Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Daniel Alves’ten tarihi başarı: Tokyo 2020’de erkekler futbolunda şampiyon olan Brezilya’nın kupa serüveni

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda futbolda erkekler final mücadelesinde Brezilya, normal süresi 1-1 biten maçta İspanya’yı uzatmalarda 2-1 yenerek altın madalyanın sahibi oldu. Olimpiyatlarda üst üste ikinci kez mutlu sona ulaşan Sambacılar’ın şampiyonluk öyküsünü, Medyascope’tan Kubilayhan Kavrazlı derledi. 

Brezilya, grup aşamasını rahat geçti

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’na güçlü bir kadro ile gelen Brezilya; Fildişi Sahili, Almanya ve Suudi Arabistan ile D Grubu’nda mücadele etti. Dünyaca ünlü yıldız Daniel Alves’in liderlik ettiği takım, grubundaki ilk maçında organizasyonun güçlü ekiplerinden Almanya ile karşılaştı. Panzerler önünde adeta gövde gösterisi yapan Brezilya, rakibini Richarlison (3) ve Paulo Henrique’nin golleri ile 4-2 mağlup ederek olimpiyatlara üç puan ile başladı.

Sambacılar, Fildişi Sahili karşısında ise beklentilerin uzağında kaldı. Douglas Luiz’in henüz 13. dakikada kırmızı kart görmesi ile sarsılan Brezilya, fizik gücü yüksek rakibi karşısında 77 dakika bir kişi eksik mücadele etti. Ancak Afrika temsilcisi, rakibinin bu zaafını değerlendirmeyi başaramadı. Öte yandan Brezilya’nın ardından Fildişi Sahili de 80. dakikada Jules Eboue’nin kırmızı kart görmesi ile 10 kişi kalmaktan kurtulamadı. Mücadele ise 0-0’lık eşitlik ile sona erdi.

Grubundaki son maçında Suudi Arabistan önüne çıkan Brezilya, güçsüz rakibini rahat bir oyun ile 3-1 mağlup etti. Sambacılar’ın gollerini Matheus Cunha ve Richarlison (2) kaydetti. Suudi Arabistan filelerine iki gol atan Everton’ın yıldız forveti, böylelikle grup aşamasında takımının attığı yedi golün beşini kaydetmiş oldu. Grubunu yedi puan ile zirvede tamamlayan Brezilya, çeyrek finalde ise Mısır ile eşleşti.

Brezilya’nın Almanya’yı 4-2 mağlup ettiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Brezilya’nın Suudi Arabistan’ı 3-1 mağlup ettiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Richarlison-Cunha işbirliği çeyrek finalde de devam etti

Mısır, Tokyo 2020’in erkekler futbolunda en büyük sürprizlerden birini gerçekleştirerek Brezilya’nın rakibi oldu. C Grubu’nda İspanya, Arjantin ve Avustralya gibi güçlü ülkeler ile mücadele eden Mısır, grubunda oynadığı karşılaşmalarda bir galibiyet, bir beraberlik ve bir mağlubiyet alarak dört puan topladı ve Arjantin gibi bir ekolü saf dışı bırakmayı başardı.

Savunmadaki güçlü oyunu ile ön plana çıkan Afrika ülkesi, grubunda oynadığı üç karşılaşmada kalesinde yalnızca bir gol gördü. Ancak Mısır önünde mutlak favori şüphesiz Brezilya idi. Sambacılar, tutuk başladıklrı çeyrek final mücadelesinde soyunma odasına üstün girmeyi başardı. Maçın 37. dakikasında turnuvanın yıldızı Richarlison’un pasında top ile buluşan Matheus Cunha, şık bir gol vuruşuna imza atarak takımını 1-0 öne geçirdi. Andre Jardine’nin öğrencileri, ikinci yarıda ise oyunun kontrolünü elinde tutarak rakibinin gol pozisyonuna girmesine izin vermedi. Karşılaşmayı Cunha’nın golü ile 1-0 kazanan Brezilya, Mısır engelini geçerek yarı finalde Meksika’nın rakibi oldu.

Brezilya’nın Mısır’ı 1-0 yendiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Brezilya, Meksika’yı penaltı vuruşlarının ardından eledi

Brezilya’nın yarı finaldeki rakibi Meksika, olimpiyatların en renkli takımlarından biri olarak dikkat çekti. Gol yollarındaki etkinliği ile ön plana çıkan Kuzey Amerika ülkesi, A Grubu’nda Japonya, Fransa ve Güney Afrika ile mücadele etti ve oynadığı üç karşılaşmada iki galibiyet ve bir mağlubiyet alarak çeyrek finale adını yazdırdı.

Meksika, Francisco Cordava’nın yıldızlaştığı grup maçlarında toplam sekiz gol kaydederken kalesinde ise üç gol gördü. Jaime Lozano’nun öğrencilerinin çeyrek finaldeki rakibi ise Güney Kore oldu. Zorlu geçmesi beklenen eşleşmede Güney Kore’yi gol yağmuruna tutan Meksika, rakibini Henry Martin (2), Francisco Cordava (2), Luis Romo ve Eduardo Aguirre’nin golleri ile 6-2 yenmeyi başararak yarı finalde Brezilya ile eşleşti.

