Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basketbol Süper Ligi’nde şampiyon Anadolu Efes

Kısa süre önce EuroLeague’de mutlu sona ulaşan Anadolu Efes, ING Basketbol Süper Ligi Play-Off final serisinin üçüncü maçında dün akşam (7 Haziran) Fenerbahçe Beko’yu 93-66 mağlup ederek seriyi 3-0 kazandı ve tarihindeki 15. şampiyonluk kupasını müzesine götürdü. Sezon boyunca yalnızca bir kez mağlubiyet yaşayan Ergin Ataman’ın öğrencilerinin kupa ile taçlanan sezonunu, Medyascope’tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

‘’En büyük transferimizin bu takımı korumak olduğunu düşünüyorum’’

2018-2019 sezonun başlaması ile büyük bir yapılanmaya giden Anadolu Efes, Basketbol Süper Ligi’nde aynı sezonun sonunda şampiyonluk ipini göğüslemeyi başardı. Sonraki sezonun 23. haftasını da lider tamamlayan Ergin Ataman’ın öğrencileri, 2019 yılının son aylarında ortaya çıkan koronavirüs salgınının kurbanı oldu. Ancak Efes, yapılanma kararının ardından kurulan Doğuş Balbay, Tolga Geçim, Adrien Moerman, Buğrahan Tuncer, Bryant Dunston, Rodrigue Beaubois, James Anderson, Sertaç Şanlı, Tibor Pleiss, Chris Singleton, Krunoslav Simon, Shane Larkin ve Vasilije Micic gibi isimlerin bulunduğu kadrosuna güvenerek 2020-2021 sezonuna giriş yaptı. 17 Eylül 2020 tarihinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ergin Ataman, kadronun korunması kararı hakkında şunları söyledi: “Bu kadar başarılı olmuş bir takımı tutmamız yönetimimizin büyük başarısıydı. Burada ciddi fedakârlık yapıldı. Ekonomik sıkıntılar malumken Efes yönetimi bu heyecanı yarım bırakmamak adına böyle bir fedakârlık yaptı. Bazı oyuncularımızın da bazı fedakârlıkları oldu. Birtakım sözleşmelerde düşüşler yapıldı. Sözleşme uzatılmalarına gidildi. Bütçede dengelemeler yapılmaya çalışıldı. En büyük transferimizin bu takımı korumak olduğunu düşünüyorum. Hiçbir oyuncumuzu NBA ve Avrupa takımına kaptırmadık.

Sezonun tek yenilgisi, Afyon Belediyespor karşısında geldi

Basketbol Süper Ligi’ni 80-56’lık Galatasaray galibiyeti ile açan Anadolu Efes, bir daha arkasına asla bakmadı. Ergin Ataman’ın öğrencileri, aralarında Beşiktaş Icrypex, Fenerbahçe Beko, Tofaş maçlarının da bulunduğu üst üste 20 maç kazanarak liderlik koltuğundaki yerini sağlamlaştırdı. Efes’in sezon içindeki ilk ve tek yenilgisi ise Afyon Belediyespor karşısında geldi. Sezonun 21. haftasında Afyon deplasmanına konuk olan mavi-beyazlı ekip, rakibine 103-85’lik skor ile mağlup oldu. Anadolu Efes’te Dzanan Musa 18, Sertaç Şanlı 13, Tibor Pleiss 12 sayı ile oynadı. Ev sahibi takımda Paco Cruz 22, Tanner Leissner 20 sayı atarak, bir daha hiç yenilgi yüzü görmeyecek Efes’e ligdeki tek yenilgisini tattırdı.

Ergin Ataman

Anadolu Efes, sezonu lider noktaladı

Afyon Belediyespor yenilgisinden sonra bir kez daha çıkış yakalayan Anadolu Efes, üst üste yedi maç kazanarak Play-Off’lar öncesi sezonu lider tamamladı. Ergin Ataman’ın ekibi, bu süreçte aldığı Tofaş ve Fenerbahçe Beko galibiyetleri ile rakiplerine de güçlü bir mesaj verdi. Bu iki karşılaşmanın yıldızı ise Adrien Moerman oldu. Fransız forvet, Tofaş ve Fenerbahçe Beko potalarına toplamda 36 sayı bırakırken takımına kazandırdığı 19 ribaunt ile de öne çıktı. Sezonu zirvede noktalayan Anadolu Efes, play-off’larda lig sekizincisi Empera Halı Gaziantep Basketbol ile eşleşti. Bu arada Ergin Ataman, 6 Mayıs’ta kulübü ile olan sözleşmesini iki yıl daha uzattı. 

Anadolu Efes, Gaziantep engelini rahat geçti

Basketbol Süper Ligi Play-Off çeyrek final ilk maçında Anadolu Efes, sahasında Gaziantep Basketbol’u konuk etti. Rakibine maç boyu fırsat tanımayan mavi-beyazlılar, karşılaşmadan 96-73’lük skor ile galip ayrıldı. Efes’in Fransız yıldızı Adrien Moerman attığı 17 sayı ile galibiyetin mimarı oldu. Anadolu Efes, çeyrek finalin ikinci ayağında da zorlanmadı. Ergin Ataman’ın öğrencileri, Gaziantep deplasmanından Tibor Pleiss’ın 16, Shane Larkin’in 14, Rodrigue Beaubois ve Krunoslav Simon’un 13 sayılık performansları ile 83-67’lik galibiyet ile döndü ve yarı finalde Beşiktaş’ın rakibi oldu.  

