Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

23. yıldönümünde Serebrenitsa Soykırımı kurbanları törenlerle anılıyor

Yugoslavya’nın dağılmasıyla birlikte yaşanan Bosna Savaşı’nda, 8 binden fazla Müslüman erkek ve çocuğun 1995 yılında Srebrenitsa’da katledilmesinin 23 yıldönümü bugün.

Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı tarafından “soykırım” olduğuna hükmedilen Srebrenitsa’da yaşananlar, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendiriliyor. Katliamın Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde de soykırım olarak tanınması girişimlerine ise, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak veto yetkisi bulunan Rusya engel oluyor.

srebrenica-7

BM’ne bağlı Hollandalı askerlerin kontrolünde, güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa kenti, Temmuz 1995’te kenti kuşatan Radko Mladiç liderliğindeki Bosnalı Sırp güçlere teslim edilmiş, Sırplar da erkekleri ayırarak katletmişti. Katliamın azmettiricilerinden Ratko Mladiç, Eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım suçundan suçlu bulundu. Mahkeme ses kayıtları ve görüntülere dayanarak Srebrenitsa’da etnik temizlik emrinin bizzat Mladiç tarafından verildiğine hükmetti.

Geçen yıl görevini tamamlayana kadar 161 kişiyi yargılayan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mladiç dâhil 84 savaş suçlusunu mahkûm etti. Bu kişilerden 56 kişi cezasını çekerken, 19 kişi beraat etti ve aralarında eski Sırp lider Slobodan Miloşeviç’in de bulunduğu yedi kişi de yargılama sonuçlanmadan hayatını kaybetti. 2006 yılında ölen Miloşeviç’in yanı sıra, bir diğer üst düzey savaş suçlusu Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç hakkında da 2016 yılında Srebrenitsa’da yaşananlardan sorumlu tutularak 40 yıl hapis cezası verilmişti. Srebrenitsa’da hayatını kaybedenlerin büyük kısmı halen Bosna Hersek’in doğusundaki toplu mezarlarda yatıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.