Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada, İkinci Dünya Savaşı yıllarında “düşman yabancı” muamelesi uyguladığı İtalyan asıllı vatandaşlarından özür diledi

Kanada, İkinci Dünya Savaşı yıllarında “düşman yabancı” muamelesi uyguladığı İtalyan asıllı vatandaşlarından özür diledi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau yaptığı açıklamada, “Kanada, İtalyan toplumuna karşı tarihi yanlışları kabul edip ele alırken, onların ülkemize yaptığı büyük katkılara saygı duyuyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau Kanada Federal Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, İkinci Dünya Savaşı esnasında İtalyan asıllı Kanadalılar’ın tutuklanması ve toplama kamplarına gönderilmesi nedeniyle İtalyan asıllı vatandaşlarından özür diledi

Kanada Başbakanı Justin Trudeau

Trudeau, 600’den fazla İtalyan asıllı Kanadalı’nın tutuklandığını ve ülkedeki 31 bin İtalyan asıllı Kanadalı’nın da “düşman yabancı” olarak ilan edildiğini söyledi. 

Trudeau, “Düşman yabancılar olarak nitelendirilen on binlerce masum İtalyan asıllı Kanadalı’dan, geçmiş bir neslin utanç ve incinmesini taşıyan çocukları ile torunlarından ve ülkemize çok şey veren bir topluluktan özür dileriz. İtalyan mirasına sahip Kanadalılar, Kanada’nın şekillenmesine yardımcı oldular ve bizi güçlü kılan çeşitliliğin paha biçilmez bir parçası olmaya devam ediyorlar. Bugün, Kanada İtalyan toplumuna karşı tarihi yanlışları kabul edip ele alırken, onların ülkemize yaptıkları büyük katkılara da saygı duyuyoruz” dedi. 

İtalya’nın 10 Haziran 1940 yılında Nazi Almanyası ile birlikte savaşa girmesinin ardından Kanada hükümeti 600’den fazla İtalyan asıllı Kanadalı’yı toplama kamplarına yollamıştı. Ülkedeki 31 bin İtalyan asıllı Kanadalı’yı da düşman yabancı olarak ilan etmişti. O dönem bu kişilerin birçoğu ayrımcılığa maruz kalmış ve işlerini kaybetmişti. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.