Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya-Korkuteli’ndeki Dereköy Yaylası’nda kömür madeni tartışması devam ediyor – İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı: “Toprak Koruma Kurulu dört ay içinde fikir değiştirip madene izin verdi”

Antalya’nın Korkuteli ilçesinde bulunan Dereköy Yaylası’na, Turkuaz Marmara Madencilik tarafından kömür madeni ocağı açılmak isteniyor. Tamamı faal tarım toprağı olan arazinin üzerinde antik döneme ait kalıntılar bulundu. Antalya Valiliği’nin yönetimindeki Toprak Koruma Kurulu, 2020 yılında bölgeye maden açılmasına izin vermedi. Ancak dört ay sonra fikrini değiştiren Toprak Koruma Kurulu, bölgeye kömür madeni ocağı açılmasında sakınca olmadığı yönünde görüş bildirerek madene onay verdi.

Dereköy Yaylası’nda birden fazla bölgede içme suyu kaynağı var. Kaynak suları tarlaları beslediği gibi Korkuteli Barajı’nın da başlıca su kaynağı. İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Turkuaz Marmara Madencilik’in projesi yapılırsa, Dereköy Yaylası’ndaki kaynak suyunun mahvolacağını söyledi. Mücadele ile kömür madeni projesinin durdurulabileceğini belirten Subaşı, “Yurttaş olarak bu hepimizin görevidir, buradaki beş bin haneyi korumalıyız” dedi.

Bölgeye gelen İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Toprak Koruma Kurulu’nun talimat ile fikir değiştirdiğine dikkat çekti. Subaşı şöyle konuştu: “Köyleri, yaylaları ve ovaları talan ediyorlar. Anayasamız çevreyi koruma görevini öncelikle devlete vermiştir ancak içinde bulunduğumuz parti devleti çevreyi korumuyor. Toprak Koruma Kurulu’nın görevi toprakları korumaktır. Onaylamadığı maden projesini dört ay sonra yukarıdan gelen talimatla onaylıyor. Bu bölgede Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmasının mümkün olmadığını biliyorlar ve projeyi kılıfına uyduruyorlar. ‘400 dönümlük arazide maden açacağız’ diyorlar. Herkes biliyor ki bu 400 dönüm ile sınırlı kalmayacak ama ÇED engelinden kaçmak için projede böyle yazıyor. Dereköylüler yaşam alanlarını korumaya çalışıyor. Bizler de takipçisi olacağız.”

Tarım ile geçimini sağlayan Dereköy sakini Eyüp Özdemir ise tepkisini “Dereköylüler olarak bir avukata toplu vekâlet verdik, dava açtık. Köyümüzün kadınları ise bireysel olarak dava açılması için müracaat etti ama henüz dava açılmadı. Topraklarımız verimli olduğu için köyümüz dışarıya göç vermiyor, burası bin yıllık bir köy. Buraya kömür madeni açmak akla ziyandır” diyerek dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.