Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Peker’in Kutlu Adalı cinayetine ilişkin iddiaları KKTC’de gündem oldu – Avrupa Gazetesi: “Türkiye’de planladılar, Kıbrıs’ta öldürdüler”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 6 Temmuz 1996 tarihinde öldürülen gazeteci ve yazar Kutlu Adalı cinayeti ile ilgili suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddiaların ardından, gazeteciler ve Kuzey Kıbrıslı siyasetçiler soruşturmanın yeniden açılmasını talep etti. KKTC Meclisi’nin bugünkü (24 Mayıs) oturumunda da muhalefet milletvekilleri tarafından Kutlu Adalı cinayeti gündeme getirildi.

Suç örgütü lideri Sedat Peker, dün (23 Mayıs) yayınladığı “Hayata Korkusuzca Bakanlar Ölümden Korkmazlar” başlıklı videosunda eski içişleri bakanlarından Mehmet Ağar’ın, Kutlu Adalı’yı öldürtmek için kendisinden tetikçi talep ettiğini ileri sürdü.

Peker videosunda, Ağar’ın talebi üzerine kardeşi Atilla Peker’i Kıbrıs’a gönderdiğini fakat başka bir ekibin Adalı’yı öldürdüğünü iddia etmişti. Peker’in açıklamalarının ardından kardeşi Atilla Peker, Muğla’nın Fethiye ilçesinde gözaltına alındı.

Peker’in iddialarının ardından KKTC’deki birçok gazete Kutlu Adalı’nın öldürülmesine ilişkin iddiaları bugün (24 Mayıs) manşetlerine çıkardı.

“Başsavcılık ve Polis Teşkilatı derhal harekete geçmelidir”

Kuzey Kıbrıslı siyasetçiler de Kutlu Adalı cinayetinin aydınlatılması için soruşturmanın yeniden açılmasını talep ediyor. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhüman dün (23 Mayıs) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu iddialardan sonra Başsavcılık ve Polis Teşkilatı derhal yeniden harekete geçmelidir. Konuyu yarın Meclis’te de gündeme getireceğiz” dedi. 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit de “Bu söylenenler yeni değil ancak bizzat işin içindekiler tarafından söylenmesi işin rengini değiştiriyor” diye konuştu.

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ise sosyal medya hesabından, “Bu ülkenin alnından bu kara lekeyi silmek, etkili ve sonuç alıcı bir soruşturma yaparak suçluların cezalandırılmasını sağlamak gerekir” paylaşımında bulundu.

Özersay, parti olarak Polis Genel Müdürlüğü’ne (PGM) başvuruda bulunduklarını açıkladı. Polise bir ihbar dilekçesi verdiklerini belirten Özersay, “Kutlu Adalı cinayeti konusunda azmettirenlerle ilişkili ve olaya dair tanık olduğunu iddia eden şahsın iddialarının araştırılmasını, ismi verilen ve tanık olduğu iddia edilen bir diğer ismin Türkiye’de gözaltına alındığını ve ifadesinin alınması gerektiğini dikkate getirdik” dedi. 

KKTC Meclisi’nin bugünkü (24 Mayıs) oturumunda gündem dışı konuşmalarda söz alan TDP Genel Başkanı Özyiğit ve HP Genel Başkanı Kudret Özersay, Adalı cinayeti ile ilgili soruşturmanın bir an önce açılmasını talep etti. Özyiğit ve Özarsay, “Şimdiki Polis Genel Müdürü, o dönemki soruşturmayı yapan polisti. Bu olayı en iyi kendisi bilir” diye konuştu.  

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “PGM ile görüşülecek ve gereken yapılacak”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sedat Peker’in iddialarına yönelik ilk kez şöyle konuştu: “Her zaman söylediğim gibi bizim polisimiz ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, bu ülkenin güvenliği için elinden geleni yapıyorlar. Zamanında kasetten bir haber yayıldı diye bir gerginliğe yol açmaya gerek yok. Varsa bir yasadışı iş, bunun için gereği yapılması gerekir. Bu yönde Polis Genel Müdürlüğü ile görüşüp konuyla ilgili açıklamalar ve gerekenler yapılacaktır.” 

Medyascope’a konuşan Kuzey Kıbrıslı bir kaynak ise Tatar’ın, Polis Genel Müdürü Ahmet Soyalan’ı Cumhurbaşkanlığı’na çağırdığını belirtti. 

Kutlu Adalı kimdir?

Gazeteci ve yazar Kutlu Adalı, 6 Temmuz 1996’da evinin önünde düzenlenen silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti. KKTC Emniyet Müdürlüğü’nün başlattığı soruşturma sonuç vermemiş ve cinayet faili meçhul olarak kalmıştı.

Adalı, suikasta kurban gitmeden önce St. Barnabas Manastırı ve İkona Müzesi’ndeki silahlı soygun üzerine araştırmalar yapıyordu. Adalı, soygunun yapıldığı tarihten dokuz gün sonra yayımladığı haberinde, söz konusu baskında KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na bağlı resmi araçların da kullanıldığını yazmıştı.

2 Nisan’da tehdit edildiğini açıklayan Adalı’nın şikayetleri emniyet yetkilileri tarafından dikkate alınmamış ve Adalı, 6 Temmuz 1996’da uğradığı suikast sonucu 61 yaşında hayatını kaybetmişti.

KKTC’deki cinayet soruşturmasının sonuç vermemesi üzerine Adalı’nın eşi İlkay Adalı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) Türkiye aleyhine dava açmıştı. 31 Mart 2005’te AİHM, cinayet hakkında yeterli araştırma yapılmadığı gerekçesi ile Türkiye’yi 95 bin euro para cezasına çarptırmıştı.

Sedat Peker, yayınladığı son videoda Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın 2021 yılının ocak ve şubat aylarında iki kez Venezüela’ya giderek uyuşturucu ticareti için girişimlerde bulunduğu söyledi. 

Yıldırım ile birlikte uyuşturucu ticareti yapmak ile suçladığı Halil Falyalı’nın birçok Kıbrıslı siyasetçi ile yakın olduğu ve uyuşturucu transferini, sahibi olduğu Les Ambassadeurs Oteli’nin marinasından yaptığı iddia ediliyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.