Anadolu Efes’in Empera Halı Gaziantep Basketbol’u 83-67 mağlup ederek yarı finale yükseldiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Yarı finaldeki rakip Beşiktaş

Yarı finalde Şehmus Hazer, Ercan Osmani, Furkan Haltalı ve Alperen Şengün gibi genç yeteneklere sahip olan Beşiktaş ile eşleşen Anadolu Efes, ilk maçında rakibini Sinan Erdem Spor Salonu’nda konuk etti. Karşılaşmanın henüz ilk periyodunda farkı 18’e çıkaran Efes, rakibini rahat bir oyun ile 96-77 mağlup etti. Mavi-beyazlı ekipte mücadelenin yıldızı attığı 19 sayı ile Vasilije Micic olurken Beşiktaş’ın genç yıldız adayı Şehmus Hazer ise Efes potasına 30 sayı bırakarak maçın en skorer ismi oldu. Ergin Ataman’ın öğrencileri, Beşiktaş’ın gençlerini diğer iki maçta da zorlanmadan mağlup etmeyi başardı. Sahasında oynadığı ikinci maçı 104-86 kazanan Anadolu Efes, serinin son maçında ise rakibine 30 sayı fark atarak 96-66’lık skor ile galibiyete uzandı ve finalde Fenerbahçe ile eşleşti. 

Anadolu Efes’in Beşiktaş Icrypex’i 96-66 mağlup ederek finale yükseldiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Rodrigue Beaubois, Fenerbahçe Beko serisine damga vurdu

EuroLeague’de Barcelona’yı 86-81 mağlup ederek tarihinde ilk kez bu kupayı müzesine götüren Anadolu Efes, Basketbol Süper Ligi Play-Off final serisi maçlarına bu moralle çıktı. Finalde ezeli rakibi Fenerbahçe ile eşleşen Efes, ilk maçta rakibini sahasında ağırladı. İlk yarısı büyük bir çekişmeye sahne olan karşılaşmada Efes, soyunma odasına 43-40 üstün gitti. Ancak üçüncü periyotta Anadolu Efes fırtınası vardı. Ergin Ataman’ın öğrencileri, üçüncü periyotta rakibine 26 sayılık fark atarak maçı kopardı ve mücadeleyi 111-71’lik skor ile kazanarak seride 1-0 öne geçti. Efes’e galibiyeti getiren isimler ise Shane Larkin ve Vasilije Micic oldu. Bu ikili, rakip potaya 42 sayı bırakarak adeta gövde gösterisi yaptı.

Rodrigue Beaubois

Karşılaşma sonunda açıklamalarda bulunan Ergin Ataman, ”Bir antrenmanla çıktığımız final serisinde, özellikle maçın ikinci yarısında mükemmel basketbol oynadık. Çok farklı kazandık ama bu bir şey ifade etmez, 1-0 öne geçtik. Fenerbahçe kaliteli bir takım” diye konuştu.

Başarılı koçun bu ciddiyeti, Anadolu Efes’in diğer maçlara da aynı konsantrasyon ile hazırlanmasına olanak sağladı. İki gün aranın ardından bir kez daha rakibini sahasında ağırlayan mavi-beyazlı ekip, dördüncü periyodun başına kadar maçı kopartmayı başaramadı. Ancak son periyotta Fenerbahçe’ye büyük üstünlük kuran Anadolu Efes, rakibini 22 sayı fark ile 95-73 mağlup etti. 4/6 üçlük atarak 27 sayı bulan Rodrigue Beaubois maçın yıldızı olurken karşılaşmaya son dakikalarda yaşananlar damga vurdu. Maçın bitimine üç buçuk dakika kala Fenerbahçe’den Melih Mahmutoğlu ile Anadolu Efes’ten Christopher Singleton arasında gerginlik yaşandı. Yaşanan arbede sonucunda hakemler, her iki oyuncuyu da diskalifiye etti. 

Anadolu Efes’in Fenerbahçe Beko’yu 95-73 yenerek seride 2-0 öne geçtiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Anadolu Efes 15. kez şampiyon

Seride 2-0 üstünlüğü yakalayarak Fenerbahçe deplasmanına giden Anadolu Efes, dün akşam (7 Haziran) oynanan karşılaşmaya tutuk başladı. Mücadelenin henüz başında Shane Larkin’i sakatlığa kurban veren ve maç boyunca kendisinden faydalanamayan mavi-beyazlı ekip, ilk periyodu da 25-21 geride kapattı. Ancak Larkin’in yokluğunda sorumluluk alan Rodrigue Beaubois, serinin ikinci maçında olduğu gibi harika bir performansın altına imza attı. Takımını sırtlayan Fransız şutör, Anadolu Efes’in ikinci periyottan itibaren maçı domine etmesini sağladı. Beaubois’nın 5/5 ikilik ve 6/8 üçlük attığı dev derbiyi Efes, 93-66 kazanarak Basketbol Süper Ligi’nde şampiyonluğunu ilan etti. Mavi-beyazlılar böylelikle tarihinin 15. şampiyonluğunu kazandı.  

Anadolu Efes’in Fenerbahçe Beko’yu 93-66 yenerek şampiyonluğa uzandığı karşılaşmanın özet görüntüleri:

Anadolu Efes’in kaptanı Doğuş Balbay, şampiyonluk kupasını kaldırdı.

Final serisinin MVP’si Rodrigue Beaubois seçildi.

EuroLeague’in ardından Basketbol Süper Ligi’nde de mutlu sona ulaşan Anadolu Efes’te koç Ergin Ataman, maç sonunda Tivibu Spor mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

Anadolu Efes’in EuroLeague şampiyonluğunun öyküsüne bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.