Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan seçimleri: “Muhalefet Orban karşıtlığı ile değil, yol açtığı hasarı nasıl tamir edeceğini anlatarak kazanabilir”

Macaristan’da 2022 seçimlerinde Başbakan Victor Orban’ın iktidarına son vermek üzere birleşen muhalefet partilerinin başbakan aday adayları arasında yer alan Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony, yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 2019’da muhalefetin ortak adayı olarak girdiği yerel seçimlerden zaferle çıkan 45 yaşındaki politikacı, muhalefetin genel seçimlerden de zaferle çıkacağını düşünüyor. Karacsony üç neden sıraladı:  

  • Siyasi yelpazenin farklı yerlerinde duran altı parti, kimlik ve ideolojik temelli duruşlarından taviz vererek ortak değerler temelinde birleşmeyi başardı ve bu ortaklığın inşasına doğrudan halkı da katmak üzere, bütün seçim bölgelerinde ve başbakanlık için önseçim yapmaya karar verdi.
  • Pandeminin de derinleştirdiği ekonomideki kötü gidişat, iktidarın kaynak dağıtımındaki adaletsizliğini daha görünür kıldı.
  • Orban yönetiminin otoriter rejimlerle güçlü ittifaklar kurmasına, Batı ile Doğu (Çin ve Rusya ilişkiler) arasında sarkaç gibi gidip gelmesine olanak tanıyan uluslararası bağlam değişiyor.

Sonbaharda muhalefetin ortak başbakan adayını belirlemek üzere düzenleyeceği önseçimlerde dört rakiple yarışacak olan Karacsony, içlerinde kazanma şansı en yüksek görülenlerden. “Elbette rekabet ederken aramızda gerilim olacak ama birbirimizi yıpratmadan yarışacağız” diyen Karacsony, Budapeşte Belediye Başkanı adaylığı öncesinde benzer bir önseçimden geçtiğini de ekleyerek içlerinde en deneyimlisi olduğunu da hatırlattı.

Karacsony, bir gazetecinin Başbakan Viktor Orban’ın seçmen nezdindeki popülaritesinin yüksek olduğunun hatırlatması ve kendisinin seçmenle benzer bir bağ kurup kuramayacağının sorması üzerine ise muhalefetin Orban’ın gölgesinden kurtulması gerektiğini söyleyerek yanıt verdi: “Bu tür liderler ve rejimler çatışma ve kutuplaşmadan beslenirler. Bu stratejileriyle seçmenlerin bir bölümünü dışlamış olsalar da nasıl politikalar izlerlerse izlesinler kendilerine destek verecek bir başka kitle yaratabildiklerini biliyorlar. Muhalefet liderleri kampanyalarında Orban’ın ismini çok kullanarak, bir anlamda bu kişiye tanrısallık atfetmeye katkı sunmuş oluyorlar. Bu tuzağa düşmemek gerekir. Seçim kazandıracak strateji Orban karşıtlığı değil, bu rejimin yol açtığı hasarın nasıl tamir edileceğini anlatmaktır. ”

Karacsony bu bağlamda, muhalefetin çok yakında iktidara geldiklerinde uygulayacakları kamu politikalarının asgari müştereklerini içeren bir manifesto açıklamaya hazırlandığını da duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.