Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bosnalı Müslümanlar’ın katledilmesinin baş sorumlularından Ratko Mladiç’in soykırım suçuna itiraz davası başladı

1992 yılında başlayan Bosna Savaşı’nda binlerce Bosnalı Müslüman’ın öldürülmesinin baş sorumlularından biri olarak gösterilen, Bosnalı Sırp güçlerinin komutanlarından Ratko Mladiç’in soykırım ve insanlığa karşı işlediği suçlardan mahkumiyetine karşı açılan ve iki gün sürecek temyiz davasının ilk duruşması bugün (25 Ağustos) Hollanda’nın Lahey kentinde başladı.

Lahey’deki Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Ceza Mahkemesi‘nde iki gün sürecek olan dava, Mladiç‘in sağlık sorunları ve koronavirüs salgını nedeniyle birkaç kez ertelenmişti. 78 yaşındaki Mladiç, 1992 yılında başlayan Bosna Savaşı sırasında Bosnalı Müslümanlar’ın (Boşnaklar) öldürülmesinin baş sorumlularından biri olarak kabul ediliyor.

Savaş suçlarından ömür boyu hapse mahkûm edilmişti

“Bosna kasabı” lakaplı Ratko Mladiç, 2017 yılının Kasım ayında, 1995’teki Srebrenitsa Katliamı sırasında Boşnaklar’a yönelik soykırımdan, Boşnaklar’a ve Hırvatlar’a yönelik zulümden, Saraybosna kuşatması sırasında şehir halkını terörize etmekten ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerini rehin almaktan ömür boyu hapse mahkûm edilmişti.  

Mladiç’in yargılandığı davanın başyargıcı Prisca Nyambe, duruşmanın başında Mladiç’in beraat veya yeniden yargılama talep ettiğini ve dokuz farklı temyiz gerekçesi öne sürdüğünü söyledi.

Ratko Mladiç duruşmaya gelirken böyle görüntülendi.

Mladiç duruşmaya cerrahi bir maske takarak çıktı. Yargıçların çoğu duruşmaya video konferans aracılığıyla katıldı.  

Bugünkü duruşmada avukatları, Mladiç’in “planlanmamış olaylardan” haksız yere suçlanıp mahkûm edildiğini savundu. 10 ayrı suçtan mahkûm olan Mladiç için savcılar, zanlının 1992 yılında Boşnaklar’a ve Hırvatlar’a yönelik soykırımdan da suçlu bulunması gerektiğini söylüyor.

Mladiç savunmasını 26 Ağustos’ta yapılacak ikinci oturumda yapacak

Lahey’deki duruşma, Mladiç için son şans olarak görülüyor. Mladiç eğer temyiz başvurusunu kaybederse, hayatının geri kalanını hapiste geçirecek.

Ratko Mladiç’in oğlu Darko Mladiç, Agence France-Presse (AFP) haber ajansına verdiği demeçte, babasının sağlık sorunları nedeniyle temyiz duruşmasına hazırlanamadığını belirterek “Bu tür bir iş için gereken enerjiye sahip değil ve hafızasının ne kadar iyi çalıştığına dair soru işaretleri var” diye konuştu.

1995 yılındaki Srebrenica Katliamı’nda sekiz binden fazla Bosnalı, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp askerlerince öldürüldü.

1995 yılında Bosna Hersek’te meydana gelen Srebrenica Katliamı kurbanlarının yakınlarından oluşan Srebrenica Anneleri, yaptıkları açıklamada mahkemenin motivasyonunu kaybetmemesi ve görevini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Örgütün başkanı Munira Subasiç AFP’ye verdiği demeçte, “Mladiç’in diğer şehirlerde de soykırımdan suçlu bulunacağını umuyoruz” dedi.

Ratko Mladiç kimdir ve neden mahkûm edildi?

Ratko Mladiç, Bosnalı Sırp kuvvetlerinin Hırvat ve Boşnak ordularına karşı askeri komutanı olarak 2012 yılından beri Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICTY) yargılanıyordu.

Mahkeme, Mladiç’in yedi binden fazla Boşnak çocuğun öldürüldüğü Srebrenica’daki soykırıma “önemli ölçüde katkıda bulunduğunu” tespit etti. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da yaşanan en büyük zulüm olarak nitelendirildi.

Mladiç’e yöneltilen diğer suçlamalar arasında savaş suçları yer aldı. Mahkeme bu hafta savcıların beraat kararına karşı itirazını dinleyecek.

1995’teki savaşın sonunda ortadan kaybolan Mladiç, Sırbistan’da ailesi ve güvenlik güçleri tarafından korunarak hayatına devam etti. Mladiç, 16 yıl süren kaçış döneminden sonra 2011 yılında Sırbistan’ın kuzeyindeki kırsal bir bölgede yaşayan kuzeninin evinde yakalanarak tutuklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.