Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Yarım kalan hikâyeyi tamamlamaya geldim”: Fenerbahçe’nin yeni teknik direktörü Vitor Pereira’nın kariyer öyküsü

Fenerbahçe, Emre Belözoğlu’ndan boşalan teknik direktörlük görevine Vitor Pereira’nın getirildiğini cuma günü (2 Temmuz), resmi hesabından yaptığı açıklama ile kamuoyuna duyurdu. 2015-2016 sezonunda da Fenerbahçe’yi çalıştıran fakat takımı ile şampiyonluğa ulaşamayan Portekizli teknik direktör, “Yarım kalan hikâyeyi tamamlamaya geldim” diyerek iki senelik sözleşmeye imza attı. 28 yaşındayken futbolculuğu bırakıp teknik direktörlüğe adım atan Pereira’nın kariyer yolculuğunu, Medyascope‘tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Porto Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’ni bitirdi

Vitor Pereira, 26 Temmuz 1968 tarihinde Portekiz’in Norte bölgesine bağlı Espinho şehrinde dünyaya geldi. Tam adı Vitor Manuel de Oliveira Lopes Pereira olan Portekizli isim, 13 yaşındayken doğduğu şehrin takımı olan Sporting de Espinho’nun altyapısında futbolculuk kariyerine başladı. 1996 yılına kadar Sporting de Espinho, Avanca, Estarreja, Oliveirense, Sao Joao de Ver ve Fiaes kulüplerinde forma giyen Pereira, henüz 28 yaşındayken futbolu bırakmayı tercih etti. Ancak futbol tutkusundan vazgeçmeyen Vitor Pereira, Porto Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden 20 üstünden 17,9 puan ile mezun olarak hem bölüm ikinciliğini elde etti hem de teknik direktör olarak gelecek yıllarda yaşayacağı başarıların ilk işaretlerini verdi.

Padroense FC ile teknik direktörlük kariyerine başladı

2002-2003 sezonunda Padroense FC’nin, 2004-2005 sezonunda ise Porto’nun gençlerini çalıştırarak teknik direktörlük kariyerine ‘’merhaba’’ diyen Vitor Pereira, ilk ciddi deneyimini 2004 yılına gelindiğinde Sanjoanense’de yaşadı. Sanjoanense’deki kısa süreli deneyiminin ardından eski kulübü Sporting de Espinho’nun başına geçen Pereira, bu kulüpte yaklaşık iki sezon görev aldı. Ancak Pereira, Espinho ile ikinci sezonunda ligin bitmesine 10 hafta kala takımdan gönderildi. Espinho’da beklentileri karşılayamayan Vitor Pereira, 2007-2008 sezonunda bir kez daha Porto’ya geri dönerek 15 yaş altı takımının başına geçti. Ancak genç teknik direktör, o dönem Portekiz 2. Ligi’nde mücadele eden Santa Clara’dan aldığı teklif sonrası Porto’dan ayrıldı ve 1 Haziran 2008 tarihinde Azor Adaları’nın en başarılı futbol takımını çalıştırmaya başladı.

Vitor Pereira ve Andre Villas-Boas

Porto’da Andre Villas-Boas’ın yardımcısı oldu

Vitor Pereira, Portekiz 2. Lig ekiplerinden Santa Clara ile ilk sezonunda ligi 52 puan toplayarak üçüncü sırada noktaladı. Ancak Santa Clara, ilk ikinin yalnızca iki puan arkasında kaldığı için Portekiz Süper Ligi’ne yükselmeyi başaramadı. Pereira’nın takımı, o sezon ligde oynadığı 30 karşılaşmada 15 galibiyet alırken sekiz maçtan ise puan çıkartamadı. Portekizli teknik direktör, Santa Clara ile ikinci sezonunda da mutlu sona ulaşmayı başaramadı. Os Açoreanos (Azorlular) lakaplı kulüp, 13 galibiyet aldığı sezonu 51 puan toplayarak bitirdi ve ligi dördüncü sırada noktalamak durumunda kaldı. Ancak Vitor Pereria, 2010 yılının Haziran ayından itibaren kariyerinde yükselişe geçmeye başlayacaktı. Santa Clara’da başarılı olmamasına rağmen taktiksel esnekliği ile ön plana çıkan Vitor Pereria, daha önce iki kez alt yapısında görev aldığı Porto’ya 4 Haziran 2010 tarihinde geri döndü.  Portekizli isim, Porto’nun teknik direktörlüğünü yapan 33 yaşındaki Andre Villas-Boas‘ın yardımcısı olmuştu. Pereira, bu sefer göz önünde olacaktı. Villas-Boas da tıpkı Vitor Pereira gibi Porto’nun yeni yüzlerinden biridi. Jesualdo Ferreira’nın Porto’sunun 2009-2010 sezonunu üçüncü sırada tamamlamasının ardından mavi-beyazlı ekibin başına geçen Villas-Boas, Joao Moutinho ve James Rodriguez gibi transferler ile yeni sezona girdi.  Villas-Boas ve Pereira ikilisi, 2010-2011 sezonunda tarihe geçecek performansların altına imza atacaktı.

