Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Tazminatlarını alamayan madencilerin bütün umutları TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen son torba yasaya eklenmekti, bu onların son ümidiydi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekilli Özgür Özel, “Uyar Madencilik” mağdurlarının beklentisini karşılamak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasa teklifine üç madde eklenmesini talep etmişti. Ancak komisyon dünkü (13 Temmuz) toplantısında Özel’in madencilerle ilgili bu teklifini kabul etmedi. Konuya ilişkin Medyascope’a konuşan Özgür Özel, “Biz Plan ve Bütçe Komisyonu’na bu sorunu tamamen çözecek, 888 madencinin sıkıntısını ortadan kaldıracak teklifi dün bir kez daha sunduk. Teklif kabul edilse geçen hafta hayatını kaybeden iki madenci arkadaşımız da dahil bütün madenciler haklarını almış olacaktı. Maalesef herkes yine hak verdi ama Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yine ret oyu verdi” dedi.

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Bağımsız Maden-İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin ve madenci Ali Faik İnter’in geçen hafta haklarını aramak için geldikleri Ankara’dan dönüş yolunda geçirdikleri trafik kazasında yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, Uyar Madencilik mağdurlarının beklentisini karşılamak amacıyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba kanun teklifine üç madde eklenmesi önerisinde bulundu. Ancak herkesin işçilere hak vermesine rağmen AKP ve MHP’li üyelerin teklifine ret oyu verdiğini söyleyen Özel, “Madencilerin bütün umutları dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen son torba yasaya eklenmekti. Bu onların son ümidiydi. Geçen hafta madenciler ret cevabı almışlardı. Biz, Plan ve Bütçe Komisyonu’na bu sorunu tamamen çözecek, 888 madencinin sıkıntısını ortadan kaldıracak teklifi dün bir kez daha sunduk. Teklif kabul edilse geçen hafta hayatını kaybeden iki madenci arkadaşımız ve tüm madenciler haklarını almış olacaklardı. Ama maalesef herkes yine hak verdi ancak AKP ve MHP yine ret oyu verdi” dedi.

Torba yasanın 16 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’na geleceğini belirten Özel, bir kez daha madencilerin torba yasaya eklenmesi için talepte bulunacaklarını söyledi. Özel şöyle konuştu: “Bundan sonra ne olacak 16 Temmuz Cuma günü son torba yasa Genel Kurula gelecek ve biz tekliflerimizi yine sunacağız. Ama korkarız ki yine reddedilecek. Reddedenler, kabul edersek ‘Emsal teşkil eder’ diyor. ‘Emsal teşkil eder’ diyenlere rahmetli Tahir Çetin şöyle cevap vermişti: ‘Ya, madem bizimki birilerine emsal teşkil edecek geçen sene Soma A.Ş. için çıkan kanun bize niye emsal teşkil etmiyor.’

“Süleyman Soylu madencilere namus sözü vererek sorunu çözeceğini söyledi”

Somalı madencilere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun namus sözü verdiğini hatırlatan Özel, şöyle devam etti: “Madencilerin mücadelesi geçen kasım ayında yola çıkmalarıyla başka bir boyut kazandı. Kasklarını yere vurarak protestolara başladılar, yürüdüler. Daha sonra devreye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu girdi ve madencilere namus sözü vererek 15 Ocak tarihine kadar sorunu çözeceğini söyledi. Ancak tabii bu sözlerin hepsi havada kaldı. Madenciler kendilerine verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle tam 17 kez Ankara’ya geldiler ve gittiler. Son gelişlerinde dört gün boyunca Ankara’nın 30 kilometre dışında tutuldular. Ve içlerinden beş kişilik bir heyetin Meclis’e gelmesine ve partilerle görüşmesine izin verildi. Ancak maalesef bu beş kişilik heyet de yine elleri boş bir şekilde 17. kez Ankara’dan geri dönerken içlerinden iki kişi hayatını kaybetti.

“Hakkı verilmeyen madencinin hakkını sizden talep etmesi son derece normal”

Madenlerin devlete ait olduğunu ve bu nedenle madencinin hakkını devletten talep etmesinin son derece normal olduğunu belirten Özel, “Burada hassas nokta şu, devlet madenleri birilerine işletsin diye veriyor. İşleten, madencinin hakkını vermezse işin esas sahibinden bunun talep edilmesinden daha normal ne olabilir. Anayasaya aykırı bir şekilde ‘yok rödövans, yok hizmet alım’ deyip maden bir daha kullanılmayacak hale gelmiş olmasına rağmen belli bir süre işletme hakkı veriyoruz dediğiniz kömür madenlerinde hakkı verilmeyen madencinin hakkını sizden talep etmesi son derece normaldir. Bu hakkın verilmemesi ise son derece vicdansızlıktır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.