Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FARC’ın sembol isimlerinden Jesús Santrich, Venezüela’da öldürüldü

Kolombiya’nın tarihi barış anlaşmasını önce destekleyen, sonra şiddetle karşı çıkan gerilla lideri, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) ve ülkenin barışa giden zorlu yolunun simgelerinden biri olan Jesús Santrich takma adlı Seuxis Hernández Solarte öldürüldü.  

Kolombiya’nın en büyük gerilla grubu Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) Jesús Santrich ismiyle tanınan eski komutanı, Venezüela’da öldürüldü. Venezüela hükümetinin üç üst düzey yetkilisi, gerçek adı Seuxis Hernández Solarte olan gerilla liderinin, Kolombiya ordusu tarafından Venezüela’da düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğünü bildirdi.

New York Times’ın haberine göre, kimliklerinin gizli tutulmasını talep eden yetkililer, Santrich’in nasıl öldürüldüğünü açıklamadı. FARC, Santrich’in ölümünü doğrulayarak, Venezüela – Kolombiya sınırındaki El Chalet ile Los Laureles köyleri arasında pusuya düşürülerek öldürüldüğünü belirtti. FARC, Solarte’nin ölümünden, herhangi bir kanıt sunmadan, Kolombiya özel kuvvetlerini sorumlu tuttu ve onun doğrudan Kolombiya’nın sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque’ün emriyle öldürüldüğü ileri sürdü.

Kolombiya Savunma Bakanı Diego Molano ise bugün (19 Mayıs) Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Venezüela’da dün meydana gelen çatışmalarda Santrich’in öldürülmüş olabileceğini belirterek, ölümünü teyit etmeye çalıştıklarını söyledi. Molano, “Şimdiye dek teyit edilen istihbarat bilgileri Santrich ve diğer suçluların öldürüldüğünü gösteriyor. Bu olay doğrulanırsa uyuşturucu suçlularının Venezüela’ya sığındıkları ispatlanmış olur” dedi. Ne Venezüela ne de Kolombiya hükümetleri, konuyla ilgili başka herhangi bir resmi açıklamada bulunmadı ve Kolombiya hükümeti, FARC’ın iddialarına yanıt vermedi.

Santrich, Kolombiya’da toprak reformu için 52 yıl silahlı mücadele verdikten sonra FARC ile hükümet arasında 2016 yılında imzalanan tarihi barış anlaşmasının mimarı oldu. Barış anlaşmasından önceki 30 yıl boyunca FARC’ın üst düzey komutanlarından biri olan Santrich, Bogota hükümetiyle yapılan müzakereleri yürütmüştü.  

2016’da Kolombiya hükümetiyle imzalanan barış anlaşmasında silah bırakmayı kabul eden FARC, siyasi bir partiye dönüşmüştü. Santrich de kısa süreliğine kongreye girmiş ancak ardından, uyuşturucu ticareti nedeniyle tutuklanıp bir yıl cezaevinde kalmıştı. Yüksek Adalet Mahkemesi’nin kararıyla serbest bırakılan Santrich, izini kaybettirmiş ve söz konusu mahkemedeki duruşmasına da katılmamıştı. Bu nedenle 10 Temmuz 2019’da hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarılmıştı. Yüksek Adalet Mahkemesi, Santrich hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Interpol’e de başvurmuştu.

Santrich, 2019 yılının Ağustos ayında, FARC’ın bir diğer eski lideri Ivan Marquez ile bir araya gelerek barış anlaşmasının başarısız olduğunu söylemiş ve silahlı mücadeleye döneceklerini açıklamıştı.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.