Yarı final mücadelesi ise gol yönünden beklentilerin uzağında kaldı. Grup ve çeyrek final maçlarında rakip kalelere gol olup yağan iki ülke, maç boyunca skoru değiştirecek golü bulamadı. Normal süresi ve uzatma devreleri 0-0 eşitlik ile biten mücadelede finale yükselen ekibi penaltı vuruşları belirledi. Sambacılar, penaltı vuruşlarında Daniel Alves, Gabriel Martinelli, Bruno Guimaraes ve Reinier’nin golleri ile rakibi 4-1 mağlup ederek finale yükselmeyi başardı. Meksika’da ise Eduardo Aguirre ve Johan Vasquez, penaltı vuruşlarını gole çeviremeyerek taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı.

Brezilya’nın Meksika’yı penaltı vuruşlarında 4-1 yendiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Brezilya, üst üste ikinci kez mutlu sona ulaştı

Brezilya’nın finaldeki rakibi İspanya, C Grubu’nda Mısır, Arjantin ve Avustralya ile mücadele etti. Grubunu bir galibiyet ve iki beraberlik ile zirvede tamamlayan Boğalar’ın, çeyrek finaldeki rakibi ise Brezilya’nın gruptaki tek beraberliğini aldığı Fildişi Sahili’ydi. Bu çeyrek final eşleşmesi, organizasyonun belki de en heyecanlı karşılaşmasına sahne oldu. Eric Bailly’nin golü ile öne geçen Fildişi, Dani Olmo’nun golüne engel olamayınca ilk yarı 1-1 eşitlik ile sona erdi. Büyük bir çekişmeye sahne olan karşılaşmanın ikinci yarısı, son yılların en unutulmaz anlarından birini izleyiciler ile buluşturdu. Fildişi Sahili, maçın 90+1. dakikasında Max Gradel ile öne geçti ve finalin ucundan tuttu. Ancak Fildişi Sahili defansı, 90+3. dakikada büyük bir hataya imza atarak İspanya’nın beraberliği yakalamasına neden oldu. Rafael Mir’in golü ile maçı uzatma devrelerine taşıyan Boğalar, demoralize olmuş rakibi karşısında skoru lehine çevirmeyi başardı. İspanya, Fildişi Sahili’ni uzatma devrelerinde Rafael Mir (2) ve Mikel Oyarzabal’ın golleri ile 5-2 mağlup ederek finale adını yazdırdı.

Yokohama Stadyumu’ndaki final maçına Sambacılar etkili başladı ve 38. dakikada penaltı vuruşu kazandı. Ancak turnuvanın yıldızı Richarlison, penaltı vuruşunda meşin yuvarlağı üstten dışarı attı. Turnuvanın bir diğer yıldızı Matheus Cunha, 45+2. dakikada Brezilya’yı 1-0 öne geçiren golü kaydetti. İkinci yarının hemen başında Richarlison ile mutlak gol şansını değerlendiremeyen Sambacılar, adeta İspanya’nın maça tutunmasına neden oldu. Boğalar ise rakibinin bu ikramını geri çevirmeyerek 61. dakikada Mikel Oyarzabal’ın golü ile skora dengeyi getirdi. İspanya, beraberlik golünün ardından rakip kaleyi abluka altına almasına rağmen aradığı golü bulamadı ve mücadele uzatma devrelerine gitti. Uzatma bölümüne ise İspanya’dan Jesus Vallejo’nun hatası damga vurdu. Savunma arkasına atılan topta meşin yuvarlağı dışarıya atmak isteyen Vallejo, bu hamlesinde geç kalarak topu Malcom’a kaptırdı. Rakibinden kaptığı top ile ceza sahasına giren Malcom, kaleci Unai Simon engelini aşarak skoru 2-1’e getiren golü kaydetti. Mücadeleyi bu skor ile kazanan Brezilya, 2016 yılının ardından üst üste ikinci kez olimpiyatlarda şampiyonluğa ulaşmayı başardı.

Brezilya’nın İspanya’yı 2-1 yenerek Tokyo 2020’de erkekler futbolunun en büyüğü olduğu karşılaşmanın özet görüntüleri:

Brezilya’da Dani Alves, olimpiyat şampiyonluğunun ardından kariyerindeki 42. kupa zaferine ulaştı. 38 yaşındaki sağbekin Brezilya ile iki Copa Amerika, iki FIFA Konfederasyon Kupası, kulüplerde üç UEFA Şampiyonlar Ligi, dört UEFA Süper Kupa, altı İspanya La Liga, bir İtalya Serie A ve iki Fransa Ligi başta olmak üzere birçok şampiyonluğu bulunuyor.

https://twitter.com/beINSPORTS_TR/status/1424016814129008648?s=20

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.