Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pasifik ülkeleri arasında sualtında iletişim altyapısı kurulmasını öngören proje, ABD’nin projeye katılan ülkeleri Çinli şirketler konusunda uyarması ile çıkmaza girdi

Dünya Bankası liderliğinde yürütülen ve Pasifik Okyanusu’nda bulunan Nauru, Kiribati ve Mikronezya arasında bir sualtı altyapısı kurarak iletişim teknolojilerini geliştirmek için oluşturulan Doğu Mikronezya Kablo Sistemi (The East Micronesia Cable) adlı proje, ABD yönetimi Pasifik’teki ada ülkelerini ihale teklifi sunan Çinli şirketler konusunda uyarınca çıkmaza girdi. ABD, Çinli şirketlerin Pekin yönetiminin talimatıyla karar aldığını ve bu nedenle projede yer alacak diğer ülkelere güvenlik tehditi oluşturduklarını öne sürerken taraflar arasında henüz herhangi bir sözleşme imzalanamadı.

Dünya Bankası liderliğinde yürütülen Doğu Mikronezya Kablo Sistemi (The East Micronesia Cable) adlı proje, Pasifik Okyanusu’nda bulunan Nauru, Kiribati ve Mikronezya arasında bir su altı altyapısı oluşturmak ve uydulardan alınan veri kapasitesini artırarak iletişimi geliştirmek için tasarlanmıştı.

Şanghay menşeili Hengtong Optic-Electric şirketine bağlı HMN Technologies, projeye rakipleri Alcatel Submarine Networks’ün (ASN) yüzde 20 altında fiyatla, 72,6 milyon dolarlık bir teklif vermişti.

Reuters’a konuşan kaynaklara göre, HMN Technologies’in teklifinin ardından Pasifik’te bulunan ülkeler arasında güvenlik endişeleri yükseldi ve proje çıkmaza girdi. Projenin planlarında, Büyük Okyanus’ta yer alan ABD’ye bağlı Guam Adası’na kadar uzanan bir altyapı inşaatının olması bu güvenlik kaygılarını artırdı.

HMN Technologies, gerginliği azaltmak ve projenin daha sonraki adımlarını planlamak isteyen kalkınma ajanslarının şirkete olan olumlu yaklaşımı nedeni ile projenin ihalesini kazanmaya oldukça yakındı. Ancak proje, gerekli belgelerin yetersizlikleri gerekçesi ile herhangi bir sözleşme imzalanmadan sonlandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise Çin dahil olmak üzere projede farklı ülkelerden yer alan şirketlere ayrımcılıktan uzak bir iş ortamı sağlanması gerektiğini söyledi. Bir sözcü “Çinli şirketlerin her zaman siber güvenlik konusunda mükemmel bir performans göstermiş olduğunu vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

ABD’nin endişesi

Habere göre projenin teklif aşamasında ABD, Mikronezya Federal Devletleri’ne projede Çin merkezli şirketlerin yer almasına yönelik kaygılarını anlatan bir nota gönderdi. Notada, Çinli şirketlerin Pekin yönetiminin etkisi altında kararlar aldığı ve bu nedenle projede yer alacak diğer ülkelere güvenlik tehdidi oluşturduğu öne sürülürken Çin yönetimi iddiaları yalanladı.

Proje, yeni yapılacak kablo sisteminin Guam’da bulunan ve adanın ABD hükümeti ile bağlantısını sağlayan HANTRU-1 adındaki deniz altı kablosuna bağlanmasını öngörüyordu.

ABD, Huawei Technologies’in Çin hükümetine veri sızdırdığını öne sürerek, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlere şirketi zor durumda bırakmak için baskı yapıyordu.

Avustralya ile güçlü bağları olan ve Tayvan ile Pasifik müttefiki olan Nauru yönetimi ise Çinli şirket tarafından verilen teklifle ilgili endişelerini uzun süre önce dile getirmişti. Projeye dahil olan üçüncü ada ülkesi Kiribati ise son yıllarda Pekin ile bir uçak pistini iyileştirme planlarına dayanan güçlü ilişkiler kurmuştu.

Bir Mikronezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, proje hakkında yorum yapamayacağını söylerken Nauru ve Kiribati temsilcilerinden de henüz bir açıklama gelmedi.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.