Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın açılış seremonisinden sorumlu yetkili, yaptığı soykırım şakası yüzünden görevden alındı

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın açılış seremonisinden sorumlu yönetici Kentaro Kobayashi, geçmişte yaptığı soykırım şakasının ortaya çıkması nedeniyle açılış töreninden bir gün önce görevden alındı. Açılış seremonisini tasarlayan ekipte daha önce yaşanan skandallar üzerine gelen istifalar da dikkat çekmişti.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın açılış seremonisinden sorumlu Kentaro Kobayashi, 1990’larda Holokost (Yahudi soykırımı) ile dalga geçtiği video görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından açılıştan bir gün önce görevden alındı.

Görüntülerde Kobayashi’nin, kağıttan insan figürlerini kesme hareketini taklit ederken “Yahudilerin katledilmesi” hakkında şaka yaptığı ve “Haydi Holokost oynayalım” dediği görüldü.

Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Seiko Hashimoto, perşembe günü (22 Temmuz) düzenlediği toplantıda, Kobayashi’nin ortaya çıkan görüntülerde “geçmişte yaşanan acı verici bir tarihi gerçekle alay ettiğini” söyledi. Gazeteci Tim Hornyak, i24 News English’e verdiği demeçte, “Tamamen uygunsuz bir mizahtı” dedi.

Kobayashi ise yaptığı açıklamada, Holokost ile dalga geçtiğinden dolayı pişman olduğunu ve “başkalarını incitmeyen videolar yaratmayı amaçladığını” söyledi. Kobayashi, “Eğlence insanları rahatsız etmemeliO sırada kullandığım ifadelerin yanlışlığını anlıyorumPişmanım, rahatsızlık duyanlardan özür dilerim” dedi.

Skandallar arka arkaya geldi

Kobayashi’nin geçmişte Holokost ile dalga geçtiği video görüntülerinin ortaya çıkması, olimpiyatların açılış seremonisini hazırlayan ekip ile ilgili yaşanan skandalların son halkası oldu.

Açılış seremonisi için müzik yazan besteci Keigo Oyamada‘nın da okuldayken engelli sınıf arkadaşlarına zorbalık yaptığı sosyal medyada ifşa edilmişti. Oyamada davranışından ötürü özür dilese de sosyal medyadan gelen yoğun tepkiler nedeniyle istifa etmişti. Hashimoto ise Oyamada’nın istifasının ardından, “Oyamada’yı daha erken görevden almalıydık” açıklamasında bulunmuştu.

Mart ayında ise açılış seremonisinden sorumlu ekibin başındaki Hiroshi Sasaki, kilolu komedyen Naomi Watanabe için “Açılışta ‘Olympig’ (olimpik domuz) olarak sahneye çıkabilir” dedikten sonra istifa etmek zorunda kalmıştı. Sasaki daha sonra sarf ettiği bu sözlerinden dolayı özür dilemişti.

Eski Tokyo Olimpiyat Komitesi Başkanı Yoshiro Mori de kadınlar hakkında cinsiyetçi yorumlar yaptıktan sonra özür dilemiş ancak istifa etmekten kurtulamamıştı. Mori’nin, kadınların toplantılarda fazla konuştuğunu ve kadın yöneticilerin katıldığı toplantıların çok uzun sürdüğünü söylediği ortaya çıkmıştı.

Öte yandan, ABD’de antisemitizm ile mücadele ve Holokost ile ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen Yahudi insan hakları kuruluşu Simon Wiesenthal Merkezi’nin eşbaşkanı ve küresel sosyal faaliyetler sorumlusu Haham Abraham Cooper, “Hiç kimse ne kadar yaratıcı amaçlı olursa olsun Nazi soykırımının kurbanlarıyla dalga geçme hakkına sahip değil” dedi.

Olimpiyatlarda koronavirüs endişesi devam ediyor

Açılış seremonisini düzenleyecek ekip ile ilgili art arda gelen skandalların üstüne, geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen olimpiyatların bu yıl vaka sayısında artışa neden olabileceği nedeniyle tedirginlik yaşanıyor.

Halkın üçte birinin aşı olduğu Japonya’da, atletler ve görevliler arasında görülen koronavirüs vakaları ile halk arasında vaka sayısında yaşanan artış sebebiyle kamuoyu olimpiyat oyunlarının düzenlenmesine karşı çıkıyor.

Bugün (23 Temmuz) düzenlenecek açılış seremonisine yalnızca 950 kişi katılacak ve olimpiyatlar boyunca seyirciler, birçok olimpiyat etkinliğine koronavirüs nedeniyle katılamayacak. 

Tokyo Olimpiyat Oyunları dün (22 Temmuz) oynanan softbol karşılaşması ile başladı ve ev sahibi Japonya, Meksika’yı mağlup etti.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, çarşamba günkü (21 Temmuz) açıklamasında organizatörleri şimdiye kadar “ellerinden gelenin en iyisini yaptıkları” için kutladı. Ghebreyesus, oyunların sıfır risk ile yapılmasının mümkün olmadığını ancak esas önemli olanın, vakaların mümkün olduğunca çabuk tanımlanması, izlenmesi ve ardından izolasyon sürecinin hızlıca başlaması olduğunu vurguladı.

Kaynak: New York TimesBBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.