Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EURO 2020’de ilk finalist belli oldu: Roberto Mancini’nin İtalya’sı, İspanya’yı penaltı atışlarının ardından devirdi

EURO 2020’de (Avrupa Futbol Şampiyonası) finale yükselen ilk takım, dün gece (6 Temmuz) oynanan İtalya-İspanya karşılaşmasının ardından belli oldu. Karşılaşmanın normal süresi ve uzatma devreleri Federico Chiesa ve Alvaro Morata‘nın karşılıklı golleri ile 1-1 sona ererken finale yükselen ekip, penaltı vuruşları ile belirlendi. İtalya, penaltı atışları sonucunda İspanya’yı 4-2 mağlup ederek finale adını yazdırmayı başardı. Gök Mavililer’in finaldeki rakibi, bugün (7 Temmuz) Türkiye saati ile 22.00’de oynanacak İngiltere-Danimarka maçının ardından belli olacak.

İtalya, EURO 2020’nin ilk finalisti oldu

EURO 2020’de yarı final karşılaşmaları dün (6 Temmuz), Türkiye saati ile 22.00’de oynanan İtalya-İspanya mücadelesi ile başladı. Almanya Futbol Federasyonu’ndan Felix Brych‘in yönettiği mücadeleye, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Wembley Stadyumu ev sahipliği yaptı. Mücadelenin ilk 20 dakikalık bölümünde iki ekip, dengeli bir oyun anlayışını tercih etti ve net gol pozisyonları üretmekte zorlandı. İspanya, dakikalar ilerledikçe oyun üstünlüğünü eline almayı başardı. Boğalar’ın ilk net gol pozisyonu ise 27. dakikada geldi. İtalya ceza sahası içerisinde yaşanan karambol sonucu topu önünde bulan Dani Olmo, sert bir vuruş ile fileleri sarsmak istedi fakat Gianluigi Donnarumma gole izin vermedi. Mücadelenin ilk yarısında istediği oyunu oynamakta güçlük çeken İtalya, maçtaki ilk net pozisyonunu 45. dakikada bulabildi. Lorenzo Insigne’nin pasında top ile buluşan Emerson Palmieri’nin şutunda meşin yuvarlak, üst direğe çarparak sahayı terk etti. Finale yükselecek ekibi belirleyecek maçın ilk yarısı, bu pozisyonun ardından sona erdi.

İlk yarıda İtalya’ya oyun olarak üstünlük kuran İspanya, ikinci yarıya da hızlı başlayan ekip oldu. Dakikalar 52’yi gösterdiğinde Mikel Oyarzabal’ın pasında ceza sahası yayında top ile buluşan Sergio Busquets’in şutu, Gianluigi Donnarumma’nın bakışları arasında az fark ile dışarı çıktı. Bulduğu pozisyonları gole çeviremeyen İspanya, 60. dakikada ise kalesinde golü gördü. Hızlı gelişen İtalya atağında top ile buluşan Ciro Immobile, İspanya savunmasını geçmeyi başaramadı fakat meşin yuvarlak, Federico Chiesa‘nın önünde kaldı. Topu önünde bulan Chiesa ise harika bir vuruşa imza atarak skoru 1-0’a getiren golü kaydetti. İspanya, yediği bu golden beş dakika sonra rakip kalede önemli bir tehlike yarattı. Ancak Oyarzabal, Koke’nin ceza sahasına havalandırdığı topa dokunamayarak takımını beraberlik golünden etti. İtalya kalesini abluka altına alan Boğalar, maç boyunca aradığı golü 80. dakikada buldu. Dani Olmo ile verkaça giren Alvaro Morata, bir anda kaleci ile karşı karşıya kaldı ve güzel bir vuruşa imza atarak skora 1-1’lik eşitliği getirdi. Morata’nın bu golü, mücadelenin normal süresinin 1-1’lik eşitlik ile sonuçlanmasını sağladı.

İspanya, normal süresi 1-1 biten karşılaşmanın uzatma devrelerine hızlı başladı. Boğalar, 98 ve 102. dakikalarda yıldız golcüsü Alvaro Morata ile iki gol fırsatından faydalanamadı. İtalya ise dakikalar 110’u gösterdiğinde Domenico Berardi’nin şutunda fileleri havalandırdı fakat karşılaşmanın hakemi Felix Brych, Berardi’nin golünü ofsayt gerekçesi ile geçersiz saydı. 1-1’lik eşitlik ile sona eren uzatma devrelerinin ardından penaltı atışlarına geçildi. İtalya adına penaltı atışlarını kullanan Andrea Belotti, Leonardo Bonucci, Federico Bernardeschi ve Jorginho meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Manuel Locatelli, Gök Mavililer’de penaltı vuruşlarını değerlendiremeyen tek futbolcu oldu. İspanya’da ise penaltı vuruşlarında yalnızca Gerard Moreno ve Thiago Alcantara, ağları sarsabildi. Boğalar’da Dani Olmo topu dışarıya gönderirken Alvaro Morata Donnarumma’yı geçemedi. Penaltı atışları sonucunda İspanya’yı 4-2 yenen İtalya, böylelikle EURO 2020’nin ilk finalisti olmayı başardı. İtalya’nın finaldeki rakibi bugün Türkiye saati ile 22.00’de oynanacak İngiltere-Danimarka maçının ardından belli olacak.

Federico Chiesa’nın İtalya’yı İspanya karşısında öne geçiren harika golü:

https://twitter.com/EURO2020/status/1412554453627019264?s=20

İtalya, EURO 2020’de finale yükselmenin sevincini doyasıya kutladı:

Son 33 maçtır yenilgi yüzü görmeyen İtalya, tarihinde dördüncü kez Avrupa Şampiyonası’nda finale yükseldi:

İtalya’da futbolcular, Belçika maçında aşil tendonu kopan Leonardo Spinazzola’ya destek verdi:

İtalya’nın başkenti Roma’da taraftarlar, ülkelerinin EURO 2020’de finale yükselmesini böyle kutladı:

İtalya filelerini sarsan Alvaro Morata, beş golü bulunan Fernando Torres’i geçerek İspanya’nın Avrupa Futbol Şampiyonası tarihindeki en golcü ismi oldu.

Giorgio Chiellini’nin penaltı vuruşları öncesi yapılan top kale seçimi sırasında göstermiş olduğu rahat tavırlar, oldukça dikkat çekiciydi:

https://twitter.com/ElEmperador81/status/1412525716416106501?s=20

İtalya’nın Juventus takımında oynayan Federico Chiesa, İtalya-İspanya karşılaşmasında maçın oyuncusu seçildi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.