Porto, 2010-2011 sezonunda tarih yazdı

Porto, 7 Ağustos 2010 tarihinde Benfica’yı Supertaça Candido de Oliveira’da (Portekiz Süper Kupası) 2-0 yenerek 2010-2011 sezonuna girdi. Mavi beyazlı ekibin kazandığı bu kupa, Andre Villas-Boas ve Vitor Pereira ikilisinin de kariyerlerindeki ilk kupa olarak kayıtlara geçti. Porto, Portekiz Ligi’nde oynadığı 30 karşılaşmada 27 galibiyet ve üç beraberlik alarak yenilgisiz bir şekilde şampiyonluğa ulaştı. Sezonu 84 puan ile zirvede noktalayan mavi-beyazlı ekip, böylelikle 30 maçlı sezonlar baz alındığında Portekiz Süper Ligi’nde toplanan en yüksek puanı toplamış oldu. Andre Villas-Boas ve Vitor Pereira ikilisi, Porto tarihinin yenilmezlik rekorunu 30 maçtan 36 maça çıkarırken lig ikincisine 21 puan fark atarak ”lig ikincisine atılan en büyük puan farkı” rekorunu da kırdı. Mavi-beyazlı ekip, ayrıca ligde üst üste 16 galibiyet alarak Portekiz Süper Ligi’nde bir sezondaki en uzun galibiyet serisini de yakalamayı başardı. Genç ikilinin Porto’su, Avrupa kupalarında da tarih yazmak ile meşguldü. UEFA Avrupa Ligi‘nin grup aşamasında Beşiktaş, Rapid Wien ve CSKA Sofia ile mücadele eden Porto, grubunu 16 puan toplayarak zirvede tamamladı ve son 32 turunda Sevilla ile eşleşti. İspanya temsilcisini elemeyi başaran mavi-beyazlı ekip, sırası ile CSKA Moskova, Spartak Moskova ve Villareal engellerini de aşarak finale yükseldi. Finalde ise rakip Portekiz’in güçlü ekiplerinden Braga‘ydı. Porto, İrlanda’nın başkenti Dublin’de bulunan Aviva Stadyumu’nda Braga’yı Radamel Falcao‘nun golü ile 1-0 yenerek mutlu sona ulaştı. UEFA Avrupa Ligi’ni kazanan Porto’da 34 yaşındaki Andre Villas-Boas, Avrupa kupası şampiyonluğu yaşayan en genç teknik direktör unvanını da kazandı.

