Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küba’da hükümet karşıtı protestolarda onlarca kişi gözaltına alındı

Küba’da binlerce kişi koronavirüs salgını, gıda kıtlığı ve yüksek fiyatlar nedeniyle hükümeti protesto etmek için sokağa çıktı. Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel protestolar ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) suçladı ve “Ülkenin tüm devrimcilerini ve komünistlerini sokağa çıkmaya çağırıyorum” dedi. Medya ve muhalefet kaynakları, protestolarda onlarca kişinin gözaltına alındığını belirtti. 

Küba’da binlerce kişi koronavirüs salgını, gıda kıtlığı ve yüksek fiyatlar nedeniyle hükümete karşı ülke çapında protestolar düzenledi. Protestolar, adanın batısındaki San Antonio de Los Banos kasabasında ve doğusundaki Palma Soriano kentlerinde başladı.

Protesto haberlerinin internette hızlıca yayılması sonrası gösteriler başkent Havana’ya taşındı. Sokağa çıkan binlerce kişi “Yaşam” ve “Özgürlük” sloganları atarak Havana’nın merkezinde yürüdü. Protestolar yayılırken, internet servisleri kısıtlandı.

Protestolara katılan bir gösterici, “Açlıktan, ilaçsızlıktan, elektrik kesintilerinden, ülkedeki eksik her şeyden ötürü buradayım” dedi. 

Göstericilerin bazılarının kaldırım taşlarını sökerek polise fırlatması ve bir polis arabasını devirmesi üzerine polis, eylemcilere sert müdahalede bulundu. Polisin göz yaşartıcı bomba ve biber gazı kullandığı protestolarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İnsan hakları grubu Cubalex, pazar gününden bu yana ülkede 100 protestocu, aktivist ve gazetecinin gözaltına alındığını duyurdu. Güvenlik güçleri ile yaşanan bir çatışmada Associated Press’ten bir fotoğrafçı da yaralandı. 

Gösterilere katılan 17 yaşındaki Yusniel Perez, “Buradayız çünkü aç ve fakiriz. Yemeğimiz yok, hiçbir şeyimiz yok” diye konuştu.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel televizyondan yaptığı açıklamada, protestolardan Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) sorumlu tuttu ve “Küba-ABD mafyası sosyal medyacılara ve YouTube’dan yayın yapan kişilere para vererek bu eylemleri başlattı” dedi. 

Protestocuları “ABD’nin ülkeyi istikrarsızlaştırmak için tuttuğu paralı askerler” olarak nitelendiren Diaz-Canel, “Savaş emri verildi: Devrimciler, sokağa!” dedi. Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez de yaptığı açıklamada, “ABD tarafından finanse edilen askerleri” suçladı. 

San Antonio de Los Banos’ta protestolara katılan bir kişi BBC’ye yaptığı açıklamada, “Korkmuyoruz. Değişim istiyoruz, daha fazla diktatörlük istemiyoruz” dedi. 

Küba’daki bazı tanınan isimler de protestolara destek verdi. “Cimafunk” ismiyle tanınan şarkıcı ve besteci Erik Rodriguez, “Protestocuların sesleri duyulmalı ve kendilerini ifade etme haklarına saygı duyulmalı” dedi.

Biden: “Küba halkı haklarını savunuyor”

ABD Başkanı Joe Biden, protestolarla ilgili “Küba halkı cesurca temel ve evrensel haklarını savunuyor” açıklaması yaptı.  ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “ABD, Küba’daki ifade ve toplanma özgürlüğünü destekliyor, evrensel haklarını kullanan barışçıl protestocuları hedef alan her türlü şiddeti kınıyor” ifadelerini kullandı.

Küba’nın müttefiki Venezüela’nın devlet başkanı Nicolas Maduro ise, Küba’da yaşanan protestolar karşısında yönetime “tam destek” verdiğini açıkladı. Protestoların ardından açıklama yapan Meksika ve Rusya yetkilileri de, “hiçbir ülkenin Küba’nın iç işlerine karışmaması gerektiğini” vurguladı.

Kübalılar, bugüne kadarki en ağır ekonomik krizi yaşıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, adaya ağır yaptırımlar uygulamıştı. Yaşanan ekonomik krizin üzerine koronavirüs salgını da eklenince, Küba’nın ekonomisi 2020 yılında yüzde 11 küçülmüştü. 

Kaynak: The Guardian, Reuters

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.