Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşten çıkarılan Galataport şantiyesi işçileri eylemlerine devam ediyor: “İnşaatta sendikalı işçi istemiyorlar”

İstanbul-Karaköy’de yapımı devam eden Galataport inşaatında çalışırken işten çıkarılan DİSK/Dev Yapı-İş üyesi işçiler, şantiye kapısında eylemlerine devam ediyor.

İstanbul- Karaköy’de yapımı süren Galataport projesinin şantiyesinde Met Mühendislik alt taşeronu Isıtaş Fatih Memiş firmasında çalışan DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş üyesi dört işçi, işten çıkarılmaları üzerine 30 Haziran’da şantiye önünde direniş başlatmıştı. Patron, işçilerle görüşerek sorunun çözümü için süre istemişti. Görüşmelerden bir sonuç alınamaması üzerine işçiler, 6 Temmuz günü yeniden eylemlerine başladı. Görüşmeleri yürüten Dev Yapı-İş Sendikası yetkilileri, işçiler işbaşı yapana dek eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

İşveren, sendikalı dört işçiyi, iş güvenliği kurallarına uymadıkları iddiasıyla geçmiş tarihli tutanak tutarak işten çıkarmıştı. Dev Yapı-İş’in konuyla ilgili açıklamasında ise “Arkadaşlarımızın işten çıkarılmasının asıl nedeni iş güvenliği değil, sendikalı olmalarıdır. İş güvenliği kurallarına uymayan ana firmadır. Şantiyeye girip denetim yapsak, bunu çok net görürüz. Her şey patronların çıkarı doğrultusunda gerçekleşiyor. Amaç örgütlenmeyi baltalamaktır. Ancak arkadaşlarımız kararlı, bu hukuksuzluk son bulana kadar direnişimize devam edeceğiz” denildi.

“Öğlen yemek arasında su içebiliyoruz”

Galataport şantiyesinde işten çıkartılan işçi Sedat Kaya, Medyascope’a konuştu. İçeride yaşadıkları sıkıntıları dile getirdikleri için işten çıkarıldıklarını belirten Kaya, “Sadece öğlen yemek arasında su içebiliyoruz. Onun dışında içme suyu yok. KKD (Kişisel koruyucu donanım) istedik vermediler ama bunun üzerine bizi iş güvenliğine uymadığımız gerekçesiyle işten çıkardılar” dedi.

İşverenin inşaatta sendikalı işçi istemediğini söyleyen Kaya, “Çay içmeye gittiğimiz güvenli bölgede baret takmadığımız gerekçesiyle işten çıkarıldık. İnşaatta sendikalı işçi istemiyorlar. Çünkü sendikalı işçi hakkını savunur. Bizden kurtulmak için komplo kurdular. Sanmasınlar ki bizden kurtuldular. Haklarımızı alana kadar eyleme devam edeceğiz” diye konuştu.

“İzocam tozu nedeniyle 15 gün nefes almada zorlandım”

İşten çıkarılan Ömer Çelik, 10 aydır Galataport şantiyesinde çalışıyor. Kendilerine koruyucu malzemelerin verilmediğini belirten Çelik, “10 aydır ne gözlük ne eldiven ne de maske geldi. Maske olmaması nedeniyle boğazıma İzocam tozu kaçtı. 15 gün nefes almada zorluk çektim. İş kazası olarak geçmediler. Benim bilerek toz yuttuğumu söylediler” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.