Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı – TEMA bağışları hükümete mi gidiyor? Ve diğer sorular

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’ta yayımlanan yazısında, bakanların banka hesap numaraları vererek yardımların valiliklere yapılmasını istemesine rağmen, çok sayıda kişinin Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı’na (TEMA) bağışta bulunmasının ardında yatan sebepleri ele aldı. Bu durumu hükümetin kurumlarına duyulan güvenin eksilmesine bağlayan Yetkin, “TEMA’ya yapılan bağışların Tarım ve Orman Bakanlığı’na gittiği doğru mu?” sorusuna da cevap aradı.

Yetkin, şöyle yazdı:

“Vatandaşlar yangın çıkar çıkmaz açılan kampanya ile Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı’na (TEMA) bağış yağdırmaya başladı. Neden TEMA? Çünkü güveniyor. Buna benzer bir örneği 1999 büyük depreminde vatandaş devlet kurumlarından çok gönüllü sivil kurtarma ekibi AKUT’a güvendiğinde görmüştük. Ak sakallı merhum Hayrettin Karaca, namı diğer ‘Toprak Dede’ ile özdeşleşen TEMA halkın güvendiği bir kurum olduğu için sadece vatandaşlar değil, büyük şirketler de bağış yağdırmaya başladı. Hatta şöyle söyleyelim, bakanların banka hesap numaraları vererek valiliklere yardım yapılmasını istemesine karşın TEMA’ya, ya da örneğin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın açtığı türden belediye kampanyalarına da. Hem de kovit salgınının başında hükümetin Ankara ve İstanbul belediyelerinin açtığı yardım kampanyası paralarına el koyduğunu bile bile.

Bir yerde hükümet kurumlarına kaybolan güvenin işaretidir bu. ‘İtibardan tasarruf olmaz’ iddiasıyla şatafatlı binaları ve (uçak dahil) makam araçlarını artıran iktidarın fidan bağışlarını da kendi uygun gördüğü başka alanlarda kullanacağına duyulan kuşkunun eseridir.

İşte o nedenle TEMA’ya yapılan bağışlar da Tarım ve Orman Bakanlığına gidecek lafı çıkar çıkmaz dört yandan ‘Doğru mu?’ mesajı yağmaya başladı. Sadece eşten dosttan değil, iş dünyasından da. Bağışçıların etkili bir kısmı, bağışlar hükümete geçecekse TEMA’ya da destek olmama eğilimindeydi. Bu da herkesi ilgilendiren bu konuda hem TEMA hem de devlet kurumlarına haksızlık etmemek adına konunun nesnel olarak ele alınması gerekiyordu.” 

Murat Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.