Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metropoll seçim anketi: “AKP’nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 31, MHP’nin yüzde 5,5”

Metropoll araştırma şirketi, bu pazar seçim olsa partilerin ne kadar oy alacağını ve 24 Haziran 2018 milletvekili seçimlerinde yaşı tutmadığı için veya tutmasına rağmen bir nedenle sandığa gitmemiş olan 18-24 yaş grubu genç seçmenlerin tercihlerini analiz etti. Araştırmada, hem partilerin oy oranları ölçüldü hem de ilk kez oy kullanacak gençlerin siyasi görüşleri ve parti tercihleri soruldu. Araştırmanın sonuçlarını, şirketin kurucusu Özer Sencar Twitter hesabından paylaştı.

Cumhur İttifakı düşüşte

“Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlara göre kararsızlar dağıtılmadan partilerin oy oranları AKP yüzde 30,9, CHP yüzde 19,6, İYİ Parti yüzde 10,9, HDP yüzde 8.5, MHP yüzde 5,5 olarak belirlendi. Yeni kurulan partilerden DEVA ve Gelecek partilerinin oy oranlarının toplamının ise yüzde 2 olduğu görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy oranı artıyor

Ankete katılanlara AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görev onayı da soruldu. Sonuçları, MetroPoll şirketi kendi Twitter hesabından paylaştı.

Sonuçlara göre, “Evet, onaylıyorum” diyenlerin oranı, bir önceki araştırmaya göre yaklaşık yüzde 2 artarak yüzde 47,1’e yükselirken, ‘Hayır, onaylamıyorum’ diyenlerin oranı ise yüzde 48,6’ya geriledi.

Yeni seçmen Cumhur İttifakı’na mesafeli

Araştırma Cumhur İttifakı’nın oy oranlarının yeni seçmenler nezdinde düştüğünü gösterdi. Ankete katılanların yüzde 22,3’ü Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP), yüzde 6,8’i ise Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) oy vereceğini belirtti. 

Parti tercihleri sorulan genç seçmenler, yüzde 19,9 CHP, yüzde 4,9 İYİ Parti ve yüzde 3,1 HDP olarak sıraladı. Yüzde 1,5 Gelecek Partisi, yüzde 1,4 DEVA Partisi, yüzde 0,9 Saadet Partisi, yüzde 1,5 ise diğer partiler yanıtını verdi.

Ankete katılan gençlerin yüzde 28,9’u kendini Atatürkçü/Kemalist, yüzde 21,8’i milliyetçi/ulusalcı, yüzde 14,1’i dindar, yüzde 8,2’si muhafazakâr olarak tanımladı. Sosyalist/komünist diyenlerin oranı ise yüzde 2,6.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.