Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tartışmalı maden ocakları (4): Samsun Şahin Dağları’nda, Kaz Dağları’nın beş katı büyüklüğündeki alana altın arama ruhsatı verildi

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Bekdemir Mahallesi Dağardı mevkiinde taşocağı tesisi açmak için 2020’nin Ağustos ayında çalışmalara başladı. Yöre halkının itirazlarına rağmen taşocağı kuruldu. Medyascope olarak bölgede yaşayan köylüler ile konuştuk.

Samsun‘un Kavak ilçesinin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 3’ü taşocakları, yüzde 15’i ise maden arama sahası ile kaplı. Bekdemir Dağı‘nın eteklerinde halka şeklinde dizilen Çirişli, Emirli, Ilıca, Karapınar, Bekdemir ve Köselli mahallelerini etkileyen beş tane taşocağı bulunuyor. Taşocağı ve maden sahaları ormanlık alanlarda, ekili-dikili arazilerin ortasında, yerleşim yerlerinin içinde yer alıyor.

“Bahçemiz toz içinde, ürünler yetişmiyor”

Köylerde yaşayan vatandaşların en büyük sorunu madenlerden kaynaklanan tozlar. Bir köy sakini, “Kamyonlar geçtikçe evimiz, bahçemiz toz içinde kalıyor. Bahçemiz toz içinde, ürünler yetişmiyor” diye konuştu.

Köylüler, sadece madenden değil bölgedeki çimento fabrikasının çıkardığı tozdan da şikayetçi: “Ne tarım yapabiliyoruz ne de hayvanlar otlayabiliyor. Evin camını siliyorsun, iki saat sonra toz içinde.”

“Hükümet ve jandarma taşocağına sahip çıktı”

Taşocağı yapılmaması için mücadele ettiklerini belirten başka bir köylü, “Hükümet ve jandarma taş cağına sahip çıktı. Şirket ruhsatını alarak geldi, taşocağını kurdu” diye konuştu.

Maden sahasında kullanılan dinamitlerin sürekli sarsıntı yarattığını belirten bir köy sakini şunları söyledi: “Dinamit patlatılacak diye anons ediyorlar. Daha anons bitmeden patlama oluyor, ev titriyor. Dinamit patlatılması yüzünden su kaynaklarımız kurudu.”

Bahçesinde otururken rastladığımız emekli öğretmen İsmet Çuğu ise çimento fabrikasının ve madenin bölgeye zarardan başka bir şey vermediğini belirtti. Patlamalar nedeniyle insanların evinde oturmaya korktuğunu dile getiren Çuğu, “Köye evi çekinerek yaptım. Samsun artık yaşanmaz hale geldi, burada yaşanmaz hale geldi. Ne yapacağız bilmiyorum” diye konuştu.

“Yaklaşık 13 bin hektar alanda altın araması yapacaklar”

Bekdemir Tepesi’ndeki taşocakları faaliyetlerine devam ederken ilçenin Şahin Dağları‘nda da altın madeni için sondaj çalışmaları yapılıyor.

Samsun’un Havza, Kavak ve Vezirköprü ilçeleri arasında bulunan Şahin Dağları’nda, Kanadalı maden şirketi Eldorado Gold Corporation‘ın Türkiye uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından altın arama çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda yürütülen sondaj çalışmalarında binlerce ağaç yok edildi. 

Konu hakkında konuştuğumuz Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Avukat İlhan Ayrancı, “Kaz Dağları’nın ruhsat sahasının en az beş katı büyüklüğünde bir ruhsat sahasına sahipler. Yaklaşık 13 bin hektar alanda altın araması yapacaklar. TÜPRAG şirketi, benim tespit edebildiğim 25 sondaj sahası açtı ve 600 metre derine inecek şekilde 12 sondaj vurdu” dedi.  

Sondaj için yaklaşık 150-200 metrekarelik alanda ağaç kesen şirketin, bağlantı yolları için de ağaç kesmesi gerekiyor.  Kaynak sularının da sondaj çalışmaları nedeniyle kuruduğunu belirten İlhan, “Sondaj çalışmalarından sonra yaklaşık üç kilometre ötede su kurudu” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.