Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel: “Sedat Peker’in iddialarına yönelik sağlıklı bir soruşturma yürütülebilmesi için İçişleri Bakanı’nın görevden çekilmesi gerekir”

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddiaları karşısında hukuki olarak yapılabileceklere ve neden yapılmadıklarına ilişkin Medyascope’a konuştu.

Suç örgütü lideri Sedat Peker, YouTube üzerinden yayınladığı videolarında gazeteci cinayetlerinden uyuşturucu ticaretine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ve önceki bazı içişleri bakanlarının da adını andığı bazı iddialar ortaya attı.

Suç örgütü lideri Sedat Peker

Gazeteci Kutlu Adalı cinayetine dair Peker’in kardeşinin ifadesi üzerine bir soruşturma başlatılsa da videolarda adı geçen isimlere ve iddialara yönelik başka bir hukuki adım atılmadı.

İzmir ve Diyarbakır baroları mayıs ayının son haftasında suç duyurusunda bulundular ancak henüz bir ilerleme kaydedilmedi.

İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel ile iddialar karşısında yapılabilecekleri ve neden yapılmadığını konuştuk.

Av. Özkan Yücel

“Resen soruşturma başlatılmadığı için suç duyurusunda bulunduk”

Özkan Yücel, iddialar karşısında suç duyurusu beklenmeksizin resen soruşturma başlatabileceğini hatırlattı:

“Bir suçun işlediğini haber alan cumhuriyet savcısı derhal gereğini yapmak için harekete geçmek zorunda.  Bu yapılmadığı için biz suç duyurusu gerçekleştirdik.

Kamuoyuna yansıyan bilgilerden edindiğimize göre anladığım kadarıyla yalnızca Kıbrıs’ta bir gazetecinin öldürülmesi ile ilgili soruşturma başlatılmış. Onun dışında savcılık dosyasında ne yapıldığı konusunda bilgimiz yok. Maalesef biz de bilmiyoruz.”

Yücel, suç duyuruları sonucunda henüz bir adım atılmadığını ancak yeni girişimlerde bulunacaklarını söyledi:

“Yeni bir komisyon oluşturmak suretiyle savcılık dosyasına toplanmasını talep ettiğimiz delileri de bildirmek noktasında bir girişimimiz olacak. Biz bu işi devam ettirmek, gerçeklerin ortaya çıkarılması için mücadeleyi etmeye devam etmek niyetindeyiz. Bu şekliyle bırakmayacağız.”

“Soylu görevden el çekmeli”

İddialara ilişkin neden adım atılmadığını sorduğumuz Özkan’a göre bu durumun iki sebebi var: Biri, hakkında iddialar bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun görevde kalması; ikincisi de yargı mensuplarının yaşayabileceği korku:

“Suç duyurusunda da demiştik. Bu soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için Soylu’nun görevden el çekmesi, İçişleri Bakanlığı görevinden alınmış olması gerekir. Delil toplayacak mercilerin tamamı İçişleri Bakanlığı’na bağlı. Faile karşı failin emri altındaki kişilerin delil toplamasından söz ediyoruz. Ağır aksak olmasının sebeplerinden biri bu olabilir.

Yargı mensupları açısından korku hali söz konusu olabilir çünkü bu ilişkiler anlaşıldığı kadarıyla mafya ve siyaset arasında girift bağlantıların olduğunu gösteriyor. Geçmişte benzer biçimde hareket eden cumhuriyet savcılarına ve kolluk görevlilerine karşı silahlı saldırı olduğu, yaşamını kaybedenlerin olduğu da açık. Bu da korku yaratıyor olabilir. Bu korku iklimini dağıtmak zorundayız. Yetkililerin bir an önce harekete geçmesini temin etmek durumundayız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.