Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Temmuz başında 5 binin altına inen günlük vaka sayısı bayram tatilinde 15 bine yaklaştı, aşı sayıları yarı yarıya düştü

Türkiye’de uzun zamandır yürürlükte olan sokağa çıkma yasakları 1 Temmuz günü kaldırıldı. Normalleşme süreci için önemli bir adım atılırken temmuz ayının son haftasındaki bayram tatiliyle beraber günlük vaka sayıları ciddi ölçüde artmaya başladı. Aşılama sayılarında ise belirgin bir düşüş yaşandı. Haziran ayının son haftası ile kıyaslandığında bayram tatilinde uygulanan aşı sayısı yaklaşık 3 milyon azaldı. Test başına tespit edilen pozitif vaka sayısı da giderek yükseliyor. 

Vaka sayıları üç hafta içinde üç kat arttı

Temmuz ayının ilk haftasında 5 binin altında seyreden günlük vaka sayısı kademeli olarak yükselmeye başladı. Resmi verilere göre 23 Temmuz günü 10 bini geçen günlük vaka sayısı dün (25 Temmuz) 15 bine dayandı. 

Günlük vefat sayısı ise iki hafta aranın ardından 23 Temmuz’dan itibaren yine 50’nin üzerine çıktı.

<div class=”flourish-embed flourish-chart” data-src=”visualisation/6818650″><script src=”https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

Haftalık vaka ortalaması bayram tatili döneminde 10 bine yaklaşırken günlük vefat sayısı da yeniden yükselişe geçti.

Test başına pozitif vaka tespit etme oranı yükseliyor

Günlük test sayıları ise düzenli olarak 220 bin civarında ilerliyor. Yapılan test sayılarında ciddi değişimler olmasa da test başına pozitif vaka bulma oranı giderek artıyor. Mayıs ayından beri ilk kez, bir haftadan uzun bir aralıkta bu oran yüzde 4’ün üzerine çıktı. Bayram tatili döneminde yapılan her 100 koronavirüs testinin ortalama 4,45’i pozitif çıktı.

Temmuz ayı boyunca ise şu ana kadar yapılan her 100 testin 3,15’i pozitif çıktı.

Bayram tatilinde uygulanan aşı sayısı 4 milyonun altında kaldı

Bayram tatilinde uygulanan aşı sayıları da ciddi ölçüde azaldı. Yaklaşık 3 milyonu ikinci doz olmak üzere, uygulanan toplam aşı sayısı 4 milyon dozun altında kaldı.

Haziran ayının son haftası ile kıyaslandığında bayram tatilinde uygulanan toplam aşı sayısı ise yaklaşık 3 milyon doz azaldı.

Ağır hasta sayısı düşüyor, yoğun bakım doluluk oranlarında değişiklik yok

4 Temmuz 2021 tarihinden itibaren günlük yerine haftalık olarak açıklanan ağır hasta sayılarındaki düşüş ise devam ediyor. 11 Haziran günü, yaklaşık 10 ay sonra binin altına düşen ağır hasta sayısı haziran sonunda 727’ye kadar inmişti. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı haftalık koronavirüs tablosuna göre 16 Temmuz 2021 tarihi itibariyle ağır hasta sayısı 552’ye düştü. 

Yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 60 civarında devam ediyor. 7 Haziran günü yüzde 60’a inen erişkin yoğun bakım doluluk oranı 16 Temmuz itibarıyla yüzde 62,1 olarak açıklandı. Ancak vaka artışlarının devam etmesi hem ağır hasta sayılarını hem de yoğun bakım doluluk oranlarını artırabilir.

Delta varyantı endişesi

Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de vaka sayılarının artmasında Delta varyantı etkili olabilir. İngiltere’de hâkim varyant haline gelen Delta varyantı, Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin açıklamalarına göre ağustos ayı sonu itibarıyla birlik ülkelerinde tespit edilen vakaların yaklaşık yüzde 90’ını oluşturabilir. Delta varyantının İngiliz varyantına göre yüzde 40-60 oranında daha bulaşıcı olduğu belirtilirken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Delta’nın tespit edilen virüsler içinde en hızlı yayılan varyant olduğunu söyledi. 

“Aşıların bu varyanta da etkili olduğunu biliyoruz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Haziran günü Delta varyantının Türkiye’de görüldüğüne ilişkin ilk açıklamada bulunmuştu. Bakan Koca, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’deki 16 ilde 134 Delta varyantı tespit edildiğini dile getirmişti. Koca aynı açıklamasında aşıların bu varyanta karşı etkili olduğunu belirterek, “Çok ciddi bir oranın olmadığını biliyoruz ama her geçen gün artabileceğinden endişe ediyoruz. Aşıların bu varyanta da etkili olduğunu biliyoruz. İki dozla Delta varyantına daha güçlü bir etkinin olduğunu da biliyoruz” diye konuşmuştu. 13 Temmuz günü yaptığı açıklamada ise Koca, Delta varyantının 36 ilde yaklaşık 750 kişide tespit edildiğini söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.