Vitor Pereira, Porto’da ilk sezonunda şampiyonluğa ulaştı

Porto ile kupalara ambargo koyan Andre Villas-Boas, 21 Haziran 2011 gecesi mavi-beyazlı ekip ile sözleşmesini feshederek İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea’nin başına geçti. Villas-Boas, bu fesih için Porto’ya 15 milyon euro ödedi. Porto, Villas-Boas’tan boşalan teknik direktörlük görevine Vitor Pereira’yı getirdi. Pereira, yeni görevindeki ilk maçında Vitoria de Guimaraes karşısında çıktı. Portekiz Süper Kupası’ndaki karşılaşmada rakibini Rolando’nun iki golü ile yenerek sezona başlayan Porto’da Pereira, teknik direktör olarak ilk kupasını kazanmanın sevincini yaşadı. Pereira, takımın yıldız forvetinden ise bu sezon faydalanamayacaktı çünkü Porto’nun Kolombiyalı golcüsü Radamel Falcao, 2011-2012 yaz transfer döneminde İspanya temsilcisi Atletico Madrid’e 40 milyon euro bonservis bedeli ile transfer olmuştu. Ancak Portekizli teknik direktör, Falcao’nun eksikliğini Hulk ve James Rodriguez‘den verim alarak kapatmayı başardı. Bu ikili, sezonu 49 gole direkt katkı yaparak tamamladı. Pereira yönetiminde Portekiz Ligi’ni yalnızca bir mağlubiyet alarak 75 puan ile zirvede tamamlayan Porto, böylelikle üst üste ikinci şampiyonluğunu yaşadı. Mavi-beyazlı ekip, bu şampiyonluk yolculuğunda rakip fileleri 69 kez sarsarken kalesinde ise 19 gol gördü. Vitor Pereira, ilk UEFA Şampiyonlar Ligi deneyiminde ise hüsran yaşamaktan kurtulamadı. G Grubu’nda APOEL, Zenit ve Shaktar Donetsk ile mücadele eden Porto, grubunu üçüncü sırada noktaladı ve yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etti. Portekiz temsilcisi, bu aşamada eşleştiği İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester City’ye elenerek Avrupa kupalarına veda etti.

Vitor Pereira’nın teknik direktör olarak ilk kupasını kazandığı Porto-Guimaraes karşılaşmasının özet görüntüleri:

James Rodriguez ile yaşadığı gerilim, sonunu hazırladı

Üst üste üç şampiyonluk kazanan Porto’da yeni sezon hedefi, Avrupa kupalarında başarı olarak belirlendi. Ancak Vitor Pereira’nın elindeki kadro geçtiğimiz sezonlara göre oldukça zayıftı. Yaz transfer döneminde Hulk, Fredy Guarin, Alvaro Pereira, Fernando Belluschi ve Cristian Rodriguez gibi önemli isimleri elden çıkaran Porto, kadrosunu ise Jackson Martinez ile güçlendirmeye çalıştı. Vitor Pereira’nın Porto’su, yaşanan bu futbolcu sirkülasyonuna rağmen sezonu mükemmele yakın bir performans ile tamamlamayı başardı. Mavi-beyazlı ekip, Portekiz Ligi’nde oynadığı 30 karşılaşmada 24 galibiyet aldı ve namağlup şampiyonluğa ulaştı. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde de işler bir müddet harika gitti. A Grubu’nda Paris Saint-Germain (PSG), Dinamo Kiev ve Dinamo Zagreb ile mücadele eden Porto, grubunu PSG’nin arkasında ikinci sırada tamamlayarak son 16 turuna yükseldi. Ancak ne olduysa bu aşamada oldu. Son 16 turunda İspanya temsilcisi Malaga ile eşleşen mavi-beyazlı ekip, sahasında oynadığı ilk karşılaşmayı Joao Moutinho’nun golü ile 1-0 kazandı. Ancak Porto, deplasmanda oynadığı karşılaşmada rakibine 2-0 mağlup olarak Avrupa’ya veda etti. Bu eşleşmenin en önemli konusu ise James Rodriguez ile Vitor Pereira arasında yaşanan problemler idi. Portekizli teknik direktör, takımın yıldızı James’i her iki maçta da yedek kulübesine oturtmuştu. Porto’nun Avrupa’ya veda etmesi ardından eleştirilerin odağı haline gelen Pereira, Portekiz Ligi’nde sezonu şampiyon olarak tamamlamasına rağmen mavi-beyazlı ekipten ayrılmak zorunda kaldı.

