Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orman yangınları ve sabotaj paranoyası: Denizde bidon buldular, günü karakolda geçirdiler

İstanbul-Büyükada’da kamp yapan üç kişi ve felçli kedileri, deniz kenarında buldukları bidonu çöpün yanına bıraktıktan sonra günü karakolda geçirdi. Salıverilme tutanağına “ellerinde bidon bulunması, ülke gündemimizde orman yangılarının olması sebebiyle haklarında Terörle Mücadele Şubesi’ne bilgi verildiği” yazıldı.

Kampçılardan Berna Söğüt, “Bir anda kendimizi olayların içinde bulduk” dedikleri durumu Medyascope’a anlattı. Berna Söğüt, iki arkadaşı ve felçli kedileri ile 29 Temmuz Perşembe günü öğle saatlerinde, bir akşam kamp yapmak üzere Büyükada’ya gittiklerini söyledi. Kurşunburnu’nda patika ile inilen sakin bir plajda kamp yaptıktan sonra 30 Temmuz sabah saatlerinde başlarından geçen olayları şöyle anlattı:

“Sabah etraftaki çöpleri topladık. Yanımızda getirdiğimiz mamaları üst yoldaki kedilere dağıttık. 11.30 gibi bir arkadaşım kıyıya yakın yerde 20-30 litrelik bir bidon buldu. Kıyıdan çıkarıp yanımıza getirdi. İçinde atık yağ vardı. Kapağı kapatılacak durumda değildi. Yağın denize dökülmemesi için ne yapabileceğimizi konuştuk. Yukarıda bir çöp konteyneri vardı, onun yanına bırakabiliriz diye düşündük. Avustralyalı arkadaşım bidonu çöpün yanına bırakmaya gitti. O sırada iki kadın, arkadaşımı görüyor ve bidonla ne yaptığını soruyorlar. Arkadaşım da derdini anlatmaya çalışıyor. Kadınlar oradan geçen iki zabıtayı çeviriyor. Zabıtalar bidonu alıyor. Arkadaşım bidonu denizin orada bulduğunu, içinde atık yağ olduğunu anlatmaya çalışıyor. Zabıta yağı kağıda dökünce tutuşmadığını görüyor. Sonra arkadaşımız yanımıza geldi, kadınlar da özür dilediler, gündemden dolayı yaptıklarını anlattılar.”

Zabıtalar gittikten sonra sahilde oturmaya devam ettiklerini anlatan Söğüt, ilerleyen saatlerde dört-beş polis ile zabıtaların yanlarına geldiğini aktardı:

“Polisler bidonu nereden bulduğumuzu sordular. Zabıta bakmıştı ve yanan bir şey olmadığını görmüştü aslında. ‘Çakmakla deneyerek yağ olduğunu bilemeyiz, incelememiz lazım. Karakola gelin ifade verip çıkacaksınız’ dediler. Gitmezsek kelepçe takacaklarını söylediler. Arkadaşımızı tek götürmek istediler, yalnız bırakmamak için beraber gidelim dedik. Arkadaşımla ben polislerle gittik, üçüncü arkadaşımız felçli kedimiz ve eşyalarımızla sahilde kaldı.

Yolda kimlik bilgilerimizi aldılar. Karakolda imalı konuşmalar başladı. ‘Kimlik taşımıyorsunuz, bidonla geziyorsunuz, kimlik bilgilerine baktık zaten’ dediler. Arkadaşıma kaba arama yaptılar, bana çıplak arama yapmak istediler. Ben itiraz edince yazılı izin getireceklerini söylediler, izin gelmeyince çıplak arama yapamadılar. Her şeyimizi didik didik ettiler. Plajdaki arkadaşımızı, felçli kedimizi de karakola getirdiler. Yurtdışındaki arkadaşımızın nasıl geldiğini, o koyu kimin tavsiye ettiğini sordular. Bu sırada zabıta yağa bakmış, inceleme için gelen kişi de yağ ve su olduğunu tespit etmişti çoktan. Görüntüler izlendi, adaya bidonla gelmediğimizi de gördüler ancak akşam 19.00’a dek bizi tuttular.”

Gündemdeki yangınlar salıverilme tutanağında

Salıverilme tutanağında “ellerinde bidon bulunması, ülke gündemimizde orman yangınların olması sebebiyle şahıslar hakkında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bilgi verildiği, şube müdürlüğünce yapılan araştırmada herhangi bir problemlerinin olmadığı bilgisi alınmıştır” ifadeleri yer aldı.  Konu hakkında savcıya bilgi verildiği, verdikleri bilgilerin teyit edilmesinin ardından da salıverilme talimatı alındığı belirtildi.

Berna Söğüt, bidonu atarken arkadaşlarını gören kadınların ve bidonu daha önce denizde gördüğünü gören bir tekne sahibinin ifadelerinin alınmadığını aktardı. Haklarında “örgüt bağlantısı” şeklinde çıkan haberlerle ilgili suç duyurusunda bulunacağını belirten Söğüt, herhangi bir örgütle bağlantılı bir cezası olmadığını söyledi. Söğüt, kendisinin ve arkadaşlarının adli sicil kaydı bulunmadığını da paylaştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.