Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazze’ye ilk kez denizden yardım: 200 ton erzak taşıyan gemi Gazze’ye ulaştı

İsrail’in Gazze’ye havadan ve karadan saldırıları sürerken Kıbrıs’tan kalkan ilk gıda yardım gemisi bugün (15 Mart) Gazze’ye ulaştı.

Kıbrıs’tan kalkan ve Gazze’ye gıda yardımı getiren ilk gemi bugün (15 Mart) Gazze Şeridi kıyısına ulaştı. Bu gıda yardım gemilerinin İsrail’in Gazze’ye ablukası sürerken Gazze’deki açlık sorununu çözeceği düşünülüyor.

İspanyol bir yardım kuruluşuna ait Open Arms isimli yardım gemisi, yaklaşık 200 ton erzak taşıyordu. Kıbrıs’tan kalkan bu gemi, yeni deniz rotasını izleyerek Gazze’ye ulaşan ilk gemi.

Yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK), yardımları geçici bir liman üzerinden ulaştırmayı hedefliyor. Ancak yardım paketlerinin limana nasıl ulaşacağına ilişkin ayrıntılar henüz netlik kazanmadı.

Birçok yardım kuruluşunun belirttiğine göre bu yeni güzergahta gemiler başarıyla Gazze’ye ulaşırsa, bölgedeki açlığı azaltmada büyük rol oynayabilir. Ancak yine yardım kuruluşları denizden ve karadan yapılan gıda yardımlarının yeterli olmadığını belirtiyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de kıtlığın eşiğine gelindiği yönünde açıklamalar yapıyor. Bölgeye yardım ulaştırmanın en hızlı yolu karayolu fakat yardım kuruluşları, İsrail’in kısıtlamaları nedeniyle ihtiyaç duyulan yardımının çok az bir kısmının Gazze’deki Filistinlilere ulaştığını söylüyor.

Open Arms, ABD’nin insani yardım ulaştırmak üzere Gazze’ye inşa ettiği liman planından ayrı bir girişim.

Ne olmuştu?

Gazze’ye 200 ton gıda erzağı taşıyan ilk gemi bugün (12 Mart) sabah saatlerinde Kıbrıs’ın Larnaka Limanı’ndan yola çıkmıştı.

Open Arms gemisine un, pirinç, protein ürünleri yüklendi.

Bu yardım misyonu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından fonlandı ve ABD merkezli World Central Kitchen (WCK) hayır kurumu tarafından organize edildi.

WCK kurucusu ve CEO’su Erin Gore, “Amacımız Gazze’ye devamlı gıda taşıyacak için bir deniz yolu oluşturmak” demişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.