Suudi Arabistan’a giderek herkesi şaşırttı

İngiltere’nin köklü kulüplerinden Everton, Porto’ya veda eden Vitor Pereira’yı takımın başına getirmek istedi. Ancak Portekizli teknik direktörün tercih herkes için sürpriz oldu. Pereira, senelik 3 milyon euroya Suudi Arabistan’ın önde gelen takımlarından Al Ahli ile iki yıllık sözleşme imzaladı. Genç teknik direktör, Porto’da ise yıllık 400 bin euro kazanıyordu. Ancak Pereira, kendisine yapılan bu yatırımın karşılığını veremedi. Al Ahli, sezonu Al Nasr’ın 20 puan arkasında üçüncü sıradan noktaladı. Portekizli teknik direktör, sezon boyunca kulübü ile yaşadığı sıkıntılarla gündeme geldi. Pereira’nın kulübün bir yetkilisi ile yaşadığı tartışma ise bunlar arasında en ses getireni oldu. Kendisine sorulan soruları yanıtlamak için basın toplantısı düzenleyen Pereira, rakip takım ve kendi oyuncularını eleştirdiği sırada Al Ahli’li bir yetkili tarafından uyarıldı. Pereira ise ”Ne söyleyeceğime kimse karışamaz. Ben gördüğümü söylerim” diyerek basın toplantısını noktaladı. Pereira’nın bu ve benzeri davranışları, Al Ahli yönetiminin tepkisini çekti ve Suudi Arabistan yönetimi, 3 milyon euro karşılığında Portekizli teknik direktörün sözleşmesini feshetti.

Vitor Pereira’nın Al Ahli’yi çalıştırdığı yıllarda yaptığı ve uzun yıllardır hafızalardan silinmeyen basın toplantısı:

Olympiakos’u şampiyonluğa taşıdı

Vitor Pereira, Al Ahli’nden ayrıldıktan sonra yaklaşık sekiz ay boyunca herhangi bir takım çalıştırmadı. Yunanistan futbolunun en önemli temsilcilerinden Olympiakos ise bu dönemde önemli bir değişimin içindeydi. Yunan kulübü ile şampiyonluk yaşayan teknik direktör Michel, ”kötü futbol” oynattığı gerekçesi ile yoğun eleştiri altındaydı. Dönemin Olympiakos Başkanı Evangelos Marinakis, Michel’e yapılan bu eleştirilere daha fazla dayanamayarak İspanyol teknik direktör ile sezon ortasında yollarını ayırdı. Marinakis’in Michel’den boşalan görev için tercihi ise Vitor Pereira oldu. 8 Ocak 2015 tarihinde Olympiakos ile sözleşme imzalayan Pereira, Yunanistan Ligi’nde takımı ile şampiyonluğa ulaştı. Kırmızı-beyazlı ekip, sezonu ezeli rakibi Panathinaikos’un 12 puan önünde noktalamıştı. Ancak Pereira, sezonun tamamlanmasının ardından İskoçya ekibi Glasgow Rangers ile görüşmelere başladı ve bu durum, kısa süre içinde basında yer almaya başladı. Vitor Pereira’nın bu davranışından hiç memnun olmayan Olympiakos Başkanı Evangelos Marinakis, Portekizli teknik direktörü takımdan gönderme kararı aldı.

Yunanistan’ın en önemli rekabeti olan Olympiakos-Panathinaikos maçında Vitor Pereira, rakip taraftarların kendisine yönelik tepkisine şöyle yanıt vermişti:

Giuliano Terraneo ve Vitor Pereira

Vitor Pereira, Fenerbahçe’de

Glasgow Rangers’ın İskoçya Ligi’ne yükselememesinin ardından Vitor Pereira, İskoç kulübü ile olan görüşmelerine son verdi. Fenerbahçe ise bu dönem içerisinde teknik direktörü İsmail Kartal ile yollarını ayırmış ve yeni teknik direktör arayışına girmişti. Sarı-lacivertli kulüpteki önemli değişiklikler de bu dönemde yaşanmaya başlamıştı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, 29 Mayıs 2015 tarihinde sportif direktörlük görevine Giuliano Terraneo‘yu getirerek değişimin fitilini ateşledi. Terraneo’nun teknik direktörlük için tercihi ise Vitor Pereira’dan başkası değildi. Fenerbahçe’de 2015-2016 sezonu yaz transfer dönemi, oldukça hareketli geçti. Sarı-lacivertli kulüp; Josef de Souza, Simon Kjaer, Ozan Tufan, Şener Özbayraklı, Volkan Şen, Fabiano, Abdoulaye Ba, Fernandao, Lazar Markovic, Nani ve dünyaca ünlü yıldız Robin van Persie ile kadrosunu güçlendirerek sezona başladı. 

