Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Tam kapanma” boyunca günde ortalama 177 bin doz aşı yapıldı: Aşılama hızı böyle ilerlerse Türkiye toplumsal bağışıklığa yaklaşık 450 gün sonra ulaşabilecek

Türkiye’de 29 Nisan 2021 tarihinde başlayan “tam kapanma” süreci bugün itibarıyla (17 Mayıs) sona erdi. Tam kapanma döneminde, açıklanan günlük vaka sayılarında ciddi bir azalma yaşanırken aynı düşüş test ve iyileşen hasta sayılarına da yansıdı. Vefat sayıları ve yoğun bakım doluluk oranları ise son bir haftada azalmaya başladı. Tam kapanma boyunca toplam 3 milyon 193 bin doz, yani günde ortalama yaklaşık 177 bin doz aşı uygulandı. Aşılamanın bu hızla devam etmesi durumunda toplumsal bağışıklığa yaklaşık 450 gün sonra ulaşılabilecek. 

Türkiye tam kapanmaya girmeden bir gün önce (28 Nisan) günlük yeni vaka sayısı 40 binin üzerindeydi. Tam kapanma ile geçen 18 günde ise vaka sayılarında ciddi bir düşüş yaşandı. Bu süreçte açıklanan verilere göre 366 bin 348 yeni vaka tespit edildi. Kapanma öncesindeki 18 günlük döneme kıyasla yeni vaka sayısı 586 bin 345 azaldı. 

Günlük test ortalaması 70 bin azaldı

Test sayılarında ise kapanma döneminde büyük bir düşüş yaşandı. Tam kapanma boyunca toplam 4 milyon 151 bin 292 test yapılırken günlük ortalama test sayısı bir önceki 18 günlük süreye kıyasla 300 binden 230 bine geriledi. Son dört günde ise günlük test sayıları 205 binin altına indi. Test başına pozitif vaka bulma oranı ise önceki 18 günlük döneme göre yüzde 17,5’ten yüzde 8,82’ye düştü.

Günlük vefat sayısı ortalama 298 oldu

Resmi verilere göre tam kapanma boyunca, toplam 5 bin 362 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti, en yüksek vefat sayısı 394 ile 30 Nisan günü yaşanırken bir ay sonra günlük vefat sayısı 240’ın altına indi.

Tam kapanma boyunca 3 milyon 193 bin doz aşı yapıldı

Tam kapanma boyunca 3 milyon 193 bin doz aşı yapıldı, bu miktarın yaklaşık iki milyonu ikinci doz olarak uygulandı. Bu süreçte Sinovac aşısından yaklaşık 1 milyon doz daha getirilirken Türkiye’nin elindeki toplam aşı miktarı 31 buçuk milyon doza yükseldi. Bugün itibariyle (17 Mayıs) yapılan toplam aşı sayısı 26 milyonu geçti. Türkiye’nin elinde yaklaşık beş milyon doz daha aşı bulunuyor. Tam kapanma boyunca bir günde yapılan ortalama aşı miktarı ise yaklaşık 177 bin doz oldu. 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Oral’a göre, yaklaşık 83,5 milyon nüfusa sahip Türkiye’de toplum bağışıklığının sağlanabilmesi için nüfusun en az yüzde 70’nin bağışıklığının sağlanması gerekiyor. Bu nedenle ilk aşamada 58 milyon kişinin aşılanması, bunun için de 116 milyon doz aşı gerekiyor (TTB “COVID-19 Pandemisi 11. Ay Değerlendirme Raporu”, s.45.).

76 milyon doz aşı gerekiyor

Türkiye’de resmi sayılara göre şu ana kadar, yaklaşık beş milyon kişi hastalığı atlattı, 11 milyon kişiye de iki doz aşı uygulandı. Bu sayılara göre, en az 16 milyon kişi bağışıklığa ulaştı. Dört milyon kişiye de ikinci doz aşıların yapılmasının ardından toplumsal bağışıklık için en az 38 milyon insana daha aşı yapılması ve bunun için 76 milyon doz aşı bulunması gerekiyor. Ancak eğer aşılama hızı tam kapanma dönemindeki gibi ilerlerse bu sayıya en erken 450 gün içinde ulaşılabilecek. 

Resmi sayılar dışında da çok sayıda kişinin hastalığı atlatması, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın daha önce açıkladığı gibi bu ay içinde Sputnik V aşısının ilk etabının tedarik edilmesi ve haziran ayında 30 milyon doz BioNTech aşısının getirilmesi bu süreci hızlandırabilir.

Günlük iyileşen hasta sayısı 15 binin altına düştü

Tam kapanma sürecinde iyileşen hasta sayısında da belirgin bir azalma meydana geldi. Tam kapanma boyunca resmi sayılara göre, toplam 734 bin 795 kişi koronavirüsü atlattı, 12 Mart 2021 tarihinden beri ilk kez dün (16 Mayıs) günlük iyileşen vaka sayısı 15 binin altına düştü.

Ağır hasta sayısı bin 90 kişi azaldı

Tam kapanma boyunca “ağır hasta” olarak açıklanan kişilerin sayısında, özellikle son günlerde belirgin bir düşüş yaşandı. Ağır hasta sayısı kapanmadan bir gün önceye göre, bin 90 kişi azalarak dün (16 Mayıs) itibariyle 2 bin 468’e düştü. Ağır hasta sayısı 13 Nisan 2021 tarihinden beri ilk kez 10 Mayıs günü üç binin altına indi.

Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71,6’dan yüzde 65’e indi

Tam kapanma sürecinde yoğun bakım doluluk oranlarında da azalma yaşandı. Uzun süre sonra ilk kez 3 Mayıs günü erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70’in altına inerken 10 Mayıs itibariyle bu oran yüzde 65’e geriledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.