Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Somalı maden işçilerinin Ankara’ya girmesi engelleniyor – “Süleyman Soylu sözünün arkasında durmadı”

Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren Uyar Madencilik çalışanı maden işçileri tazminatlarını sekiz yıldır alamıyor. Ödenmeyen tazminatlarını alana kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde nöbet tutmayı planlayan madencilerin Ankara’ya girişi engellendi. Somalı madenciler 12 Ekim 2020 tarihinde başlattıkları eylem sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile görüşmüştü. Yapılan görüşmeler sonrasında Soylu’nun kendilerine “sorunun çözüleceğine dair” söz verdiğini belirten Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, “Süleyman Soylu söz verirken, ‘Benim sözümün ağırlığı var’ demişti. Ancak görüyoruz ki Soylu’nun sözünün bir ağırlığı yok ve sözünün arkasında durmadı” dedi.

Haber: Meryem Zelal Direkçi / Kamera & Kurgu: Deniz Eker

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşmek için Ankara’ya gitmek isteyen Somalı madenciler polis tarafından üç gündür Ankara il sınırının 40 kilometre ötesinde bekletiliyor. Somalı maden işçilerinden oluşan beş kişilik bir heyet üç gündür bakanlık yetkilileri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki partilerle görüşmelerini sürdürüyor. Heyet bugün de AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşecek.

“İnşallahla maşallahla bizi sekiz yıldır oyalıyorlar”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı ile yapılan görüşme sonrasında, Elitaş’ın madencilerin taleplerini yaklaşık iki aydır TBMM gündemine taşımadığının ortaya çıktığını belirten Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Kalaycı’nın kendilerine, “Kardeşim siz neden bana yükleniyorsunuz? Gidin Mustafa Elitaş’la konuşun, biz geçen ay taslak verdik. Bana yüklenmek yerine gidin İşçileri Bakanlığı’na baskı yapın” dediğini aktardı. Aksu şöyle devam etti: “Sonra diyor ki benim bu sözlerimi gidip orada söylemeyin. Bu olaydan anlıyoruz ki AKP’nin kendi arasındaki tartışma nedeniyle bizim sorunumuz arka planı atılmış.”

Bize söz veren İşçileri Bakanlığı görevlileri, bize baskı yapıyor

İçişleri Bakanlığı yetkililerinin işçilere baskı yaptığını anlatan Aksu, şöyle devam etti:

“2012 itibarıyla işten çıkarılan işçilere ödeme yapılacağını söylüyorlar. Yani 888 işçiden yalnızca 188 işçinin ödeme alacağı belirtiliyor. İş kazası, ölüm mağdurlarını kapsayacak bir uygulamadan bahsetmiyorlar, biz buna itiraz ediyoruz. Bu konuda kararlıyız, çözeceğiz. Çözmeden gitmiyoruz. Bize söz veren İçişleri Bakanlığı görevlileri bize baskı yapıyor. Bizi buradan göndermeye çalışıyor. Tansiyon, şeker hastası arkadaşlarımız var. Onlara bir şey olacak endişesiyle yaşıyoruz. Ama kararlıyız, buradan dönmeyeceğiz.” 

“Betonda yatıyoruz, verilen sözler tutulana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz”

Medyascope’a konuşan Somalı madenciler, gecelerin çok soğuk geçtiğini, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine 50 battaniye yolladığını söyledi. Madenciler, “Yerde uyuyoruz, yerde yemek yiyoruz. Biz bu şartlar altında sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.