Vitor Pereira’nın Fenerbahçe ile sözleşme imzaladığı basın toplantısı:

Robin van Persie’nin imza töreni:

Beşiktaş mağlubiyeti, şampiyonluğa mal oldu

Vitor Pereira, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. Eleme Turu’ndaki Shaktar Donetsk karşılaşması ile Fenerbahçe kariyerine ”merhaba” dedi. Sarı-lacivertli kulüp, Ukrayna ekibi ile sahasında oynadığı ilk karşılaşmada 0-0 berabere kaldı. Eşleşmenin galibini belirleyecek maçta ise Shaktar, Fenerbahçe’yi 3-0 mağlup etti. UEFA Şampiyonlar Ligi‘ne erken veda eden Fenerbahçe, lige ise oldukça iyi başladı. Süper Lig’in ilk haftasında Eskişehirspor’u Moussa Sow ve Fernandao’nun golleri ile 2-0 yenen sarı-lacivertliler, ligde oynadığı ilk 19 karşılaşmada yalnızca bir yenilgi aldı. Fenerbahçe’nin bu yenilgisi, Beşiktaş karşısında gelmişti ve bu maç, ligin gelecekteki seyri açısından oldukça önemli olacaktı. Vitor Pereira’nın Fenerbahçe’si, sezonun son haftalarında yaşadığı puan kayıpları nedeniyle şampiyonluğu ezeli rakibi Beşiktaş’a kaptırdı. 74 puan toplayarak sezonu ikinci sırada noktalayan sarı-lacivertliler, bu süreçte rakip fileleri 60 kez sarsarken kalesinde ise yalnızca 27 gol gördü. 16 kez fileleri sarsan Robin van Persie ise Fenerbahçe’nin ligdeki en golcü ismi oldu. Ancak Hollandalı yıldız, Vitor Pereira’nın sonunu hazırlayan isimlerden olacaktı.

Beşiktaş’ın Fenerbahçe’yi 3-2 yendiği maçın özet görüntüleri:

Robin van Persie ve Vitor Pereira

Robin van Persie krizi patlak verdi

UEFA Şampiyonlar Ligi’ne veda eden Fenerbahçe, yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etti. Grup aşamasında Molde, Celtic ve Ajax ile mücadele eden Fenerbahçe, grubundaki ilk maçında Molde ile karşılaştı. Görece zayıf rakibine 3-1’lik skor ile mağlup olan Fenerbahçe’de Vitor Pereira, bu maçın ardından oynanan lig maçında Robin van Persie ile büyük bir sorun yaşadı. Molde maçında kötü bir performans ortaya kayan Van Persie, bu maçtan üç gün sonra oynanan Bursaspor karşılaşmasına yedek kulübesinden başladı. 77. dakikaya girilirken ise skor 1-1’di. Pereira, bu dakikada oyuna yıldız futbolcuyu almak istedi. Portekizli teknik direktör, oyuna girmek için hazırlanan Van Persie’ye son taktikleri vermeye geldiğinde ise beklemediği bir tepki ile karşılaştı. Yıldız golcü, Pereira’ya kulübeyi göstererek “Yardımcıların zaten bana anlattı” dedi ve teknik direktörünü tersleyerek oyuna girdi. Robin van Persie, oyuna girdikten yalnızca bir dakika sonra skoru 2-1’e getiren golü kaydederek takımına üç puanı getiren isim oldu. Bu olay ise Pereira ile Van Persie arasındaki gerilimi gözler önüne sermeye yetmişti. Fenerbahçe, Molde maçının ardından UEFA Avrupa Ligi’nde oynadığı karşılaşmalarda yenilgi yüzü görmeyerek grubunu lider tamamlamayı başardı.

