Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (2): En iyi beş İngiltere-İtalya maçı

11 Haziran Cuma günü başlayan EURO 2020 (Avrupa Futbol Şampiyonası), 11 Temmuz Pazar günü oynanacak İngiltere-İtalya finali ile sona erecek. Turnuva boyunca mağlubiyet yaşayamayan iki ülke, tarihlerinde 27 kez karşı karşıya geldi. İtalya, bu randevuların 11’ini kazanırken İngiltere ise sahadan sekiz kez galibiyet ile ayrıldı. Avrupa futbolunun iki dev ülkesinin tarihlerinde oynadıkları bu 27 karşılaşmadan hikayesi ve önemi bakımından öne çıkan beş karşılaşmayı, Medyascope‘tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Marco Tardelli’nin gol sevinci

5) İtalya 1-0 İngiltere / 15 Haziran 1980

1980 yılında İtalya’da düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası, birçok yeniliğe de sahne oldu. Dört yerine sekiz ülkenin katıldığı ilk turnuva olan 1980 yılındaki organizasyonda takımlar, iki gruba ayrıldı. Gruplarını lider tamamlayan ülkeler, doğrudan finale yükselirken grubunu ikinci sırada tamamlayan ülkeler ise turnuvayı üçüncü sırada tamamlayabilmek için karşılaştı. Grup 1’de Batı Almanya, Çekoslovakya, Hollanda ve Yunanistan yer alırken Grup 2’de ise Belçika, İtalya, İngiltere ve İspanya kozlarını paylaştı. Batı Almanya, grubunu beş puan ile lider tamamlayarak finale yükseldi. Çekoslovakya ise grubunu Batı Almanya’nın ardından ikinci sırada tamamladı. EURO 2020’nin finalistleri, Grup 2’de kıyasıya bir rekabet içine girdi. Belçika’nın dört puan ve averaj ile lider çıktığı grupta İngiltere ile İtalya, üst tura yükselebilmek için 15 Haziran 1980 tarihinde karşı karşıya geldi. İtalya’nın Torino şehrinin ev sahipliği yaptığı karşılaşmayı, 59 bin 649 kişi tribünlerde takip etti. Seyirciler; İtalya’dan Dino Zoff, Claudio Gentile ve Marco Tardelli, İngiltere’den ise Ray Wilkins, Kevin Keegan ve Ray Kennedy gibi efsanevi isimleri canlı izleme heyecanını yaşadı. Gök Mavililer’in kaya gibi sert savunması, Üç Aslanlar’ın ataklarına karşı harika bir oyun ortaya koydu. İtalya, mücadeleyi ise Marco Tardelli‘nin 79. dakikada attığı gol ile 1-0 kazanarak üçüncülük maçına çıkmaya hak kazandı. İngilizler evine dönerken İtalyanlar ise üçüncülük maçında Çekoslovakya ile karşı karşıya geldi. Gök Mavililer, normal süresi 1-1 biten karşılaşmada rakibine penaltı atışları sonucunda 9-8 yenilerek turnuvayı dördüncü tamamladı. Batı Almanya ise finalde Belçika’yı 2-1 yenerek 1980 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda şampiyonluğa ulaştı.

Karşılaşmada forma giyen futbolcular:

İtalya: Dino Zoff (C), Claudio Gentile, Gabriele Oriali, Romeo Benetti, Fulvio Collovati, Gaetano Scirea, Franco Causio (Franco Baresi 88′), Marco Tardelli, Francesco Graziani, Giancarlo Antognoni, Roberto Bettega

İngiltere: Peter Shilton, Phil Neal, Kenny Sansom, Peter Thompson,  David Watson, Ray Wilkins, Kevin  Keegan(C), Steve Coppel, Garry Birtles (Paul Mariner 75′), Ray Kennedy, Tony Woodcock

İtalya’nın 1980 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İngiltere’yi 1-0 yendiği maçın özet görüntüleri:

