Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021 COPA America’nın şampiyonu belli oluyor: Arjantin ve Brezilya’nın final yolculukları

14 Haziran Pazartesi günü başlayan 2021 COPA America, 11 Temmuz Pazar günü Türkiye saati ile 03.00’te oynanacak Arjantin-Brezilya finali ile sona erecek. Turnuva boyunca mağlubiyet yüzü görmeyen iki ülke, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrindeki tarihi Maracana Stadyumu’nda kozlarını paylaşacak. Futbol dünyasının iki dev ekolünün, 2021 COPA America’daki final yolculuklarını Medyascope‘tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Arjantin, grubunu lider tamamladı

2021 COPA America’da Arjantin-Brezilya finali, 11 Temmuz Pazar günü Türkiye saati ile 03.00’te oynanacak. Uruguay Futbol Federasyonu’ndan Esteban Ostojich‘in yöneteceği mücadeleye Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrindeki tarihi Maracana Stadyumu ev sahipliği yapacak.

COPA America’nın B Grubu’nda Uruguay, Paraguay, Şili ve Bolivya ile mücadele eden Arjantin, oynadığı dört karşılaşmada üç galibiyet ve bir beraberlik alarak yenilgi yüzü görmedi. Tangocular, bu karşılaşmalarda rakip fileleri yedi kez havalandırırken kalesinde ise yalnızca iki gol gördü. Arjantin, grubundaki en farklı galibiyetini Bolivya karşısında aldı. Rakibini 4-1 mağlup eden Arjantin’de golleri, Papu Gomez, Lionel Messi (2) ve Lautaro Martinez kaydetti. Tangocular, grubunu 10 puan ile lider tamamlayarak çeyrek finale adını yazdırdı ve Ekvador’un rakibi oldu.

Arjantin, Ekvador önünde zorlanmadı

B Grubu’nu lider tamamlayarak çeyrek finale yükselen Arjantin, Brezilya’nın Goiania şehrindeki Pedro Ludovico Olimpiyat Stadyumu’nda Ekvador ile karşı karşıya geldi. Tangocular, 28 yıllık kupa hasretinin verdiği iştah ile karşılaşmaya hızlı başlayan ekip oldu. Dakikalar 18’i gösterdiğinde German Pezzella’nın harika pasına hareketlenen Lautaro Martinez, kaleciyi geçip meşin yuvarlağı ağlara yollamak istedi fakat Ekvador stoperi Robert Arboleda gole izin vermeyerek topu kale çizgisinden çıkardı. Arjantin, bu pozisyondan yaklaşık üç dakika sonra dünyaca ünlü yıldızı Lionel Messi ile inanılmaz bir gol fırsatından eli boş döndü. Ekvadorlu futbolcuların zincirleme hataları sonrası kaleci Hernan Galindez ile karşı karşıya kalan Messi, meşin yuvarlağı yan direğe nişanladı. Ekvador, ilk yarıdaki en net fırsatına 38. dakikada girdi. Enner Valencia ve Alan Franco, sol kanattan yapılan ortaya sırası ile dokunamayarak takımlarını golden etti. Ancak Tangocular’daki usta ayaklar, Ekvador’un kaçırdığı bu fırsatın cezasını kesmek için hazır kıta beklemekteydi. Arjantin, mücadelenin 40. dakikasında Lionel Messi’nin harika pasında top ile buluşan Rodrigo De Paul ile öne geçti ve ilk yarıyı 1-0 önde kapattı.

Soyunma odasına 1-0 önde giden Arjantin, ikinci yarıda ayağa paslar yaparak oyunu soğutmayı tercih etti. Ekvador ise Enner Valencia ve Gonzalo Plata ile gol pozisyonları üretmeye çalıştı fakat istediği sonuçları elde etmekte oldukça zorlandı. Tangocular, rakibinin fişini çekmek için 84. dakikaya kadar bekledi. Ekvador savunmasının tıpkı ilk golde olduğu gibi yaptığı bir hatayı iyi değerlendiren Lionel Messi, uygun pozisyondaki arkadaşı Lautaro Martinez‘i top ile buluşturdu. Kariyerinin en kolay gollerinden birini kaydeden Martinez, skoru 2-0’a getirerek takımını iyice rahatlattı. Mücadelenin skorunu ise karşılaşmanın yıldızı Messi belirledi. Angel Di Maria‘nın ceza sahası çizgisi üzerinde düşürülmesi, Arjantin’in hem duran top kazanmasına hem de Ekvador’un 10 kişi kalmasına neden oldu. Piero Hincapie, bu pozisyonda kırmızı kartı gören isim olarak kayıtlara geçti. Kazanılan duran topu kullanan Lionel Messi ise harika bir gole imza atarak Arjantin’i yarı finale taşıdı.

