Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun yapısında değişikliğe gidiliyor: “Tıpkı tank palet fabrikası gibi olacak ama biz ordunun bir bölümünün satıldığını söylediğimizde vatan haini oluyoruz”

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) anonim şirkete dönüştürülmesi hakkındaki kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda oylanması bekleniyor. Kanun teklifinin yasalaşması halinde MKE’nin özelleştirme sürecinin başlayacağını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise teklife tepki gösterdi. Medyascope muhabiri Özgür Özdemir’e konuşan milletvekilleri, hükümetin geçmişte attığı özelleştirme adımlarını hatırlattı.

“MKE, Sayıştay denetiminden çıkarılacak”

TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifine göre Sayıştay denetimine tabi olan MKE, artık Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine bağlı olacak. Yine başlangıç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan Makina ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE AŞ) kurulacak. Şirketin ilgili olduğu bakanlık Milli Savunma Bakanlığı olacak ve sermayesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sağlanacak. CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal MKE’nin Kırıkkale için öneminin altını çizerken, teklifle birlikte MKE’nin özelleştirme sürecinin başlayacağı görüşünde:

Ahmet Önal

“Bu kurum Kırıkkale için çok önemli ve köklü bir tarihi var. Kurumun tarihi 1500’lü yıllara dayanıyor. Daha sonra cumhuriyetin ilk sanayi kuruluşu oluyor. Buradan itibaren ise ülkenin güvenliğini sağlayacak araçları üreten yegâne kuruluş oluyor. MKE merkezi Kırıkkale’de olan, aynı zamanda Çankırı ve Ankara’da da fabrikaları olan bir kurum. Bu teklifle birlikte anonim şirket olacağı için Sayıştay denetimi yerine Türk Ticaret Kanunu’na tabi olacak.”

“SEKA, Petkim, şeker fabrikaları…”

Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikası (SEKA), Petkim Petrokimya Holding ve şeker fabrikalarının özelleştirme sürecini hatırlatan Önal, şöyle devam etti:

“Son 20 yılda kamu kurumlarının birçoğu özelleştirme, özerkleştirme ve işletme hakkı adı altında milletimizin elinden alındı. SEKA, Petkim ve şeker fabrikaları da bu yöntemlerle milletimizin elinden çıktı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) böyle bir sicili olduğu için bu yönde atılan adıma endişeyle bakılıyor. Kanun teklifine MKE’nin özelleştirmenin dışında kalacağına dair bir ek madde getirdiler ancak Türkiye, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yönetiliyor. Bu anlamda AKP’nin sicili temiz değil.”

“MKE’de çalışan işçilerin kazanılmış haklarında geri dönüş olabilir”

Kanun teklifinin geçmesi durumunda, kurumda çalışan işçilerin statülerinde değişikliğe gidilecek. Kurumda devlet memuru statüsünde, sözleşmeli ve taşeron işçi olarak üç ayrı statüde çalışan bulunuyor. Kanun teklifiyle birlikte, MKE anonim şirkete dönüşeceği için çalışanlarla yeni sözleşme yapılacak. MKE’de şu an mevcut çalışan sayısı 6 bin civarında, yine Kırıkkale’de on binlerce kişi MKE’de çalışıp emekli oldu. Önal, işçilerin durumuna dair şu bilgileri verdi:

“Kurumda çalışanların kazanılmış haklarında geri dönüş olabilir. Teklifin geçmesi durumunda altı ay içinde çalışanlara yeni iş sözleşmesi teklif edilecek. Burada önemli bir mesele ise kurumda taşeron olarak çalışanlar, teklifi düzenleyenler bu personelin haklarını koruyacaklarını söylüyorlar ancak kanun metninde buna dair bir madde yok. Yine teklifle birlikte MKE’de yabancı personelin çalıştırılmasına da imkan sağlanıyor.”

Ali Mahir Başarır

“Her zamanki AKP taktiği”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da kanun teklifinin yasalaşması durumunda MKE’nin özelleştirileceğini söyledi. Başarır, “Devlet denetimi yerine özel hukuka getirip herhangi bir şirket gibi denetime tabi olacak. Bu da özelleştirmeye yol açıyor. Bu, AKP’nin önemli bir taktiği”  dedi.

“Tank palet fabrikası gibi olacak”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başarır hakkında Sakarya tank palet fabrikasını ima ederek sarf ettiği, “Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar’a satılmış” sözlerini gerekçe göstererek soruşturma başlatmıştı. Sakarya’daki tank palet fabrikası örneğini hatırlatan Başarır, MKE’nin de aynı durumla karşı karşıya kalacağını belirtti: 

“AKP depremden önce artçı sarsıntılarıyla bu işleri yapıyor. Tank palet fabrikasında da bunu yaptılar. Önce özel statüye alınıp belli zaman geçtikten sonra bu yerler satılıyor. Önce özelleştirme şartlarını hazırlanıyor biraz zaman geçtikten sonra buna da ayrı bir savunma getiriliyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler