Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orman yangınları işçilerine eğitim veren iki merkezden biri 2019’da kapatıldı, Tarım ve Orman Bakanlığı sebebini açıklamadı

İzmir’deki 9 Eylül Üniversitesi Tınaztepe Yerleşkesi’nde 16 hektar alan üzerine kurulu Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman İşçi Eğitim Merkezi, bakanlığın 23 Aralık 2019 tarihinde yaptığı açıklamaya göre 31 Mayıs 2019 tarihinde 9 Eylül Üniversitesi’ne devredilerek kapatıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 22 Ağustos 2019’da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi vermişti. Önergede şu ifadeler yer aldı: 

Merkez, orman yangınlarıyla mücadelede görev yapan çalışanların eğitimini sağlamak, yapılacak eğitimleri tek bir merkezden yönetmek, arazöz, su ikmal aracı, ilk müdahale aracı, dozer, greyder operatörlerinin eğitiminin yapılmasını sağlamak gibi görevler üstlenmiştir.Orman Yangınları İşçi Eğitim Merkezinin kapatılmasının kamu yönetimi ciddiyeti, bilim ve akılla açıklanabilir bir yanı var mıdır?Bu merkezin kapatılması hükümetin orman politikası ve ormanlara bakışının bir sonucu mudur? Buca Tınaztepe’de bulunan Orman Yangınları İşçi Eğitim Merkezi yerleşkesinin 9 Eylül Üniversitesi’ne devrinden sonra Güzel Sanatlar Fakültesi’nin taşınacağı bilgisi doğru mudur?””

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 23 Aralık 2019 tarihinde soru önergesine verdiği yanıtta şöyle denildi: “Orman yangınları işçi eğitim merkezi müdürlüğünün 31 Mayıs 2019 tarihinde 9 Eylül Üniversitesi’ne devri gerçekleşmiştir. Bakanlığımızca, orman yangınlarına müdahalede yeterli sayıda araç, ekipman ve personel bulunmaktadır. Bakanlığımız bağlı kuruluşu olan Orman Genel Müdürlüğümüzce Hizmet İçi Eğitim faaliyetlerini öncelikli olarak eğitim merkezlerimizde ve konaklamaya uygun görülen tesislerde gerçekleştirmektedir. Önergede geçen birimin kapatılmasıyla eğitim faaliyetlerinin engellenmesi veya aksatılması söz konusu değildir“. Yanıtta, merkezin neden kapatıldığına dair bir ifade yer almadı.

“Eğitim merkezini geliştirmek yerine kapatmayı tercih ediyorsunuz”

Konuyla ilgili konuştuğumuz, soru önergesinin sahibi Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Bakanlık tarafından verilen cevapta merkezin neden kapatıldığına dair bir ibare göremediklerine vurgu yaptı: “Orman yangınlarıyla mücadele eden işçilerin eğitildiği bir merkezden bahsediyoruz. Türkiye’de sadece iki tane olan bu merkezlerden birinin neden kapatıldığını merak edip sormuştuk. Cevap olarak buranın kapatılmasının yangınla mücadelede herhangi bir zafiyet yaratmayacağı söylendi. Ayrıca eğitimlerin konaklama yapılacak yerlerde yapılacağına dair bir ibare var, herhalde bu eğitimleri otellerde yapıyorlar. Var olan eğitim merkezini geliştirmeyi değil de kapatmayı tercih ediyorsunuz.

“Yeterli sayıda iyi eğitimli personel yok”

Arslan, açıklamasına şöyle devam etti: “Yine verilen cevapta ‘Yangına müdahaleyi 40 dakikadan 10 dakikaya düşürdük’ deniyor. Peki yanan orman yangınları neden geçen yıla göre dört kat arttı? Demek ki yangına ilk müdahaleyi karadan yapacak ekipler iyi eğitilmiyor. En önemli konulardan biri de arazözler. Arazöz şöförleri yalnız kalıyor. Yanlarında araziyi bilen, dokuyu bilen, orman yangınıyla mücadele konusunda eğitim almış işçi sayısı yetersiz. Yeterli sayıda uçağımız, yeterli sayıda helikopterimiz yok. Bunların yanında yeterli sayıda iyi eğitimli personelimiz de yok. “

“Hayati önemdeydi”

Arslan ayrıca, konumu itibarıyla tesisin yangınlarla mücadelede hayati önemde olduğunu vurguladı: “Türkiye’de yaz aylarında yangınların görüldüğü bölgelerden olan İzmir’deki eğitim merkezi hayati önemdeydi. Burada eğitilen işçiler çevreyi çok iyi biliyorlardı. Nereden müdahale edebilecekleri, nereden su alabilecekleri gibi senaryoların çalışıldığı bir alanda eğitim görüyordu. Anladığım kadarıyla tatbikatlarla eğitim yapılmak yerine otellerde slaytlarla eğitim veriyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.