Mario Balotelli

4) İngiltere 1-2 İtalya / 15 Haziran 2014

EURO 2020’nin iki finalisti İngiltere ile İtalya, 2014 FIFA Dünya Kupası’nda Kosta Rika ve Uruguay ile D Grubu’nda mücadele etti. İki ülke, D Grubu’nun ilk hafta maçında Brezilya’daki Amazonas eyaletine bağlı Manaus şehrindeki Arena Amazonia’da kozlarını paylaştı. Mücadelenin hakemi ise EURO 2020 finalini de yönetecek Björn Kuipers‘ten başkası değildi. Avrupa’nın iki büyük futbol ekolü, gruplarından çıkabilmek için bu karşılaşmaya büyük önem veriyordu. Ancak turnuva, her iki ülke için de hüsranla sonuçlanacaktı. Gök Mavililer, mücadelenin 35. dakikasında Claudio Marchisio‘nun harika golü ile öne geçen taraf oldu. Üç Aslanlar ise yedikleri bu gole yalnızca iki dakika sonra Daniel Sturridge ile cevap vermeyi başardı. Bir dönem Trabzonspor forması da giyen Sturridge, Wayne Rooney’nin kusursuz pasını gole çevirerek skora dengeyi getirdi. Öte yandan Türkiye Süper Ligi, İngiltere-İtalya maçına damga vurmaya devam edecekti. Turnuva sonrası Galatasaray’ın başına geçecek Cesare Prandelli‘nin İtalya’sı, dakikalar 50’yi gösterdiğinde Adana Demirspor’un yeni transferi Mario Balotelli ile öne geçti ve karşılaşmadan 2-1’lik zafer ile ayrıldı. Ancak her iki ülke de D Grubu’ndan çıkmayı başaramadı.

Karşılaşmada forma giyen futbolcular

İngiltere: Joe Hart, Glen Johnson, Gary Cahill, Phil Jagielka, Leightın Baines, Steven Gerrard (K), Jordan Henderson (Jack Wilschere), Danny Welbeck (Ross Barkley), Raheem Sterling, Wayne Rooney, Daniel Sturridge (Adam Lallana)

Teknik Direktör: Roy Hodgson

İtalya: Salvatore Sirigu, Matteo Darmian, Andrea Barzali, Gabriel Paletta, Giorgio Chiellini, Claudio Marchisio, Daniele De Rossi, Andrea Pirlo (K), Marco Veratti (Thiago Motta 57′), Antonio Candreva (Marco Parolo 79′), Mario Balotelli (Ciro Immobile 73′)

Teknik Direktör: Cesare Prandelli

Salvatore Schillaci

3) İtalya 2-1 İngiltere / 7 Temmuz 1990

EURO 2020’nin iki finalisti İtalya ile İngiltere, İtalya’nın ev sahipliği yaptığı 1990 FIFA Dünya Kupası‘nın iki talihsiz ülkesi olarak kayıtlara geçti. Turnuva boyunca oldukça başarılı performanslar ortaya koyan iki ülke, yarı final mücadelelerinde rakiplerine penaltı atışları sonucunda elenmekten kurtulamadı. İtalya, Diego Armando Maradona‘nın Arjantin’ine takılırken İngiltere ise Batı Almanya’ya karşı hüsran yaşadı. İki ülke, 1990 FIFA Dünya Kupası üçüncülük maçında Torino’nun Della Alpi Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. İngiltere’nin efsane kalecisi Peter Shilton‘un milli takıma veda ettiği bu maç, kendisi ve ülkesi adına kötü izler ile doluydu. Shilton, İtalya’nın ilk golünde topu Roberto Baggio’ya kaptırarak takımının 1-0 yenik duruma düşmesine neden oldu. Üç Aslanlar, Baggio’nun bu golüne 10 dakika sonra David Platt ile cevap verdi fakat 86. dakikada bir kez daha yenik duruma düştü. Salvatore Schillaci‘nin attığı gol ile maçı 2-1 kazanan Gök Mavililer, böylelikle 1990 FIFA Dünya Kupası’nı üçüncü sırada tamamlamayı başardı. İtalya’ya üçüncülüğü getiren Salvatore Schillaci de attığı altı golle turnuvanın gol kralı oldu. Şampiyonluğu ise finalde Arjantin’i 1-0 yenen Batı Almanya kazandı.