Arjantin’in Ekvador’u 3-0 yenerek yarı finale yükseldiği maçın özet görüntüleri:

Emiliano Martinez, Arjantin’i finale taşıdı

Arjantin, 2021 COPA America‘nın yarı finalinde Brezilya’nın başkenti Brasilia’da bulunan Mane Garrincha Stadyumu’nda Kolombiya ile kozlarını paylaştı. Lionel Messi’li Arjantin, bu önemli karşılaşmaya hızlı başlayan ekip oldu. Dünyaca ünlü yıldız, mücadelenin henüz üçüncü dakikasında rakip savunmayı adeta ipe dizerek Nicolas Gonzalez’e pozisyon hazırladı. Ancak uygun pozisyondaki Gonzalez’in kafa vuruşu, David Ospina’nın bakışları arasında az fark ile dışarı çıktı. Öte yandan Lionel Messi önderliğindeki Arjantin’in durmaya hiç niyeti yoktu. Messi’nin asistinde Lautaro Martinez, yerden düzgün bir vuruşa imza atarak Tangocular’ı karşılaşmanın 7. dakikasında 1-0 öne geçirdi. Kolombiya, kalesinde gördüğü bu golün hemen ardından rakip kalede tehlike yarattı. Organize gelişen Kolombiya atağında top ile buluşan Juan Cuadrado, sert şutunda Arjantin kalecisi Emiliano Martinez‘i geçemedi. Kahveciler, bir sonraki pozisyonuna ise 37. dakikada girebildi. Wilmar Barrios’un savunmaya çarpan sert şutu, Martinez’i kontrpiyede bıraktı fakat meşin yuvarlak, yan direğe çarparak dışarı gitti. Nicolas Gonzalez ile 45. dakikada mutlak gol şansından yararlanamayan Arjantin, kaçan bu pozisyona rağmen soyunma odasına 1-0 önde gitmeyi başardı.

İlk 45 dakikayı yenik durumda kapatan Kolombiya, ikinci yarıya hızlı başlayarak rakip kalede gol pozisyonları üretmeye çalıştı. Reinaldo Rueda‘nın öğrencilerinin aradığı gol ise 61. dakikada geldi. Hızlı gelişen Kolombiya atağında top ile buluşan Luis Diaz, dar açıdan harika bir vuruşa imza atarak skora dengeyi getiren golü kaydetti. Tangocular, Diaz’ın bu golüne karşılık vermek için rakip kaleyi abluka altına aldı. 73. dakikada uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek bir pozisyon yaşandı. Angel Di Maria, kaleci David Ospina’yı geçerek takım arkadaşı Lautaro Martinez’e ”al da at” dercesine bir pas verdi. Ancak Kolombiya’nın 27 yaşındaki orta sahası Wilmar Barrios, Martinez’in şutunu çizgiden çıkartmayı başardı ve takımını oyunda tuttu. Arjantin, bu pozisyondan yalnızca beş dakika sonra ise Lionel Messi’nin şutunda direği geçemedi. 90 dakikası 1-1 biten karşılaşmada finale yükselen ekip, penaltı atışlarının ardından belirlendi. Arjantin adına penaltı atışlarını kullanan Lionel Messi, Leandro Paredes ve Lautaro Martinez, meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Tangocular’da Rodrigo De Paul ise penaltı vuruşunu gole çeviremedi. Ancak De Paul’un imdadına Emiliano Martinez yetişti. Juan Cuadrado ve Miguel Borja’nın penaltılarında gole izin veren Martinez, Davidson Sanchez ve Yerry Mina’nın penaltılarında ise kalesini gole kapatarak ülkesini finale taşıyan isim oldu.

Arjantin’in Kolombiya’yı penaltı vuruşları sonucunda mağlup ederek finale yükseldiği maçın özet görüntüleri:

Arjantin, 2021 COPA America’da finale yükselmenin sevincini doyasıya yaşadı:

https://twitter.com/CopaAmerica/status/1412847636122636290?s=20

Arjantin’in 2021 COPA America’daki yıldızı

Arjantin, en son 1993 yılında Meksika’yı 2-1 yenerek COPA America’yı müzesine götürdü. O tarihten bu yana sayısız yıldız ismi dünya futboluna sunan Tangocular, bir türlü özlemini duyduğu başarıya ulaşamadı. Tarihinde 14 kez COPA America’da mutlu sona ulaşan Arjantin’de bu hasreti sona erdirecek ismin Lionel Messi olduğu düşünülüyor. Ancak Messi, 2007 yılında Brezilya’ya, 2015 ve 2016 yılında ise Şili’ye finalde boyun eğerek hayal kırıklığı yarattı. 34 yaşına gelen dünyaca ünlü yıldız, 2021 COPA America’da şampiyon olabilmek için her şeyini veriyor. Messi, turnuva boyunca çıktığı altı karşılaşmada dört gol ve beş asistlik akıl almaz bir performansın altına imza attı.

