Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da binlerce kişi, hükümetin tutuklu Katalan siyasilere yönelik af girişimini protesto etti

İspanya hükümetinin, ayrılıkçı faaliyetleri nedeniyle hüküm giyen Katalan siyasetçilere yönelik af girişimi binlerce kişi tarafından protesto edildi. Koronavirüs salgınına rağmen düzenlenen protestoya 125 binden fazla kişi katıldı. Protestocular Başbakan Pedro Sanchez’i, demokrasiyi saptırmak ve anayasayı çiğnemek ile suçladı.

Union 78 Sivil Toplum Platformu adlı kuruluşun çağrısı ile başkent Madrid’deki Colon Meydanı’nda düzenlenen eyleme ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ile muhalefetteki diğer partilerden Vox ile Vatandaşlar partilerinin destekçileri katıldı.

Koronavirüs salgınına rağmen 125 binin üzerinde protestocunun katıldığı eylemde, protestocular Başbakan Pedro Sanchez’i demokrasiyi saptırma, ülkesine ihanet etme, Katalan darbesine boyun eğme ve anayasayı çiğnemekle suçladı.

İspanyol bayrakları ile meydanı donatan eylemciler, “Sanchez istifa”, “Yaşasın İspanya” ve “Katalonya İspanya’dır” sloganları attı. 

Eylemlere katılan 47 yaşındaki Carlos Bandecha, “Alınacak bu kararı şimdi durdurmalıyız ve bu yüzden sokaktayız” diye konuştu.  

İspanya’da muhalefet partilerinin yanı sıra, Yargıtay da adalet ve eşitliğe aykırı olduğu gerekçesiyle tutuklu Katalan siyasetçilerin affına karşı çıkıyor. 

Hükümetin tüm tepkilere rağmen çıkartmak istediği af konusundaki son kararı, Adalet Bakanlığı’nın nihai kararından sonra Bakanlar Kurulu verecek. 

Katalonya’daki bağımsızlık süreci

Katalonya’da bağımsızlık yanlısı siyasi girişimler 2012’de başlamış ve dönemin Katalonya Özerk Hükümeti Başkanı Artur Mas’ın öncülüğünde 9 Kasım 2014’te yasadışı ilk bağımsızlık yanlısı halkoylaması yapılmıştı.

Ardından 12 Ocak 2016-28 Ekim 2017 tarihleri arasında Katalonya Özerk Hükümeti başkanı olarak görev yapan, halihazırda Avrupa Parlamentosu üyesi olan ve İspanya’da hakkında yakalama ve tutuklama kararı bulunan Carles Puigdemont’un liderliğinde 1 Ekim 2017’de, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen yasadışı bağımsızlık referandumu gerçekleştirilmişti.

Katalonya özerk yönetim parlamentosu da 27 Ekim 2017’de açıklanması ertelenen, tek taraflı bağımsızlık deklarasyonunu kabul etmiş ve aynı gün İspanya Senatosu’nda alınan ve Anayasa’nın 155. maddesinin uygulandığı kararla Katalonya’nın özerklik hakları geçici olarak merkezi hükümete devredilmişti.

Bu gelişmelerin ardından İspanya mahkemelerinden kaçan Puigdemont ve altı eski Katalan siyasetçi ülkeyi terk ederken yüksek mahkemede tutuklu yargılanan eski Katalonya özerk yönetimi hükümetinden 12 siyasetçi, devlete karşı ayaklanma, kamu parasını kötüye kullanma ve devletin kurumlarına itaatsizlik suçlarından Ekim 2019’da 9 ile 13 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Katalonya özerk yönetimi, tutuklu Katalan siyasetçilere ocak ayında yarı serbestlik hakkı tanısa da, daha sonra Katalan mahkemesinin itirazlarıyla bu hak iptal edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.