Karşılaşmada forma giyen futbolcular

İtalya: Walter Zenga, Franco Baresi, Giuseppe Bergomi (K), Luigi De Agostini (Nicola Berti 67′), Ciro Ferrara, Paolo Maldini, Pietro Vierchowod, Carlo Ancelotti,  Guiseppe Giannini (Ricardo Ferri 90′), Roberto Baggio, Salvatore Schillaci

Teknik Direktör: Azeglio Vicini

İngiltere: Peter Shilton (K), Gary Stevens, Des Walker, Paul Parker, Mark Wright (Chris Waddle 72′), Tony Dorigo, Steve McMahon (Neil Webb 72′) , David Platt, Trevor Steven, Peter Beardsley, Gary Lineker

Teknik Direktör: Bobby Robson

İngiltere’nin İtalya’yı 2-1 yenerek 1990 FIFA Dünya Kupası’nı üçüncü sırada tamamladığı maçın özet görüntüleri:

1990 FIFA Dünya Kupası’nı altı gol atıp gol kralı olarak tamamlayan Salvatore Schillaci’nin turnuvada attığı goller:

https://twitter.com/FIFAWorldCup/status/988039729303011330?s=20
David Beckham, Paul Ince ve Paul Gascoigne

2) İtalya 0-0 İngiltere / 11 Ekim 1997

11 Ekim 1997 tarihinde oynanan İtalya-İngiltere karşılaşması, Üç Aslanlar için büyük önem taşımaktaydı. Glenn Hoddle‘ın öğrencileri, 1998 yılında Fransa’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası’na katılabilmek için bu karşılaşmadan mutlak surette puan çıkarmalıydı. İtalya ise evinde oynadığı son 15 karşılaşmanın hepsinde mutlu sona ulaşmayı başarmıştı. Hoodle, İngiltere’nin İngiltere gibi görünmeyen bir şekilde oynamasını amaçlıyordu. Üç Aslanlar’ın genetiğinde fizik gücü, duran top organizasyonları ve uzun top oyunu vardı. Ancak tecrübeli teknik direktör, takımından ayağa pas oyunu oynamasını istiyordu ve bu isteğini de takımına empoze etmeyi başarmıştı. 11 Ekim’deki karşılaşmaya İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Roma Olimpiyat Stadyumu ev sahipliği yaptı. İngiltere, maçın henüz 14. dakikasında Demetrio Albertini‘nin Paul Ince‘e yaptığı müdahale ile sarsıldı. Bu müdahalenin ardından Ince’in başında büyük bir kanama meydana geldi. Ancak tedavisi için soyunma odasına gitmek zorunda kalan Ince, büyük bir fedakârlık örneği göstererek kısa süre içinde sahaya dönmeyi başardı. İki takımın da önemli pozisyonlardan faydalanamadığı maçın kırılma anı ise 77. dakikada yaşandı. Gök Mavililer’de Angelo Di Livio, maçın bitimine son 13 dakika kala çift sarıdan kırmızı kart görerek oyundan atıldı. İngiltere, bu dakikadan sonra ayağa paslar yaparak maçın bitiş düdüğünün çalmasını bekledi ve golsüz beraberlikle 1998 FIFA Dünya Kupası’na adını yazdırdı. Üç Aslanlar’da Glenn Hoddle, maç sonunda şöyle konuştu: ”Bu sonuç İngiliz futbolu için çok büyük bir anlam ifade ediyor. Bizler, tüm baskılar üzerimizdeyken böyle bir atmosferde nitelikli bir oyun ile istediğimizi alabiliyorsak o zaman Fransa’da düzenlenecek Dünya Kupası’nda da bunu başarabiliriz.’‘ Bu maçta 90 dakika forma giyenler arasında EURO 2020’nin finalisti İngiltere’nin teknik direktörü Gareth Southgate de vardı.