Bursaspor karşılaşmasında Vitor Pereira ile Van Persie arasında yaşanan gerilim:

Fenerbahçe’nin 2015-2016 sezonundaki UEFA Avrupa Ligi gruplarında oynadığı maçların öyküsü: (Maç Hikâyeleri – Seslendiren: Tolga Köse)

Volkan Şen ve Ivan Bebek

Ivan Bebek faciası

UEFA Avrupa Ligi’nde grubunu lider tamamlayarak son 32 turunda Lokomotiv Moskova ile eşleşen Fenerbahçe, rakibini sahasında Josef de Souza‘nın attığı goller ile 2-0 mağlup etti. Deplasmanda oynadığı maçta ise Lokomotiv ile 0-0 berabere kalan sarı-lacivertli ekip, son 16 turuna adını yazdırmayı başardı ve Portekiz temsilcisi Braga ile eşleşti. Kadıköy’de oynanan ilk karşılaşmayı Mehmet Topal’ın golü ile 1-0 kazanan Fenerbahçe’yi, deplasmanda ise büyük bir sürpriz bekliyordu. Bu sürpriz, Hırvat hakem Ivan Bebek‘ten başkası değildi. Mücadelenin henüz 11. dakikasında yenik duruma düşen Fenerbahçe, ilk yarının son dakikasında Alper Potuk’un golü ile soyunma odasına 1-1 eşitlik ile gitmeyi başardı. Ancak Ivan Bebek, ikinci yarıya damga vurarak maçın seyrini değiştirecekti. 66. dakikada Mehmet Topal‘ı ikinci sarıdan kırmızı kart göstererek oyundan atan Bebek, bu pozisyonda penaltı kararı vererek Braga’nın 2-1 öne geçmesine neden oldu. Portekiz temsilcisi, maçın geri kalanını bir kişi eksik oynayan rakibini 4-1 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. Alper Potuk ve Volkan Şen de mücadelenin son dakikalarında kırmızı kart gördü.

Fenerbahçe’nin 2015-2016 sezonundaki UEFA Avrupa Ligi son 32 ve 16 turlarında oynadığı maçların öyküsü: (Maç Hikâyeleri – Seslendiren: Tolga Köse)

Galatasaray ve Monaco maçları, Vitor Pereira’nın sonunu getirdi

Vitor Pereira’nın Fenerbahçe’si 2015-2016 sezonunu, 26 Mayıs 2016 tarihinde Galatasaray ile oynadığı Ziraat Türkiye Kupası finali ile kapattı. Sezonu altıncı sırada noktalayarak büyük hayal kırıklığı yaratan Galatasaray, Jan Olde Riekerink yönetiminde Fenerbahçe’nin karşısına çıktı. Sarı-kırmızılı ekip, Lukas Podolski’nin 30. dakikada attığı gol ile rakibini 1-0 mağlup ederek kupanın sahibi oldu. Galatasaray’a kupayı kaptıran Fenerbahçe’de ise hedef tahtasına konan isim Vitor Pereira’dan başkası değildi. Ancak sarı-lacivertli ekip, Pereira ile bir sezon daha devam etme kararı aldı. Portekizli teknik direktörün yeni sezondaki ilk sınavı, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. Eleme Turu’nda gerçekleşti. Bu turda Fransa temsilcisi Monaco ile eşleşen Fenerbahçe, sahasında oynanan ilk karşılaşmada rakibini Emmanuel Emenike‘nin golleri ile 2-1 mağlup etti. Ancak Monaco, Fransa’da oynanan karşılaşmada temsilcimizi 3-1 yenerek turu geçmeyi başardı. Fenerbahçe’yi eleyen Monaco, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale kadar yükselecekti. Monaco maçlarının faturası ise Pereira’ya kesildi. Fenerbahçe, Portekizli teknik direktör ile 15 Ağustos 2016 tarihinde yolların ayrıldığını kamuoyuna duyurdu. Pereira, böylelikle Fenerbahçe’ye kupa kazanamadan veda etti.

