Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Bosna Kasabı” lakaplı eski Sırp komutan Ratko Mladiç’in müebbet hapis cezası onandı

Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (IRMCT), soykırım suçlaması ile yargılanan “Bosna Kasabı” lakaplı eski Sırp komutan Ratko Mladiç’in müebbet hapis cezasını onadı.

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICTY) 2017 yılında hakkında ömür boyu hapis cezası verdiği Bosnalı Sırplar’ın eski komutanı 78 yaşındaki Ratko Mladiç’in davasında nihai karar açıklandı. Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (IRMCT), Mladiç’e daha önce verilen ömür boyu hapis cezasını onadı ve temyiz başvurusunu reddetti.

Yargıçlar, Mladiç’in işlediği suçları göz önünde tutarak, daha önce aldığı müebbet hapis cezasında değişiklik yapılmaması gerektiğine hükmetti.

Mladiç, hakkında hazırlanan iddianamedeki 11 maddenin 10’undan suçlu bulundu. Kljuc, Sanski Most, Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica şehirlerinde soykırım suçu işlendiği maddesinden ise hüküm giymedi.

Yargıçlar, Mladiç’in cezasını hangi ülkede çekeceği konusunda net bir açıklama yapmadı. Mladiç’in cezası için başka bir ülkeye nakledilmesi konusunda düzenlemeler yapıldığı belirtilirken bu düzenlemeler yapılana kadar Mladiç’in Lahey’de gözaltında tutulacağı aktarıldı. 

Mladiç, Bosna Hersek’te 1992 ile 1995 tarihleri arasındaki Bosna Savaşı’nda Sırplar’ın liderliğini yapmış ve en az 8 bin 372 Bosnalı’nın hayatını kaybettiği Srebrenitsa Soykırımı, modern savaş tarihinin en uzun kuşatması olarak bilinen Saraybosna Kuşatması ve pek çok savaş suçundan sorumlu tutulmuştu. Hakkında 1995 yılında hazırlanan iddianamenin ardından 16 yıl boyunca saklanan ve 2011’de Sırbistan’da yakalanan Mladiç’in davası Mayıs 2012 tarihinde başlamıştı. 

ICTY’nin hakkında 2017 yılında verdiği ömür boyu hapis cezası kararına aynı yılın temmuz ayında itiraz eden Mladiç, adil yargılanmadığını öne sürerek beraat ya da yeniden yargılanma talep etmişti. 

Mladiç’in itirazına ilişkin başlayan temyiz davaları Ağustos 2020 tarihinde görülmeye başlamış, Mladiç duruşmaya katılarak kendini savunmuştu. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.