Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’lilerin Ömer Faruk Gergerlioğlu için Adalet Nöbeti’ne polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Haber: Meryem Zelal Direkçi & Emine Bıçakcı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hak ihlali” kararına rağmen tahliye edilmeyen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için bugün Ankara Sincan F Tipi Cezaevi’nde “Adalet Nöbeti”ne başladı. Sincan F Tipi Cezaevi’nin önüne giden HDP’li yetkililer, Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu ve basın mensupları polisin müdahalesiyle karşılaştı. Yaşanan arbede sırasında Salih Gergerlioğlu’nun da aralarında bulunduğu beş kişi gözaltına alındı. 

HDP, bugün (5 Temmuz) Ankara Sincan F Tipi Cezaevi’nin önünde partinin Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen tahliye kararının uygulanması için “Adalet Nöbeti”ne başladı. Açıklama yapmak isteyen HDP’li vekillere, parti üyelerine ve Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu’na polis, “protesto-basın açıklamasının” anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle izin vermedi.  Güvenlik güçleri, görüntü almak isteyen basın mensuplarına da izin vermedi ve şiddet uyguladı. 

HDP’li milletvekilleri, Salih Gergerlioğlu ve polis arasında yaşanan tartışma sonrası kalabalığa biber gazıyla müdahale edildi. Polisin müdahalesi sırasında Salih Gergerlioğlu’nun da aralarında bulunduğu beş kişi gözaltına alındı. Polis, görevini yapan ARTI TV muhabiri Nazım Fayık’ı da ters kelepçeyle gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında HDP’li Bahadır Demircan, Ali İmran Daşkaya da vardı. 

Salih Gergerlioğlu sosyal medya hesabı üzerinden günlerdir AYM’nin babası hakkında verdiği “hak ihlali” ve “ivedilikle tahliye” kararının uygulanmamasını eleştiriyordu.   

Gözaltına alınanlar arasında Melek Çetinkaya da var

15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanarak müebbet hapis cezası verilen askeri okul öğrencilerinden Taha Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya da Adalet Nöbeti’ne katılanlar arasındaydı. Polisle yaşadığı kısa tartışmanın ardından Melek Çetinkaya da gözaltına alındı. 

Ne olmuştu?

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, 2016’daki bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası yapma” suçundan 2018’de verilen iki yıl altı ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından düşürülmüştü. Vekilliği düşürüldükten sonra Meclis’te “Adalet Nöbeti”ne başlayan ve bunu HDP Genel Merkezi’nde devam ettiren Gergerlioğlu, vkararın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Gergerlioğlu, 21 Mart sabahı hakkında başlatılan başka bir soruşturma nedeniyle Meclis’te gözaltına alınmıştı. Aynı gün serbest bırakılan Gergerlioğlu’na bir sonraki gün Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında kesinleşen hapis cezası uyarınca 10 gün içinde teslim olması gerektiğini bildiren bir tebligat gönderilmişti. Teslim olmayan Gergerlioğlu hakkında yakalama kararı çıkarılmış ve Gergerlioğlu, 2 Nisan günü evinde gözaltına alınarak Sincan Cezaevi’ne gönderilmişti. Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu değerlendiren AYM, 1 Temmuz günü Gergerlioğlu hakkında “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hak ihlali” kararı vermişti. Kararın ardından beş gün geçmesine rağmen Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin kararını henüz uygulamadı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.