Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır lideri Sisi, 3 Temmuz Deniz Üssü’nü açtı: “3 Temmuz Üssü, Mısır’ın Akdeniz ve Kızıldeniz’deki donanma gücünü artıracak, düzensiz göçe karşı yardım edecek”

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Libya sınırına yakın bir mesafedeki deniz üssünü cumartesi günü (3 Temmuz) açtı. Açılış töreninde Sisi’ye, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el-Nahyan ve Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi eşlik etti. Sisi, 3 Temmuz Deniz Üssü’nün Mısır’ın Akdeniz ve Kızıldeniz’deki donanma varlığını artıracağını söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi cumartesi günü (3 Temmuz), Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el-Nahyan ve Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile Libya sınırına yakın mesafedeki büyük bir deniz üssünü açtı.

Sisi, “3 Temmuz Üssü“nün Mısır’ın Akdeniz ve Kızıldeniz’deki donanma varlığını artıracağını, stratejik ve ekonomik çıkarlarının korunması ile birlikte düzensiz göçe karşı mücadeleye yardım edeceğini söyledi. 

Üssün adı Sisi’nin, Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi‘nin devrilmesine öncülük ettiği 3 Temmuz 2013 tarihini simgeliyor. 3 Temmuz Üssü’nün, 10 kilometrekareden fazla alana yayılmış ve 14 metre su derinliğine sahip 1000 metrelik bir rıhtımı bulunuyor. Üste ticari nakliye için rıhtımlar da yer alıyor.

Açılışta Fransa’dan alınan iki Mistral helikopter gemisi, Alman yapımı bir denizaltı ve yakın zamanda teslim edilen iki FREMM sınıfı İtalyan fırkateyninin yanında sergilendi.

Sisi, Etiyopya tarafından inşa edilen ve Mısır’ın su kaynaklarına tehdit olarak gördüğü dev hidroelektrik barajı hakkında da bilgi verdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), görüşmelerin tekrar durmasının ardından bu konuyla ilgili yeniden toplanacak.

Cumhurbaşkanlığının açıklamasında, Mısır’ın Etiyopya’nın kalkınma ihtiyaçlarını anlayışla karşıladığını ancak müzakerelerin süresiz devam etmemesi gerektiği belirtildi.

Mısır’ın Libya ve Türkiye konusunda attığı adımlar

Bölgedeki varlığını güçlendiren Mısır’ın doğu sınırı, Libya’da 2011’den sonra yaşananların ardından Mısır için kilit bir güvenlik endişesi haline geldi.

Şeyh Muhammed’in fiilen hükümdar olduğu Birleşik Arap Emirlikleri ve Sisi liderliğindeki Mısır, 2014’ten sonra Libya’daki çatışma tırmanırken Hafter’i destekledi. Ancak Kahire, ülkeyi yeniden birleştirmeye yönelik BM liderliğinde gösterilen uğraşa daha fazla destek verdi.

Mısır ayrıca, Hafter’in Libya’daki rakiplerini destekleyen Türkiye ile gaz rezervi bakımından oldukça zengin Doğu Akdeniz’deki deniz hakları konusunda gerginlik yaşadı. Ancak Kahire ve Ankara, ilişkileri düzeltmek için bu yıl temkinli adımlar attı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.