Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşten çıkarma yasağı 30 Haziran’da sona erecek – DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: “Gelir kaybı ve işsizlik ciddi bir biçimde artacak”

Koronavirüs salgını sürecinde istihdam kaybını engellemek için geçici olarak yürürlüğe konulan “işten çıkarma yasağı” ve işçiyi “ücretsiz izne çıkarma uygulaması” 30 Haziran’da sona erecek. Çalışanı işten çıkarma ilk kez 17 Nisan 2020 tarihinde yasaklanmıştı. Yasağı, 30 Haziran 2021’e kadar üçer aylık sürelerle uzatma yetkisi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilmişti.

Salgının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması amacıyla 4447 sayılı Kanun’un geçici 24. maddesi kapsamındaki kişilere, ücretsiz izne çıkarıldıkları veya işsiz kaldıkları dönem için İşsizlik Sigortası Fonu ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yapılan ödemeye “nakdi ücret desteği” deniliyor. 2021 yılı için günlük 47,70 TL ödeme yapılıyor. Nakdi ücret desteği bir ay içerisinde en fazla 30 gün, işçinin kendisine ödeniyor.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği uygulamasının sonlandırılmasını Medyascope’a değerlendirdi.

Koronavirüs salgınının toplumsal etkilerinin devam ettiğini belirten Çerkezoğlu, “Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybını yaşıyoruz. İşsizlik cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyor. Böyle bir süreçte koronavirüs salgını çok derin ekonomik tahribat yarattı” dedi.

İşten çıkarma yasağı olmasına rağmen “Kod 29” ile işten çıkarmaların devam ettiğini söyleyen Çerkezoğlu, “İşten çıkarma yasağı ile birlikte işverenlere, işçileri tek taraflı ücretsiz izne çıkarma hakkı verildi. Salgının başından itibaren 2,5 milyondan fazla işçi ücretsiz izne çıkarıldı ve aylık bin 500 lira ile geçinmek zorunda kaldı” diye konuştu.

İstisnalar ortadan kaldırılarak işten çıkarma yasağının uygulanması gerektiğini dile getiren Çerkezoğlu, “İşten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği uygulamasının sonlandırılması, yaşanan gelir kaybını ve işsizliği ciddi bir biçimde artıracaktır. İşsizlikte çok sert artışlar yaşanacaktır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.