Lionel Messi’nin 2021 COPA America’daki performansı:

Arjantin Milli Takımı Teknik Direktörü Lionel Scaloni

Arjantin’in 2021 COPA America kadrosu

Kaleciler: Franco Armani (River Plate), Emiliano Martinez (Aston Villa), Juan Musso (Udinese), Agustin Marchesin (Porto)

Defans: Gonzalo Montiel (River Plate), Nicolas Otamendi (Benfica), Alman Pezzella (Fiorentina), Nicolas Tagliafico (Ajax), Lucas Martinez Quarta (Fioroentina), Marcos Acuna (Sevilla), Lisandro Martinez (Ajax), Nahuel Molina Lucero (Udinese), Cristian Romero (Atalanta)

Orta saha: Leandro Paredes (Paris Saint-Germain), Giovani Lo Celso (Tottenham), Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen), Nicolas Gonzalez (Stutgart), Guido Rodriguez (Real Betis), Rodrigo De Paul (Udinese), Alejandro Gomez (Sevilla), Angel Correa (Atletico Madrid), Nicolas Dominguez (Bologna)

Forvetler: Lionel Messi (Kulüpsüz), Lautaro Martinez (Inter), Angel Di Maria (Paris Saint-Germain), Joaquin Correa (Lazio), Sergio Aguero (Barcelona), Julian Alvarez (River Plate)

Neymar ve Richarlison

Brezilya, grup aşamasında rakip tanımadı

COPA America’nın A Grubu’nda Peru, Kolombiya, Ekvador ve Venezüela ile mücadele eden Brezilya, grubunda oynadığı dört karşılaşmada üç galibiyet ve bir beraberlik alarak yenilgi yüzü görmedi. Sambacılar, bu karşılaşmalarda rakip fileleri 10 kez havalandırırken kalesinde ise yalnızca iki gol gördü. Brezilya, grubundaki en farklı galibiyetini Venezüela karşısında aldı. Rakibini 4-0 mağlup eden Brezilya’da golleri, Alex Sandro, Neymar, Everton Ribeiro ve Richarlison kaydetti. Sambacılar, grubunu 10 puan ile lider tamamlayarak çeyrek finale adını yazdırdı ve turnuvanın güçlü ekiplerinden Şili’nin rakibi oldu.

Brezilya, Şili’yi 10 kişi ile yendi

A Grubu’nu lider tamamlayarak çeyrek finale yükselen Brezilya, Rio de Janeiro şehrindeki Nilton Santos Olimpiyat Stadyumu’nda Şili ile kozlarını paylaştı. Son COPA America şampiyonu Brezilya, çeyrek finaldeki rakibi Şili önünde maça hızlı başlayan ekip oldu. Karşılaşmanın henüz başında Neymar‘ın organize ettiği atakta etkili olan Sambacılar, uygun pozisyondaki Roberto Firmino‘nun meşin yuvarlağı ağlara gönderememesi ile önemli bir fırsat tepti. Kontra ataklar ile Brezilya kalesinde tehlike yaratmak isteyen Şili, bu amacına Eduardo Vargas ile ulaştı. Tecrübeli golcü, tek başına sürüklediği atakta şutunu çekti fakat Brezilya’nın genç kalecisi Ederson‘u geçmeyi başaramadı. Dakikalar ilerledikçe oyun üstünlüğünü eline alan ev sahibi, bu süreçte Neymar ve Roberto Firmino ile yakaladığı pozisyonlardan eli boş döndü. Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz eşitlik ile sonuçlandı.

Brezilya, Şili karşısında ikinci yarının ilk üç dakikalık bölümünde bir takımın 90 dakikada yaşayabileceği her şeyi yaşadı. Harika paslaşmalar sonucunda topu önünde bulan Lucas Paqueta, dakikalar 46’yı gösterdiğinde Brezilya’yı 1-0 öne geçiren golü kaydetti. Ancak Sambacılar, bu golden yalnızca iki dakika sonra 10 kişi kalmaktan kurtulamadı. Gabriel Jesus, Şili’nin sol beki Eugenio Mena’ya yaptığı sert müdahalenin ardından kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. Brezilya, karşılaşmanın geri kalan 42 dakikalık bölümünde 10 kişi oynamak zorundaydı. Sambacılar’ın 10 kişi kalmasının ardından oyunu rakip sahaya yıkan Şili, Ben Brereton ile gole çok yaklaşarak taraftarlarını heyecanlandırdı. Sol kanattan gelen ortaya iyi yükselen Brereton, kafa vuruşunda üst direği geçemedi. Ancak Martin Lasarte‘nin öğrencileri, bir kişi eksik Brezilya karşısında pozisyon üretmekte zorlanmaya devam etti ve aradığı golü bir türlü bulamadı. Zorlu karşılaşmayı 1-0 kazanan Sambacılar, yarı finale yükseldi ve Peru’nun rakibi oldu.

