Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Libya sınırına yakın bir mesafedeki deniz üssünü cumartesi günü (3 Temmuz) açtı. Açılış töreninde Sisi’ye, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el-Nahyan ve Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi eşlik etti. Sisi, 3 Temmuz Deniz Üssü’nün Mısır’ın Akdeniz ve Kızıldeniz’deki donanma varlığını artıracağını söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi cumartesi günü (3 Temmuz), Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el-Nahyan ve Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile Libya sınırına yakın mesafedeki büyük bir deniz üssünü açtı.
Sisi, “3 Temmuz Üssü“nün Mısır’ın Akdeniz ve Kızıldeniz’deki donanma varlığını artıracağını, stratejik ve ekonomik çıkarlarının korunması ile birlikte düzensiz göçe karşı mücadeleye yardım edeceğini söyledi.
Üssün adı Sisi’nin, Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi‘nin devrilmesine öncülük ettiği 3 Temmuz 2013 tarihini simgeliyor. 3 Temmuz Üssü’nün, 10 kilometrekareden fazla alana yayılmış ve 14 metre su derinliğine sahip 1000 metrelik bir rıhtımı bulunuyor. Üste ticari nakliye için rıhtımlar da yer alıyor.
#المتحدث_العسكرى :
— المتحدث العسكري (@EgyArmySpox) June 30, 2021
قاعدة (3 يوليو) البحرية بمنطقة جرجوب pic.twitter.com/plNWbbl07I
Açılışta Fransa’dan alınan iki Mistral helikopter gemisi, Alman yapımı bir denizaltı ve yakın zamanda teslim edilen iki FREMM sınıfı İtalyan fırkateyninin yanında sergilendi.
Sisi, Etiyopya tarafından inşa edilen ve Mısır’ın su kaynaklarına tehdit olarak gördüğü dev hidroelektrik barajı hakkında da bilgi verdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), görüşmelerin tekrar durmasının ardından bu konuyla ilgili yeniden toplanacak.
Cumhurbaşkanlığının açıklamasında, Mısır’ın Etiyopya’nın kalkınma ihtiyaçlarını anlayışla karşıladığını ancak müzakerelerin süresiz devam etmemesi gerektiği belirtildi.
Mısır’ın Libya ve Türkiye konusunda attığı adımlar
Bölgedeki varlığını güçlendiren Mısır’ın doğu sınırı, Libya’da 2011’den sonra yaşananların ardından Mısır için kilit bir güvenlik endişesi haline geldi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Şeyh Muhammed’in fiilen hükümdar olduğu Birleşik Arap Emirlikleri ve Sisi liderliğindeki Mısır, 2014’ten sonra Libya’daki çatışma tırmanırken Hafter’i destekledi. Ancak Kahire, ülkeyi yeniden birleştirmeye yönelik BM liderliğinde gösterilen uğraşa daha fazla destek verdi.
Mısır ayrıca, Hafter’in Libya’daki rakiplerini destekleyen Türkiye ile gaz rezervi bakımından oldukça zengin Doğu Akdeniz’deki deniz hakları konusunda gerginlik yaşadı. Ancak Kahire ve Ankara, ilişkileri düzeltmek için bu yıl temkinli adımlar attı.
Derleyen: Gökalp Badak