen kendi hakkımı helal ediyorum ama benim iki çocuğumun hakkını kim helal edecek?” diye sordu.

“Kendimizi aldatılmış hissettik, umutlar artık 1 Haziran”

Bir kafe işletmecisi 18 günlük tam kapanmanın ardından bugün kafesini açmak üzere plan yapmıştı ancak bir önceki gün yayınlanan genelgeyle yeme içme yerlerinin sadece gel-al ve paket hizmeti verebileceğini öğrendi. “Kendimizi aldatılmış hissettik, ben şimdi zarar etmeye devam ediyorum” diyen kafe işletmecisi “Umudumuz artık 1 Haziran’dan” diye konuştu.

1 Haziran’a kadar geçerli olacak kısıtlamalar:

İçişleri Bakanlığı’nın 16 Mayıs günü yayımladığı, 17 Mayıs – 1 Haziran tarihleri arasında geçerli olacak genelgeye göre, “hafta içi 21.00­-5.00 saatleri arasında, hafta sonları ise cuma günleri saat 21.00’den başlayıp, cumartesi ve pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması” uygulanacak.

Marketler ve diğer zorunlu ihtiyaç karşılayan dükkanlar hafta sonları 10.00-17.00 saatlerinde açık olacak. Yeme-içme yerleri hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis, hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecek. Alışveriş merkezleri hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında açık olacak.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan turistler yukarıda belirtilen kısıtlamalardan muaf olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.