Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hak ettikleri tazminatları yıllardır ödenmeyen Somalı maden işçileri: “Madem ‘Helalleşeceğiz’ diyorsun, Soma’daki mağdurların tazminatını verin, helalleşelim”

Hak ettikleri tazminatları yıllardır alamayan Soma Uyar Madencilik işçileri, kendilerine verilen sözlerin tutulmaması üzerine bugün (19 Mayıs) Soma Meydanı’nda bir kez daha eylemdeydi. Tazminat mağdurlarından İdris Sarıkaya, “Madem ‘Helalleşeceğiz’ diyorsun, benim ve Soma’daki mağdurların tazminatını verin, helalleşelim” diye konuştu. 

Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren Uyar Madencilik’te çalışan işçiler, sekiz yıldır hak ettikleri tazminatlarını alamıyor. İşçiler 12 Ekim 2020’de başlattıkları eylemler sonucunda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmüştü. Bakan Soylu, işçilere “15 Ocak tarihine kadar sorunu çözeceğim” demişti. Ancak sorunlarının hâlâ çözülmediğini belirten işçiler, bugün (19 Mayıs) Soma Meydanı’nda bir kez daha eylem yaptı. 

“Yollara düşmeden önce uyarıda bulunuyoruz”

İşçiler adına konuşan tazminat mağduru Himmet Mutlu, “Aylar geçmesine rağmen ne yasa çıktı ne sözler tutuldu ne haksızlık giderildi ne de somut tatmin edici çözümler üretildi. Biz sorunun siyasal iktidar tarafındaki muhataplarına çözüm için defalarca sesimizi duyurduk, görüşmeler yaptık. Bu yüzden biz, bir kere daha hakkımız için yollara düşmeden önce uyarıda bulunuyoruz” dedi. “Sadaka değil gaspedilen haklarını istediklerini” belirten Mutlu, “Biz sadaka istemiyoruz. Biz hakkımız olmayan bir talepte bulunmuyoruz. Biz gaspedilen haklarımızın karşılığını istiyoruz” diye konuştu. 

“Mağdurların tazminatını verin, helalleşelim”

Tazminat mağdurlarından İdris Sarıkaya da yaptığı konuşmada, “Vatandaşlardan helallik isteyen Sayın Cumhurbaşkanımız, ben 15 yıldır maden mağduruyum. Madem ‘Helalleşeceğiz’ diyorsun, benim ve Soma’daki mağdurların tazminatını verin, helalleşelim” dedi. 

Madenciler Ankara’ya gidecek

Tazminatları ödenene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirten işçiler, önümüzdeki iki hafta da çarşamba günleri Soma’da eylemde olacaklarını söyledi. İşçiler, haziran ayının ilk haftasında ya kaldıkları noktadan Ankara’ya yürüyecek ya da doğrudan Ankara’ya yürüyerek, yasa Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) çıkıncaya kadar Enerji Bakanlığı ve TBMM’nin önünden ayrılmayacaklar. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.