Fenerbahçe’nin Monaco’yu 2-1 yendiği maçın özet görüntüleri:

Vitor Pereira’nın 2015-2016 sezonundaki Fenerbahçe’sinin istatistikleri:

1860 Münih ile küme düştü

Fenerbahçe ile yollarını ayrılan Vitor Pereira, yaklaşık altı ay boyunca herhangi bir takımı çalıştırmadı. Ancak Portekizli teknik direktör, tıpkı Porto’dan ayrıldıktan sonra yaptığı Al Ahli tercihi gibi sürpriz bir karara imza atarak Almanya 2. Lig ekiplerinden 1860 Münih‘e imza attı. 1860 Münih, 17 hafta sonunda 14. sıradaydı ve Vitor Pereira’nın sihirli dokunuşlarına ihtiyaç duyuyordu. Tecrübeli teknik direktör, 1860 Münih ile çıktığı ilk dört maçta üç galibiyet alarak takımını 12. sıraya kadar yükseltti. Ancak son beş haftaya 12. sırada giren 1860 Münih, ligin sonunu getirmeyi başaramadı. Vitor Pereira yönetiminde arka arkaya kötü sonuçlar alan köklü kulüp, kendisini bir anda play-out potasında buldu. 1860 Münih’in bu turdaki rakibi Regensburg idi. Regensburg, sahasında oynadığı ilk maçta 1860 ile ile 1-1 berabere kaldı fakat deplasmanda rakibini 2-0 mağlup ederek Almanya 2. Ligi’ne yükselmeyi başardı. Öte yandan 1860 Münih ile küme düşen Vitor Pereira, hem kulübünden ayrılmak zorunda kaldı hem de kariyerine önemli bir başarısızlık ekledi.

Çin Süper Ligi’nde Guangzhou Evergrande’nin hegemonyasına son verdi

31 Mayıs 2017 tarihinde 1860 Münih’ten ayrılan Pereira, yeni rotasını Çin’e çevirdi. Futbola yaptığı büyük yatırımlar ile gündeme gelen Çin’de Shanghai SIPG, kadrosunu dünyaca ünlü yıldızlar Hulk ve Oscar gibi isimler ile güçlendirmişti. Tarihinde hiç şampiyonluğu bulunmayan SIPG’in hedefi, yedi sezon üst üste şampiyonluklara ambargo koyan Guangzhou Evergrande‘yi tahtından etmekti. Andre Villas-Boas yönetiminde istediği başarıları yakalayamayan SIPG, 2017-2018 sezonunda takımın başına Pereira’yı getirdi. Pereira, böylelikle Porto döneminde yardımcılığını yaptığı Villas-Boas’tan görevi devralmış oldu. Wu Lei, Hulk ve Oscar eksenli bir takım oluşturan Pereira, SIPG ile Çin Süper Ligi‘nde 68 puan toplayarak şampiyonluğa ulaştı. Bu şampiyonluk, SIPG tarihinde bir ilk olmuştu. Ancak Vitor Pereira, Shangai SIPG ile 2018-2019 ve 2019-2020 sezonlarında istediği başarılarıları elde edemedi ve kariyerine Avrupa’da devam etme kararı aldı.

Shangai SIPG’in 2017-2018 sezonunda Dalian Yifang’ı 8-0 yendiği maçın özet görüntüleri:

Vitor Pereira, yeniden Fenerbahçe’de

Shangai SIPG kulübünden 31 Aralık 2020 tarihinde ayrılan Pereira, 2 Temmuz Cuma günü eski kulübü Fenerbahçe’ye geri döndü. Fenerbahçe, Emre Belözoğlu’ndan boşalan teknik direktörlük görevine Vitor Pereira’nın getirildiğini resmi hesabından yaptığı açıklama ile kamuoyuna duyurdu. 2015-2016 sezonunda da sarı-lacivertli ekibi çalıştıran Pereira, ”Kariyerimde neredeyse gittiğim her kulüpte zaferler ve kupalar kazandım. Ama Fenerbahçe’de kupa kazanamadım. Şimdi yarım kalan bu hikâyeyi şampiyonluk kupaları ile taçlandırma zamanıdır. İşte o zaman yarım kalan bu hikâye mutlu bir sona kavuşacak’‘ diyerek taraftarlara yeniden ”merhaba” dedi.

Fenerbahçe, Vitor Pereira’yı bu paylaşım ile kamuoyuna duyurdu:

Vitor Pereira, 6 Temmuz Pazartesi günü yapılan antrenmanda takımının başında ilk kez sahaya çıktı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.