Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Somalı maden işçileri Ankara sınırında direnişe devam ediyor: “Lütfi Elvan, Mustafa Elitaş ve Azim Uyar arasında bir ilişki var”

Haber: Meryem Zelal Direkçi / Kamera Kurgu: Deniz Eker

Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren Uyar Madencilik çalışanı maden işçileri sekiz yıldır tazminatlarını alamıyor. Ödenmeyen tazminatları için protestolarını sürdüren işçiler üç gündür Ankara il sınırına 30 kilometre uzaklıkta bekletiliyor, polisler işçilerin başkente girişine izin vermiyor.

Maden işçileri dün (7 Temmuz) Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile yapılan görüşmeden de sonuç çıkmayınca bugün (8 Temmuz) sabah saat 10.00’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yürüme kararı almıştı ancak polis yürüyüşe izin vermedi.

Maden işçileri polisle yaptıkları görüşmelerin ardından Ankara’ya yürüyeceklerini belirterek, “Ölmek var dönmek yok” diye slogan attı. Bağımsız Maden-İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin, “Mustafa Elitaş ve Uyar Madencilik şirketinin vefat eden sahibi Azim Uyar Konyalı ve bunlar arasında bir ilişki var. İçişleri ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı yasa teklifini iki aydır Elitaş hangi gerekçeyle meclise getirmiyor?” diye sordu.

Somalı madencilerin bugünkü direnişine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel ve bir grup milletvekili de destek verdi.

“Ölmek var dönmek yok”

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Lütfi Elvan, Mustafa Elitaş ve Azim Uyar arasında siyasetin dışında bir ortak çıkar olduğunu öne sürdü: “Bizim mücadelemizle çıkan yasayı Enerji Bakanlığı suiistimal etti. Çıkan yasa Uyar Madencilik işçilerini kapsamadı. Azim Uyar kaçtı diyorlar. Nasıl kaçtı? Lütfi Elvan ve Azim Uyar Ermenekli, Mustafa Elitaş Konyalı. Bunlar kankalar. ortak çıkar ilişkilerine sahipler. Bunun mağduriyetini biz burada yaşıyoruz. Biz eylem manyağı değiliz, evimize dönmek istiyoruz. Her önüne gelen Ankara’ya giriyor ancak biz giremiyoruz. Biz Türkiye’ye sesleniyoruz: Bizi görün. Onlar görmüyor, onlara gösterin.”

“Taleplerimiz karşılanana kadar direnişe devam edeceğiz”

Medyascope’a konuşan Bağımsız Maden-İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin, “Mustafa Elitaş bize en geç 1 Temmuz’da olumlu haber vereceğini söylemişti ancak bize haber gelmedi. Biz de 4 Temmuz’da Ankara’ya geldik. İl sınırında polis bizi durdurdu ve kente 30 kilometre kala bir benzinlikte bekletiliyoruz. Enerji ve İçişleri bakanlıkları birlikte bir kanun teklifi hazırlayarak iki ay önce Elitaş’a göndermişler. Biz de Elitaş ile görüşmeye gittik ve kendisi bize ‘Biz bu kanun teklifini çıkarırsak Türkiye genelinde bir emsal temsil edecek, yapamayız’ dedi. Görüşmelerde bir çözüme ulaşılamazsa, ne olursa olsun yürüyüşe devam edeceğiz. Ayrıca Mustafa Elitaş ve Azim Uyar Konyalı ve bu iki isim arasında bir ilişki var” dedi.

“İşçilerin talepleri kanunla çözülemeyeceği için torba yasanın içine koyamıyoruz”

Medyascope’a konuşan CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, madencilerin her zaman yanlarında olduklarını belirterek “Süleyman Soylu, Manisa’ya gelip 15 Temmuz tarihine kadar sorunu çözeceğine dair söz vermişti. Biz Soylu’nun sözlerini tutmadığını zaten biliyoruz ancak buradaki madencilerin haklarını teslim etmeleri gerekiyor. haftaya Meclis kapanmadan önce madencilerin tekliflerinin torba yasaya eklenmesi gerekiyor” dedi.

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı’ya madencilerin AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme taleplerini ileten Özel, Bostancı’nın kendisine madencilerin cumhurbaşkanı veya cumhurbaşkanı yardımcısı ile görüşmeleri için girişimlerde bulunacağını ancak maden işçilerinin talepleriyle ilgili “İşçilerin talepleri kanunla çözülemeyeceğine karar verildiği için herhangi bir yasanın veya torba yasasının içine koyamıyoruz” dediğini aktardı.

“Ben hakkımı istiyorum”

Talepleri karşılanana kadar direnişe devam edeceğini belirten ve Soma maden faciasında iki bacağını kaybeden işçi İdris Sarıkaya, “Ben hakkımı istiyorum. İsterseniz bizi burada vurun öldürün. Ben evimden helalleştim de çıktım” diye konuştu.

“Uyar Madencilik şirketinin sahibi yurtdışına kaçtı”

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, 888 maden işçisinin toplam alacağının 25 milyon lira olduğunu ve bu paranın her geçen gün daha da eridiğini söyledi. Aksu, “Mücadele başladığında bir işçi alacağı tazminatla bir ev alabiliyordu, bugün ise hiçbir şey alamıyor” dedi.

Uyar Madencilik 2004 yılında kuruldu. Borçların ve işçilere ödenmeyen ücretlerin birikmesi üzerine şirketin sahibi Azim Uyar, 2011 yılında şirketten ayrılarak oğullarına devretti. İşçiler 2014 yılından bu yana hak mücadelesini sürdürürken Azim Uyar, 10 Nisan 2021’de kanser tedavisi görürken hayatını kaybetti. Başaran Aksu, Azim Uyar’ın ölmesinin ardından oğlu Mehmet Uyar’ın işçilere olan borçları ödemek yerine yurtdışına kaçtığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.