Karşılaşmada forma giyen futbolcular

İtalya: Angelo Peruzzi, Alessandro Nesta, Paulo Maldini (K) (Antonio Benarrivo 31′), Demetrio Albertini, Fabio Cannavaro, Alessandro Costacurta, Angelo Di Livio, Dino Baggio, Christian Vieri, Gianfranco Zola (Alessandro Del Piero 63′), Flippo Inzaghi (Enrico Chiesa 46′)

Teknik Direktör: Cesare Maldini

İngiltere: David Seaman, Sulzeer Campbell, Graeme Le Saux, Paul Ince (K), Tony Adams, Gareth Southgate, David Beckham, Paul Gascoigne (Nicholas Butt 88′), Ian Wright, Edward Sheringham, David Batty

Teknik Direktör: Gleen Hoddle 

İngiltere’nin İtalya deplasmanından bir puan ile dönmeyi başararak 1998 FIFA Dünya Kupası’na katılma hakkı kazandığı maçın özet görüntüleri:

İtalya-İngiltere karşılaşmasının son dakikalarında yaşanan müthiş sekans ve İngiltere’nin maç sonundaki sevinci:

https://twitter.com/England/status/1411049788309610496?s=20

1) İngiltere 0-0 İtalya (İtalya, penaltılar ile 4-2 kazandı) / 24 Haziran 2012

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası, İngiltere ile İtalya’yı çeyrek finalde buluşturdu. Üç Aslanlar, Fransa, İsveç ve Ukrayna’nın önünde D Grubu’nu lider tamamlarken Gök Mavililer ise İspanya, Hırvatistan ve İrlanda’nın bulunduğu C Grubu’nu ikinci sırada bitirerek çeyrek finale yükseldi. Avrupa’nın iki futbol ekolü, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in ev sahipliği yaptığı karşılaşmada sayısız gol pozisyonundan faydalanamadı. Bu durum, mücadelenin önce uzatma devrelerine ardından da penaltı vuruşlarına gitmesini sağladı. Karşılaşmayı büyük heyecan ile takip eden izleyiciler, penaltı vuruşlarında oldukça ikonik bir sahne ile karşı karşıya kalacaktı. İtalya’da Riccardo Montolivo, takımı adına kullandığı penaltıyı kaçırarak İngilizlerin havaya girmesine neden oldu. Montolivo’dan sonra topun başına geçen Wayne Rooney, penaltı vuruşunu gole çevirdi ve İngiltere’yi 2-1 öne geçirdi. Her şey, bu dakikadan sonra tersine dönmeye başladı. Karşılaşmanın gidişatını İtalya lehine çeviren isim ise Andrea Pirlo‘dan başkası değildi. İtalya adına çok önemli bir penaltı vuruşunda topun başına geçen Pirlo, ”Panenka” tekniği ile Joe Hart‘ı avladı ve ülkesinin maça yeniden ortak olmasını sağladı. İngiltere’de topun başına geçen isimler Ashley Young ve Ashley Cole ise meşin yuvarlağı fileler ile buluşturmadı. İtalya adına penaltı vuruşunu kullanan Alessandro Diamanti, Joe Hart’ı terse yatırarak Gök Mavililer’in yarı finale yükselmesini sağladı. İtalya, yarı finalde Mario Balotelli’nin yıldızlaştığı maçta Almanya’yı 2-0 ile geçerek finale yükseldi. Ancak İspanya, finalde Gök Mavililer’i 4-0 yenerek 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşan ekip oldu.

Karşılaşmada forma giyen futbolcular

İngiltere: Joe Hart, Ashley Cole, Joleon Lescott, John Terry, Glen Johnson, Ashley Young, Scott Parker (Jordan Henderson 94′), Steven Gerrard (K), James Milner (Theo Walcott 61′), Wayne Rooney, Dany Welbeck (Andy Carroll 60′)

Teknik Direktör: Roy Hodgson

İtalya: Gianluigi Buffon (K), Federico Balzaretti, Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli, Ignazio Abate (Christian Maggio 90+1′), Daniel De Rossi (Antonio Nocerino 80′), Andrea Pirlo, Riccardo Montolivo, Claudio Marchisio, Antonio Cassano (Alessandro Diamanti 78′), Mario Balotelli

Teknik Direktör: Cesare Prandelli

İtalya’nın penaltı vuruşları sonucunda İngiltere’yi 4-2 yenerek EURO 2012’de yarı finale yükseldiği maçın özet görüntüleri:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.