Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB: “Turizm ve ekonomik kaygılarla salgının değil algının yönetildiği ülkemizde, hastalığın ülkemize girmesini engelleyecek önlemlerin alınmadığı açıktır”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından çarşamba günleri “Pandemi Bülteni” düzenleniyor. Pandemi bültenlerinin dokuzuncusu bugün (14 Temmuz), “Türkiye’yi Türkiye Verileriyle Konuş(a)mamanın Dayanılmaz Ağırlığı” başlığıyla çevrimiçi düzenlendi.

Bültenin sunumunu TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya yaptı. Sağlık Bakanlığı’nın verileri açıklamamasının önemli sonuçları olduğunu söyleyen Yerlikaya, “Salgınla mücadelede başarısız olunmasının temel nedenlerinden birinin, verilerin açıklanmaması ve sürecin şeffaf yönetilmemesi olduğunu biliyoruz. Eğer bu veriler açıklansaydı ve bizim önerilerimiz dikkate alınmış olsaydı toplum olarak bu kadar büyük bir bedel ödemeyecektik” dedi.

“Türkiye’de vaka sayıları yükseliyor, Sağlık Bakanlığı bulaş kaynaklarını hâlâ açıklamıyor”

Koronavirüs salgınının sürdüğünü vurgulayan Yerlikaya, “Avrupa’da vakalar son bir haftada yüzde 33 oranında artmış durumda. Türkiye’de son günlerdeki verilerde iyileşen hasta sayıları, vaka sayılarından daha az sayıda. Vaka sayıları ne yazık ki tekrar yükselmeye başlamıştır. Bu açık veriye rağmen Sağlık Bakanlığı bulaş kaynaklarını hâlâ açıklamamaktadır” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından “Kovid-19 Durum Raporları”nın sekiz aydır bilim çevrelerine ve kamuoyuna sunulmadığına dikkat çeken Yerlikaya, şöyle devam etti: “En son 19-25 Ekim arası haftalık durum raporu açıklandı. Salgın süreci boyunca bizler Sağlık Bakanlığı’na birçok sorular sorduk ama ne yazık ki bu sorular cevapsız bırakıldı. Pek çok ülkede koronavirüs varyantları tablolar halinde yayımlanııyor. İngiltere tüm varyantların analizlerini haftalık olarak raporlarken Türkiye’de bu veriler, Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılmıyor.”

Yerlikaya, Sağlık Bakanlığı’na TTB adına şu soruları yöneltti:  

  • Varyantlara dair ayrıntılı veriler neden açıklanmıyor?
  • Pozitif vakalar içinde varyantların oranı nedir?
  • Delta varyantı görüldüğü ilk günden bugüne nasıl seyretmiştir, günlük değişimler nasıldır?
  • Bu varyant hangi yöntemle tespit edilmekte ve izlenmektedir?
  • Neden koronavirüs ölümlerinin yaş, toplumsal cinsiyet, meslek, yerleşim yeri ve ölüm nedeni gibi verilerini açıklıkla paylaşmıyorsunuz? 
  • TÜİK 2020 yılı ölüm istatistiklerini geçen haziran ayında yayımlamaktan vazgeçmiştir, halktan neyi gizliyorsunuz?
  • Filyasyon neden yavaşladı?
  • Temaslı sayısı neden bu kadar düşük?
  • Mültecilerin ne kadarı kayıtlı, hastalık ve ölüm oranları neler?

“Hastalığın ülkemize girmesini engelleyecek önlemlerin alınmadığı açık”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerine göre fazladan ölümlerin 22 Haziran 2021’den sonra tekrar yükselmeye başladığını dile getiren Yerlikaya, “Bu artışta açılma kararlarının etkili olduğu görülmektedir. Turizm ve ekonomik kaygılarla salgının değil algının yönetildiği ülkemizde, hastalığın ülkemize girmesini engelleyecek önlemlerin alınmadığı açıktır” dedi. 

Salgın yönetiminin ciddi bir iş olduğunu ve ihmal edilemeyeceğini, şeffaflık olmadan sürecin yönetilemeyeceğini söyleyen Yerlikaya, sürecin yönetilebilmesi için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Tüm veriler açıklıkla meslek örgütleri, bilim çevreleri ve kamuoyuyla paylaşılmalı, Türkiye kendi verileri üzerinden salgını analiz etmeli ve önlemleri  bu veriler üzerinden yönetmeli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.