Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tartışmalı maden ocakları (2): Bursa İnegazi Köyü’nde 2 bin 300 dönüm tarım arazisi, ormanlık alan ve su kaynakları tehdit altında – “Ya biz ceketimizi alıp gideceğiz ya da madenciler gidecek”

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı İnegazi Köyü’nde 2 bin 300 dönümlük arazide kalker ocağı, eleme-kırma, yıkama ve hazır beton tesisi yapılması planlanıyor. Geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler, maden ocağı projesi nedeniyle doğanın tahrip olacağı için geçinemeyeceklerini ve bu yüzden köyü boşaltmak zorunda kalacaklarını söylüyor. 

Köylüler, ÇED toplantısını protesto etti

İsmail Halezeroğlu adlı girişimci, İnegazi Köyü’nün 118 hektarlık alanında kalker ocağı eleme-kırma, yıkama ve hazır beton tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunu inceleyen bakanlık, 12 Ocak’ta halkın katılımıyla toplantı yapılmasına karar verdi. Toplantının yapılacağı kahvehanede bir araya gelen bölge halkı, projeyi istemediklerini belirtti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve şirket yetkililerinin alana gelmesinin ardından slogan atmaya başlayan köylüler, toplantıyı protesto etti.

Süreç durmuş gibi gözüküyor ama madenciler durmuyor

İnegazi Köyü’nde görüştüğümüz Muhtar Nurettin Aydın, “Ocak ayında ÇED toplantısı yapılmak istendi. Biz de köy halkı olarak tepkimizi gösterdik. Başından beri biz İnegazi’de madencilik istemediğimizi belirttik. Süreç şu anda durmuş gibi gözüküyor ama madenciler durmuyor. Resmi makamlardan maden yapılabilir görüşü almaya çalışıyorlar.  Biz de resmi makamlara neden olmayacağını bildiriyoruz” dedi.

Yapılacak maden ocağının barajlara çok yakın olduğunu belirten Aydın, “Günümüzde su kıtlığının yaşandığını biliyoruz. Su kaynaklarının hemen üstünde bu ocakların kurulması kabul edilemez. Kayapa Barajı (Göleti) ve yapılacak Yayla Barajı maden sahasına çok yakın” diye konuştu.  

Köy sakinlerinden Arif Aydoğdu da bölgeye maden ocağı yapılmasını istemiyor. Köy topraklarının çok verimli olduğunu belirten Aydoğdu, “Madenciler köyümüze gözlerini dikmişler. Şehircilik Bakanlığı izin vermemeli” dedi.

“Dört saate bir dinamit patlatılacak”

Emekli olduktan sonra İnegazi Köyü’ne yerleşen Ahmet Hamdi Özergen, kurduğu hobi çiftliğinde yerli ırk hayvan yetiştiriyor. Köye maden ocağı yapılırsa başka bir yere gitmekten başka çaresi olmadığını belirten Özergen, şunları söyledi: “Büyük bir arazi yok edilecek, dört saatte bir dinamit patlatılacak. Böyle bir durumda hayvancılık yapamayız. Ya biz ceketimizi alıp gideceğiz ya da madenciler gidecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.