Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Airbnb şirketinin, kiraladığı evde tecavüze uğrayan kadına, olayı kamuoyu ile paylaşmaması karşılığında 7 milyon dolar ödediği ortaya çıktı

Dünyanın birçok yerinde ev kiralama hizmeti veren Airbnb şirketinin, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletinde kiraladığı evde tecavüze uğrayan Avustralyalı turiste olayı kamuoyu ile paylaşmaması ve firmaya dava açmaması karşılığında 7 milyon dolar ödediği ortaya çıktı. Airbnb’nin, evlerde yaşanan tecavüz, saldırı, cinayet suçlarının üstünü kapamak ve piyasadaki itibarını korumak için mağdur olan müşterilerine her yıl ortalama 50 milyon dolar ödeme yaptığı da belirtildi.

Bloomberg Businessweek‘in haberine göre, 2016 yılında yılbaşını kutlamak için ABD’nin New York eyaletine giden Avustralyalı 29 yaşındaki bir turist, Airbnb aracılığıyla kiraladığı evin anahtarını yakınlardaki bir dükkân sahibinden teslim aldı. Ancak Junior Lee isimli dükkân sahibi, anahtarın bir kopyasını yaptırarak eve girip saklandı. Sanık Lee, geç saatlerde eve dönen Avustralyalı turiste bıçak çekip tecavüz etti. Şikâyet üzerine Airbnb güvenlik ekibi, New York polis yetkilileri ile irtibata geçti ve saldırgan tutuklandı.

Avustralyalı turist, Airbnb güvenlik ekibi tarafından bir otele yerleştirildi. Turistin, Avustralya’da bulunan annesi New York’a getirildi ve Airbnb güvenlik ekibi, kendisine psikolojik destek sağladı.

Airbnb yetkililerinin, tecavüze uğrayan kadın ile konuşmaması ve dava açmaması üzerine bir anlaşma yaptığı ve 7 milyon dolar para ödediği ortaya çıktı. Öte yandan, Bloomberg’ün ulaştığı belgelere göre Airbnb, bu tarz olaylar nedeniyle her yıl ev kiralayanlara ortalama 50 milyon dolar ödeme yapıyor.

Bloomberg’ün haberine ilişkin The Guardian’a konuşan Airbnb Sözcüsü Benjamin Brait, “Bu tür durumlarda biz anlaşma sağladıktan sonra mağdurlar istediği gibi yaşadığını anlatabilir. Bu konuda bir baskı uygulamıyoruz. Ödemeyi yaparken şart koşmuyoruz” dedi.

Bloomberg’ün diğer iddialarını reddetmeyen Brait, “Bizim için öncelik hayatta kalana her anlamda destek olmak. Güvenlik ekibimiz, bu korkunç saldırıya maruz kalan kişiye destek olmak için çok çalıştı. Saldırıdan sonra soruşturmalarına yardımcı olmak için New York Polis Departmanı’na (NYPD) ulaştık ve her türlü işbirliğini yaptık” diye konuştu.

Saldırıya uğrayan Avustralyalı kadının avukatı Jim Kirk, Guardian’a verdiği demeçte, “Bloomberg’in haberine ekleyecek hiçbir şeyimiz yok” diyerek yorum yapmayı reddetti. 

“İki taraf kendi arasında anlaşıyor ve kimse gerçekten ne olduğunu bilmiyor”

Airbnb evlerinde yaşanan ilk taciz-tecavüz olayı bu değil. Orta Amerika ülkesi Kosta Rika’da Airbnb’den ev kiralayan Miamili bir kadın, ev sahibi tarafından öldürülmüştü. Airbnb aracılığıyla Kaliforniya’da parti yapmak için tutulan bir evde de beş kişi vurularak katledilmişti.

2017 yılındaki bir başka olayda ise New Meksiko’lu bir kadın, kiraladığı evin sahibi tarafından cinsel saldırıya uğradığını söylemişti. Cinsel saldırıya uğrayan kadının avukatı Teresa Li, dava açılmadan önce şirket ile bir anlaşma yapıldığını ve şirketin mağdura para verdiğini söyledi. Li, “Bu tarz anlaşmalar nedeniyle mahkeme, şirketlerin ne derece sorumlu olduğuna karar vermede zorlanıyor. İki taraf kendi arasında anlaşıyor ve kimse gerçekten ne olduğunu bilmiyor” dedi.

New York’ta Nasdaq Borsası‘nda halka açık bir şirket olarak faaliyete geçen Airbnb’nin hisselerinin, Bloomberg raporunun yayımlanmasının ardından 16 Haziran’da yüzde 3’ten fazla düştüğü açıklandı.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.