Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Yunanistan’da mülteciler aşılanmaya başlandı, Tokyo Olimpiyatları’nda görev alacak 10 bin gönüllü koronavirüs nedeniyle istifa etti

Yunanistan hükümeti, Johnson & Johnson koronavirüs aşısıyla Lesvos, Chios ve Samos adalarındaki mülteci kamplarında aşılama programının başlatıldığını duyurdu. İngiliz Kamu Sağlığı Birimi (PHE) tarafından yapılan açıklamada İngiltere’de Hindistan varyantının baskın olduğu belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yaptığı son açıklamaya göre Afrika’da, vaka sayılarında yüzde 20 oranında artış görüldü. Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Başkanı Muto Toshiro, olimpiyatlarda gönüllü olarak görev yapmak üzere kaydolan 80 bin kişiden yaklaşık 10 bininin istifa ettiğini açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Yunanistan, mülteci kamplarında aşılamaya başladı

Yunanistan hükümeti, mülteci kamplarında aşılama programını başlattı. 11 milyonluk nüfusa sahip Yunanistan’da, nüfusun yüzde 35’ine en bir doz aşı uygulandı. Geçen ocak ayında başlayan aşılama programında, hükümet yetkililerinin mültecileri aşılama konusunda yavaş davrandığı ve kamplarda sosyal mesafenin yeterli olmadığı konusunda eleştiriler yapılmıştı.

Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü yetkilisi Anastasios Chatzis, perşembe günü (3 Haziran) yaptığı açıklamada, Johnson & Johnson koronavirüs aşısıyla LesvosChios ve Samos adalarındaki mülteci kamplarında aşılama programının başlatıldığını söyledi. Lesvos adası yetkilileri, “Yeteri kadar aşımız var. Sağlık çalışanlarının ruh hali iyi. Önümüzde uzun ama güzel bir yol var. Umarım her şey yolunda gider” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre Yunanistan’da, yaklaşık 12 bin 100 sığınmacı bulunuyor ve bunların sadece 9 bin 400’ü resmi kamplarda kalıyor.

Yunanistan Göç Bakanlığı Genel Sekreteri Manos Logothetis, Atina Haber Ajansı’na verdiği demeçte, kamplardaki insanların yaklaşık yüzde 15’inin aşı olmak istediğini, yüzde 30’unun ise koronavirüse yakalandığını ve tedavi gördüğünü açıkladı.  

“Varyantlarla mücadele etmenin yolu, bir bütün olarak koronavirüsle mücadele etmekten geçiyor”

İngiltere Sağlık Bakanlığı‘na bağlı İngiliz Kamu Sağlığı Birimi (PHE) tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde Hindistan varyantının en baskın koronavirüs türü olduğu aktarıldı. Yetkililer, Hindistan varyantının ülke genelinde yüzde 79 artarak 12 bin 431 kişide tespit edildiğini duyurdu.

PHE, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Delta” olarak anılan Hindistan varyantının, “Alfa” olarak bilinen İngiltere varyantını geride bıraktığını ve hastane yatışlarına daha fazla yol açtığını açıkladı.

PHE, İngiltere’nin kuzeybatısının varyanttan daha çok etkilendiğini ve yapılan ilk analizlere göre Hindistan varyantının bulaştığı kişilerin, hastaneye yatma olasılığının iki kat fazla olabileceğini belirtti. PHE, hastanede tedaviye alınan kişilerin genellikle aşılanmamış kişiler olduğunu da vurguladı.

İngiltere Kamu Sağlığı Ajansı CEO’su Dr. Jenny Harries, herkesin Hindistan varyantına karşı çok dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Varyantlarla mücadele etmenin yolu, bir bütün olarak koronavirüsle mücadele etmekten geçiyor” dedi.

İngiltere genelinde son 24 saatte, 5 bin 274 yeni koronavirüs vakası bildirildi, 110 kişi hastaneye kaldırıldı. Son 28 gün içinde koronavirüs testi pozitif çıkan 18 kişi hayatını kaybetti.

Afrika’daki koronavirüs vaka sayıları yüzde 20 arttı

Dünya Sağlık Örgütü’’nün (DSÖ) yaptığı son açıklamaya göre, Afrika’daki vaka sayılarında yüzde 20 artış görüldü. Açıklamada, Afrika genelinde koronavirüs önlemlerine uyulmadığı, seyahatlerin arttığı ve Güney Afrika’da kış mevsiminin başlamış olması ile vaka artışının, doğru orantılı olduğu belirtildi. DSÖ yetkilileri, artan vaka sayıları nedeniyle kıtada üçüncü dalganın yaşanabileceği uyarısında bulundu.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, “Afrika’da üçüncü dalga tehdidi giderek artıyor. Koronavirüs aşılarını bir an önce Afrika’ya ulaştırmamız lazım” dedi.

Dr. Moeti, 1,3 milyarlık kıta nüfusunun sadece 31 milyonunun en az bir doz aşı olduğunu, 7 milyon kişinin ise iki doz aşı yaptırdığını söyledi. Afrika’nın en büyük ekonomisine sahip Kenya’da şu ana kadar bin 386 kişiye iki doz aşı yapıldı. Gana ve Ruanda gibi ülkeler ise COVAX programıyla aşıları teslim aldıklarını açıkladı. Moeti, aşılamanın yapıldığı tüm ülkeleri elindeki aşıları paylaşmaya çağırdı.

Tokyo Olimpiyatları’nda görev alacak 10 bin gönüllü, koronavirüs nedeniyle istifa etti

Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Başkanı Muto Toshiro, olimpiyatlarda gönüllü olarak görev yapmak üzere kaydolan 80 bin kişiden yaklaşık 10 bininin istifa ettiğini açıkladı. Toshiro, bazı kişilerin koronavirüs salgını nedeniyle istifa ettiğini fakat hâlâ yeterli sayıda gönüllü çalışan olduğunu belirtti. Tokyo Olimpiyatları Kabine Sekreteri Katsunobu Kato ise “Organizasyonun gönüllü çalışanlar için gerekli tedbirleri almasını bekliyorum” dedi.

Son anketlere göre ise Japonya halkının yüzde 80’i, koronavirüs salgını nedeniyle olimpiyatlara ev sahipliği yapılmasını istemiyor.

Salgın nedeniyle ertelenen Olimpiyat Oyunları 23 Temmuz-8 Ağustos 2021’de, Paralimpik Oyunları ise 24 Ağustos-5 Eylül 2021’de yapılacak.

Derleyen: Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.