Lucas Paqueta ve Neymar

Brezilya, Peru’yu yenerek finale yükseldi

Şili’yi eleyerek yarı finale adını yazdıran Brezilya, Rio de Janeiro’daki Nilton Santos Olimpiyat Stadyumu’nda Peru ile kozlarını paylaştı. Görece zayıf rakibine karşı maça tutuk başlayan Sambacılar, ilk tehlikeli pozisyonuna 12. dakikada girdi. Kazanılan duran topu kullanan Casemiro, sert bir vuruş ile fileleri havalandırmak istedi fakat Peru kalecisi Pedro Gallese, iki hamlede topun sahibi oldu. Gallese, 18. dakikada ise üst üste yaptığı üç kurtarış ile maça damga vurmayı başardı. Tecrübeli kaleci, önce Casemiro’nun uzaktan vurduğu şutu kurtarırken ardından ise Neymar ve Richarlison’un yakın mesafeden şutlarında inanılmaz kurtarışlara imza attı. Ancak Brezilya’da Neymar-Lucas Paqueta ikilisi, dakikalar 35’i gösterdiğinde Peru’nun kilidini açmayı başardı. Ceza sahası içinde rakip futbolcuları adeta ipe dizen Neymar, uygun pozisyondaki arkadaşı Paqueta’ya harika bir pas çıkardı. 23 yaşındaki futbolcu ise Sambacılar’ı 1-0 öne geçiren golü kaydetti. Brezilya, Paqueta’nın bu golü ile ilk yarıyı 1-0 önde kapattı.

İlk 45 dakikalık bölümde Brezilya kalesinde etkili olamayan Peru, ikinci yarıya hızlı başladı ve maçtaki en net pozisyonuna 48. dakikada girdi. Hızlı gelişen Peru atağında top ile buluşan Gianluca Lapadula, uzak köşeyi düşünerek şutunu çekti fakat Ederson engelini geçemedi. Bu bölümde Brezilya oyunu soğutarak maçın bitmesi için uğraştı ve bunda da başarılı oldu. Ancak Peru, Brezilya’nın bu çabasına rağmen karşılaşmanın son bölümünde çok önemli bir gol fırsatı yakaladı. Sol kanattan gelen ortaya iyi yükselen Miguel Angel’in kafa vuruşu, Ederson’un bakışları arasında dışarı çıktı. Brezilya, beklenenden daha zor geçen karşılaşmayı 1-0 kazanarak finale yükselmeyi başardı.

Brezilya’nın Peru’yu 1-0 yenerek finale yükseldiği maçın özet görüntüleri:

Brezilya’nın 2021 COPA America’daki yıldızı

Son COPA America şampiyonu Brezilya, bu organizasyonu tarihinde 14 kez kazanma başarısı gösterdi. Paris Saint-Germain’in dünyaca ünlü yıldızı Neymar, 2019 yılında olduğu gibi 2021 yılında da evinde kupaya ulaşmak isteyen Sambacılar’ın bu arzusundaki en büyük kozu olacak. 29 yaşındaki futbolcu, turnuvada çıktığı beş karşılaşmada iki gol ve üç asist yaparak takımının attığı 12 golün beşine doğrudan katkı yaptı.

Neymar’ın 2021 COPA America’daki performansı:

Brezilya Milli Takımı Teknik Direktörü Tite

Brezilya’nın 2021 COPA America kadrosu

Kaleciler: Alisson (Liverpool), Ederson (Manchester City), Weverton (Palmeiras)

Defans: Emerson (Barcelona), Danilo (Juventus), Alex Sandro (Juventus), Renan Lodi (Atletico Madrid), Felipe (Atletico Madrid), Eder Militao (Real Madrid), Marquinhos (Paris Saint-Germain), Thiago Silva (Chelsea)

Orta Saha: Casemiro (Real Madrid), Douglas Luiz (Aston Villa), Everton Ribeiro (Flamengo), Fabinho (Liverpool), Fred (Manchester United), Lucas Paqueta (Lyon)

Forvetler: Everton (Benfica), Roberto Firmino (Liverpool), Gabriel Barbosa (Flamengo), Gabriel Jesus (Manchester City), Neymar (Paris Saint-Germain), Richarlison (Everton), Vinicius Junior (Real Madrid)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.